ODUNPAZARI MÜZELERE BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİ

Odunpazarı Belediyesi, Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan Kurşunlu Külliyesi’nde eskiden nikah salonu olarak kullanılan alana Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi açtı.

ODUNPAZARI MÜZELERE BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİ
10 Haziran 2017 Cumartesi 16:01

Odunpazarı Belediyesi; Ahşap Eserler Müzesi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi’nden sonra Odunpazarı Tarihi Bölgeye bir müze daha kazandırdı. Kurşunlu Külliyesi’nde daha önceden  nikah salonu olarak kullanılan alana yapılan Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nin açılışına CHP Eskişehir Milletvekili Utku çakırözer, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt,  Osman Yaşar Tanaçan ile ailesi ve çok sayıda davetli katıldı.

Müze açılışında konuşan Osman Tanaçan, '' Fotoğraf bir tutkudur, bir meslektir,  bir belgeleme biçimidir. Fotoğraf düşünceleri görünür ve kalıcı kılmaktır, belgelemektir ve fotoğraf belgelenenleri geleceğe bırakmaktır. On yıllar sonrasının belleğini oluşturur. Evrendeki tüm olaylarla iç içe yaşayan bir sanattır. Fotoğraf sanatı insanı insan yapar. Fotoğraf ilmi ise insanı erdeme ulaştırır ve paylaşı yetisini geliştirir. Benim fotoğraf hakkındaki düşüncelerimi Kazım Bey ile paylaştım ve kendisi kabul etti çok teşekkür ediyorum.  Fazlaca derdi olmaz yanında kamera taşıyanın, kendi gölgesi olmaz gölgede yaşayanın işte fotoğraf sanatı bu tarihin geçimişinde kalan o  gölge sayesinde aydınlatarak bir üniversite kenti Eskişehir'imizde yollarını aydınlatacağınıdüşünüyorum bu müzenin. Belediye  Başkanımız Kurt'un daveti ile  meclis toplantısına gittim ve bu müzeyi kurmak ile ilgili meclis üyelerinin tamamının  el kaldırması  bana sonsuz bir mutluluk yaşattı.'' ifadelerini kullandı.



Eskişehir'in değerlerinin ortaya çıkmasını istiyoruz
Açılışta konuşan Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt ise,''Bugün Odunpazarı Belediyemize bir müze daha kazandırıyoruz. Bu müze  bölgedeki eksikliklleri tamalayan parçalardan birisi. Bu bağışı yaptığı için Tanaçan ve ailesine şükranlarımı sunuyorum. Bu müzenin fotoğraf ve fotoğraf sanatını gençlere, kendini genç hissedenlere burada aktarması gerektiğini düşünüyorum. Klasik sadece izlenen bir müze olmak yerine daha aktif burada fotoğrafın yaşamasını istiyoruz. Hem fotoğraf öğrenilecek, hem  çekim öğrenilecek, hem sergileme öğrenilecek ve bunu da burada  uzun süre gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Biz müzeleri açarken Eskişehir'in değerlerinin ortaya çıkmasını istiyoruz. Osman Tanaçan Eskişehir'in bir değeridir , sanat anlamında  Eskişehir'e büyük katkıları vardır, fotoğraf anlamında büyük katkıları vardır.'' dedi.


Müze içi eğitimler gerçekleştirilecek
Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nde; Fotoğraf Sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan tarafından Odunpazarı Belediyesine bağışlanan fotoğraf makineleri, fotoğraflar, fotoğrafçılıkta kullanılan çeşitli aletler, kitap ve dergilerden oluşan koleksiyon yer alıyor.Yaşanılabilir Bir Odunpazarı fikrinden yola çıkılarak hazırları yapılan Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nde; ziyaretçilerin fotoğraf ve fotoğrafçılık hakkında bilgi sahibi olmalarının yanı sıra, fotoğraf meraklılarının aktiviteler yapabilmeleri, sergiler açması, kütüphanesinden faydalanması ve fotoğrafın bir bilim olarak ziyaretçilere aktarılması hedefleniyor. Yaşayan bir müze olması için çalışmalar yapılan Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nde; amatör ve profesyonel fotoğrafın sergileri, fotoğrafçılık eğitimleri, workshoplar ve müze içi eğitimler gerçekleştirilecek.


Belirli süre aralıklarıyla; profesyonel ve amatör fotoğraf sergilerinin yapılacağı bir alan
Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, 4 ayrı salondan oluşuyor. Birinci salon; kütüphane, arşiv ve atölye odası olarak düzenlenirken; ikinci salonda fotoğraf makineleri sergileniyor. Üçüncü salonda da ikinci odanın kronolojik sırasını takiben fotoğraf makineleri sergilenecek. Dördüncü salonda ise ziyaretçilerin Odunpazarı ile ilgili hatıralar kazanacağı tamamen interaktif düşünülmüş bir dekor odası bulunuyor. Bu salon içerisinde aynı zamanda; filmlerin nasıl yıkandığını (tab edildiğini) gösteren bir karanlık oda yer alıyor. Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nde ayrıca belirli süre aralıklarıyla; profesyonel ve amatör fotoğraf sergilerinin yapılacağı bir alan oluşturuldu.
Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nde fotoğraf sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan tarafından Odunpazarı Belediyesi’ne bağışlanan; bir Kamera Obscura’ nın (çevresindekilerin resmini ekrana yansıtan optik bir alet) olduğu, körüklü makinelerden başlayarak, 16 mmlik kameraların, analog, kompakt (nikon, canon, af, agfa, yashica, braun, kodak, delta gibi markalar ) ve polaroid, pocket makinalarla birlikte birçok özel fotoğraf aparatının olduğu bir koleksiyon bulunuyor.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.