Emeklilerin Promosyon isyanı

11.5 milyon emekli bankalardan 300-450 lira arasında değişen promosyonları alabilmek için ter döküyor. Promosyon ödemesi için otomatik ödeme talimatı, kredi kartı veya kredili mevduat hesabı açmanın zorunlu tutulmasının kendileri için sıkıntı olduğunu belirten emekliler, şartların değiştirilmesini istiyor.

Emeklilerin Promosyon isyanı
18 Şubat 2017 Cumartesi 11:16

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ilk müjdeyi verdiğinde 11.5 milyon emekli maaş aldıkları bankalardan promosyon alacakları için sevindiler. Ancak, promosyon için belirlenen şartlar emeklileri düşündürüyor. Bankalar, mart ayı itibariyle başlayacak promosyon ödemeleri için emeklilere, yerine getirmekte zorlanabilecekleri bazı şartlar öne sürüyor:
- Kredi kartını alacaksın veya kredili mevduat hesabı (KMH) açacaksın (Vatandaşlar arasında eksi hesap olarak bilinen KMH, size belli bir faiz üzerinden bankada paranız olmasa da para kullanma imkanı veriyor)
- En az iki fatura için otomatik ödeme talimatı vereceksin
 Bankalara 3 yıl kalma sözü vereceksin.  İşte bu şartlar, banka kartını kullanırken bile zorlandıklarını söyleyen emeklileri sıkıntıya soktu. Promosyonlardan emeklilerin yararlanma imkanı şartlar yüzünden oldukça azaldı. Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokol imzalayan bankalar, emeklilere 300-450 lira arasında değişen oranlarda promosyon ödeyecek. Bugüne kadar toplam 16 bankayla anlaşma sağlandı. Son olarak da PTT, promosyon anlaşmasını imzaladı.

Evli emekliler nasıl iki fatura talimatı verecek?
Emekli dernekleri ve sendikalarına da, emekli üyelerinden konuyla ilgili birçok şikayet gitti. Şikayetlerin büyük bir bölümü de, otomatik ödeme talimatı üzerinde yoğunlaşıyor. Aynı evde iki emekli bulunması durumunda da, ayrı ayrı 2’şer ödeme talimatı verilmesi gerektiğini belirten emekliler, bu durumda promosyondan faydalanamayacaklarını söyledi. Birçok emeklinin sadece elektrik, su ve telefon ödemesi olduğunu belirten emekliler, “Diyelim ki, otomatik ödeme talimatı vermek istedik. Bir evde en fazla 3 tane otomatik yapılabilecek fatura oluyor. Bu durumda karı koca emekli bir çiftten sadece biri promosyondan yararlanabilir” şikayetini iletti. Kredili mevduat hesabının da birçok emeklinin hesabını karıştıracağını söyleyen emekliler, şartlarda değişiklik yapılması talebinde bulundu.

Paranın hepsini çekince faiz ödeme riski var
DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen de, promosyonla ilgili şartlara itiraz etmişti. Beysülen, “Emekli, elektrik, telefon, su, doğalgaz faturalarından en az ikisi için otomatik ödeme talimatı verecek, maaşının tamamını çekmeyecek, bu faturaların ödenmesi için bankada mutlaka para bulunduracaktır. Bu da yetmiyor, emeklinin yanlışlıkla maaşının tümünü çekmesi riskine karşı, banka emekliye ek hesap açacak, maaş hesabında para kalmamış olan emeklinin faturaları bu hesaptan ödenecektir. Böylece faturaları ek hesaptan ödenecek olan emekli fazla faiz ödemek zorunda kalacaktır” demişti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.