BU KARAR HUKUK DIŞIDIR

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) tartışma yaratan ‘mühürsüz oylar geçerlidir’ kararına tepkiler sürüyor. Baro Başkanı Öztekin, ‘Bu karar hukuk dışıdır” dedi, siyasi partileri ve vatandaşları, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmaya davet etti.

BU KARAR HUKUK DIŞIDIR
18 Nisan 2017 Salı 14:10

Baro Başkanı Rıza Öztekin,  Yüksek Seçim Kurulu'nun mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin kararına tepki gösterdi. Öztekin,  referandum sonuçlarının halen kesinleşmediğini ve tartışmaların devam ettiğini söyledi.  Öztekin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

ESKİŞEHİR’DE OY PUSULASI EKSİKTİ
YSK, gece 4’te bir duyuru yaptı; ‘arkası mühürlü olmayan pusulaların geçerli olması’ diye. Eskişehir’de sandık sayısından az oy pusulası var. Bu ilk kez oluyor. YSK’nın anayasal görevi, seçimlerin anayasaya uygun ve güvenli bir şekilde geçmesini sağlamak. YSK, görevine uygun davrandı mı?
 
HER ŞEY YASADA AÇIK
 298 sayılı Seçim Kanununun 77/ 4, 98/4  maddeleri ile  101/1.fıkra 3.bent gereği  "sandık kurulu mührü olmayan zarf ve pusulalar geçersizdir".Buna  rağmen YSK   en kritik saatlerde yaptığı bir duyuruda " dışarıdan  getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça sandık kurulu mührü taşımayan zarf ve  pusulaların geçerli olacağını " yayınlamıştır.
 
KANUNSUZLUK ORTADA
Seçimin iptali söz konusu olabilir. Görev partilerde. Kendi genelgelerini kabul etmiyorlar. Kanunsuzluk ortada. Neden sendikalarda oy pusulaları eksik? Kimseden bir açıklama gelmiyor. Biz YSK’dan açıklama bekliyoruz. Partilerden de bir açıklama bekliyoruz. Saat 4’te vatandaş oy kullanmaya gidiyor, ‘pusula kalmadı’ denecek. Böyle bir şey nasıl olabilir. Ülkemizi bu hale getirenler, görevini yapmayanlar hesap vermeli.
 
TÜRKİYE BÖYLE BİR SEÇİM GÖRMEDİ
Elimizde yüzlerce tutanak var. Türkiye böyle bir seçim görmedi. İtirazlar yapılacak ama bu süreç uzun sürecek, öyle gözüküyor. Anayasa Mahkemesi’nin 2014 yılına ait bir kararı var. ‘Oylar mühürsüz ise geçersiz sayılır’ diye. 1 dakika yüzünden sınava giremeyen çocukları sınava almadık, gelecekleri karardı. Bu seçimde halkta ‘seçim bile yapamıyoruz’ diye sandığa gitmesine neden olacak.
 
YSK’YI KANUNLARA UYMAYA DAVET EDİYORUZ
Bizim isteğimiz gerçek sonuçların sandığa yansımasıydı. Neden pusula eksik sorusu akıllarda büyük işaret. YSK, ‘arkasında mühür olmayan pusulaların sahte olmadığını’ söylüyor. Nereden biliyorsunuz? ‘Filigranlı olduğunu’ söylüyor. Açalım öyleyse sandıkları. Kanıtlamaya olanak yok.  YSK’yı acilen kanunlara uymaya davet ediyoruz.
 
BU SEÇİM BİR SKANDAL
Türkiye’nin en kritik halk oylamasının meşrutiyeti var mı, yok mu diye tartışılacak. Hukuk güvenliği olmadan seçim güvenliği olur mu? Bu seçim bir skandal. Bundan sonra insanlar seçilmelere katılmayacaktır. Demokrasi açısından vahim bir durum.
 
ANAYASA MAHKEMESİNE İTİRAZ EDİN
YSK'nın bu hukuksuz karar ve duyuruları referandumun sonucunu etkileyeceğinden siyasi partiler ve yurttaşlar yasal sürelerde itirazlarını yapmalıdır. YSK açık ve emredici hükümlere rağmen  kararından dönmezse  serbest seçim hakkının, hukuk devleti ilkesinin , hukuki güvenlik ve hukuki belirginlik ilkesinin , kanunilik ilkesinin ve etkili başvuru hakkının ihlali sebebiyle  Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulmalıdır.
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.