BAKAN, ESKİŞEHİR’DE ‘İSTİKRAR’ DEDİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Eskişehir’de Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası tarafından yaptırılan tesisin açılışını gerçekleştirdi. İki ayrı iş yerinin de temel atma törenine katıldı.

BAKAN, ESKİŞEHİR’DE ‘İSTİKRAR’ DEDİ
15 Şubat 2017 Çarşamba 15:17

Eskişehir Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘Teknoloji Ödülleri’ törenine katılmak için kente gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tören öncesi sanayi esnafını gezerek sorun ve istekleri dinledi.
Tüfenkci, Türkiye’nin önünde yüz yılını etkileyecek bir referandum sürecinin olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı-Hükümet Sisteminin kabul edilmesiyle beraber Türkiye’nin yakalamış olduğu güven ve istikrarla beraber ticaretin olduğundan daha fazla gelişeceğini belirten Bakan Bülent Tüfenkci, “Yeter ki siyasi istikrar sağlansın. Güven sağlansın. Oluşan terör ortamı bitirilsin. Gerçekten hükümetimiz son aylarda terörün çok ciddi üzerine gidiyor. İnşallah referandumdan sonra Türkiye’nin bekasına yönelik bu terör örgütleri ile mücadele Cumhurbaşkanlığı Sisteminde daha etkili olacağı muhakkak. Çünkü bürokrasi azalacak. Kararlar daha hızlı bir şekilde alınacak. Aynı şekilde ekonomide de kararlar hızlı bir şekilde alınarak, sahaya yansıması gerekir. Bizim Ankara’dan aldığımızı kararların insanlarımızın haberdar olmadığını görüyoruz. Etkin bir şekilde bürokratik süreçlerin azalmasıyla beraber Türkiye gelişmişlik yolunda gerçekten Cumhurbaşkanlığı-Hükümet sürecinde çok farklı noktalara taşınacak. İç ticaretin vermiş olduğu canlılık mutlaka dış ticarete yansıyacak” dedi.
“ESKİŞEHİR GELİŞMİŞ BİR İL”
Tüfenkci, küçük esnafın ekonomide önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, konuşmasının bir bölümünde şunları söyledi:“Bugün küçük esnaflarımızı, özellikle parça ve tamir işleriyle uğraşan esnafımızı ziyaret ettik. Eskişehir, ticaretiyle, sanayisiyle, tarımıyla Türkiye’nin gelişmiş farklı illerinden birisi. Buradaki küçük sanayi sitesinin canlı olması ve bizlere eleman aramalarını iletmesi sizlerin de gördüğü gibi Türkiye’de işsizlik oranları yükselirken, işçi açığının da arttığını gözlemliyoruz. Bunun önüne geçmek için geçtiğimiz hafta hükümetimiz ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde yapmış olduğu istihdam seferberliği ile bu iki kesimi bir araya getirmek istiyoruz. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığımızın Mesleki Eğitime yönelik düzenlemeleri, çıraklık eğitimine yönelik düzenlemeleri ve çırak yetiştirilmesi noktasındaki özellikle küçük esnafın çırak ihtiyacını giderme adına pratiğe dökülmesinde zamanın buralarda geçirilmesi adına düzenlemelerimizle birlikte buradaki işçi açığını da gidermiş oluruz. Bizim için özellikle küçük ölçekli işletmeler önemli. Ekonomimizin bel kemiği. Buraların hareketli olması, çalışır olması piramit etkisiyle üste doğru gitmekte. Gördüğümüz üzere kış ayı olmasına rağmen buradaki işletmelerin iş yoğunluğunun olması bizim ileriye daha umutlu bakmamıza neden oluyor. Biz hükümet olarak gerek küçük esnafa sağladığımız faizsiz kredilerle, esnafımıza özellikle taşınır mallarını rehin edebilir açısında teminat göstererek, kredi kullanma kolaylıkları sağlıyoruz. SSK’sını düzenli ödeyenlere yüzde 5 indirim vardı. Şimdi yapmış olduğumu düzenlemede Bağkur’da yüzde 5’lik peşin ödeme avantajı getirdi. Komisyonda dün geçti. Vergilerini peşin ödeyenlere de yüzde 5’lik indirim sağladık. Vergi borçlarını ödeyemeyen esnafımıza yapılandırma yapmıştık. Şimdi ise düzenli ödeyenlere de indirim sağladık.”
“SİCİL AFFINI TAKİP EDİYORUZ”
Esnafı rahatlatacak bir düzenleme olan sicil affını getirdiklerini hatırlatan Bakan Tüfenkci, “Bunu hayata geçirdik. Bunun uygulamalarını takip ediyoruz. Buradan bankaları bir kez daha uyarıyoruz. Bankaların zimmet maddelerini bu nedenle düzeltmiştik. Bunun da etkisiyle beraber sicil affının işlenebilir noktasına gelmesinde gözlemlerimiz var. Piyasadan gelen tepkilerle beraber yeni bir yol haritası çizmek gerekiyorsa onu çizeceğiz. Biz istiyoruz ki, 2017 yılı hem küçük işletmecilerimiz için hem de orta büyüklükte ki işletmelerimiz için bir yatırım yılı olsun. Almış olduğumuz tedbirlerle de bunu sağlamış durumdayız. İnşallah uygulamalarını da sahada bizzat gözlemleyerek göreceğiz” diye konuştu.


 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.