Adaylar mı yoksa belediye başkanları mı yarışacak?

Adaylar mı yoksa belediye başkanları mı yarışacak?
28 Temmuz 2017 Cuma 14:26

 
CHP’nin kongre süreci yaklaştıkça, kulislerden gelen sesler her geçen gün zenginleşiyor.
CHP’nin son il kongresinde Kurt'un desteklediği Sinan Özkar başkanlık yarışını 295 oy alarak, Ataç’ın desteklediği İlker Özokçu' ya karşı 1 oy fark ile  kazanmıştı. 
 
***
Geçtiğimiz hafta ‘Haber Masası’na konuk ettiğimiz İl Başkanı Sinan Özkar, önüne koyduğu hedefleri henüz gerçekleştiremediğini ve bir dönem daha başkan olmak istediğini söylemişti.   Özkar’ın, il başkanlığı sürecini çok da iyi değerlendiremediği, yakın zamandan örneklendirecek olursak;
Şehr-i Derya parkının DSİ tarafından Odunpazarı Belediyesi’nden alınması sürecinde muhalefetin gereklerini yapmayarak sessiz kalması,  
‘Hamamyolu Projesine’ yönelik eleştirileri görmezden gelişi,
Büyükşehir Belediyesi’nin,  AK Partili Meclis üyelerince engellenen projelerine sahip çıkmayışı, çıkıp da bir açıklama yapmayışı,
şehit cenazesi ile ilgili attığı mesaj ve ardından gelen tepkiler,  
Ahmet Ataç ve Yılmaz Hoca ile ilişkilerinin çok da iyi olmadığı gibi söylentiler,  Özkar’ın  il başkanlığı için desteklenmeyeceği yönünde kanaatleri artırır yönde. 
 
***
Kongre süreci 15 Ağustos  sonrası başlıyor. İl başkanlığı için adaylık  listesinin ilk sırasında Özkar yer alırken, listenin devamını   İlker Özokçu,  Metin Tomsuk, İbrahim Arslan, Recep Taşel ve Aydın Ünlüce oluşturuyor. 
 
***
Biz biliyoruz ki, geçen dönemki il başkanlığı seçimi CHP delegelerinin, il, ilçe örgütlerinin değil, iki belediye başkanının yarışıydı. Bir tarafta tabanla birlikte hareket etmeyen Başkan Ahmet Ataç, diğer tarafta  örgütle birlikte hareket eden Başkan Kazım Kurt. Yaklaşan kongre sürecinde farklı bir şey olmayacak, yarış yine başkanların yarışı olacak. Bu seçimleri özel kılan ise olası bir erken seçim ya da  2019 seçimlerine oluşturulacak yeni kadrolar ile gidilecek olması. O nedenle ince elenip, sık dokunmalı. 
 
Kazım Kurt yine aynı hatalara düşecek mi? 
 
2015’deki kongre sürecinde Kazım Kurt 'un hatası 600 civarı delegenin olduğu kongrede sağlam, kemik delege yapısı üzerinde durmayıp, partiye emek vermiş kişileri il delegesi olarak yazması ve adayının en az 80 oy farkı ile kazanabileceği seçimi zor bela 1 oy farkla kazanması oldu. Birde 2015 genel seçimleri öncesi kongrelerde, mahalle delegeleri belirlendiği süreçte kontrolün o dönem Belediye Başkan Yardımcısı olan Erdal Caferoğlu'nda olması ve ardından ikilinin ters düşmesi ile delegelerin Özokçu lehine oy kullanması da 80 oy farkını 1 oy farkına düşüren etkenlerden desek hiç de yanlış olmaz.
Bakalım Kurt yine aynı hatalara düşecek mi? 
 
İl Kongresi öncesi vekillerin tutumu nasıl olacak?
 
İl Kongresi öncesi CHP’li vekillerin de, nasıl bir tutum içinde olacağı da merak edilenler arasında. 
CHP’nin son il kongresine, Milletvekili Gaye Usluer ile belediye meclis üyesi Emre Genç’in tartışması damga vurmuştu.  Çarşaf listeyi destekleyen  ve seçimle milletvekili olan Usluer’e, Genç’in  ‘atama’ ile geldiniz çıkışı epey tartışılmıştı.  Usluer uzun süredir örgütle yan yana gelmedi. Her ne kadar Eskişehirspor -Göztepe Maçı sonrası attığı tweet ile tepki toplamış olsa da Usluer'in, sadece Eskişehir'de değil, Türkiye'de de parti tabanında karşılığı olduğu iki seçim döneminde yüksek oy farkı ile Parti Meclisi Üyesi olarak seçilmesi ile ortaya koyuyor. Usluer'in nasıl bir yol çizeceğini  önümüzdeki günlerde göreceğiz.
 
***
Ataç ile hareket eden Milletvekili Utku Çakırözer'in, vekillik sürecinde çok çalıştığı fakat tabanda çok da bir karşılığının olmadığı biliniyor. Çakırözer'in seçim sürecine dahil olacağı, partiye sonradan üye olan Cemal Okan Yüksel'in ise  karasız tavrı, parti tabanında hiçbir karşılığı olmadığı  ve elde ettiği gücü koruma azmi sosyal medyada epey  yankı buluyor. 
 
Merkez iki ilçede, çekişmeli bir kongre yaşanacak
 
Özellikle iki merkez ilçede çekişmeli bir kongre izleyeceğiz. Tepebaşı ve Odunpazarı için aday olacak isimler kulakları doldurmaya başladı. Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük’ün bu kongrede aday olmayacağı konuşuluyor. Yörük’ün aday olmamasında Ataç ile aralarının açık olmasının etkili olduğu söyleniyor. Tepebaşı İlçe Örgütü’nün ise, Ataç’a karşı yeni bir aday çıkarmak için çalışmalara başladıkları biliniyor.
 
 
***
Adaylığını açıklayan isimlerden Ahmet Saraç’a, Kurt’un  destek verdiği bu durumunda Ahmet Saraç’ın gücünün bir ispatıdır. Turgut Doğandor’un da, Ataç’tan talimat beklediği kulislerden yükselen sesler arasında. Odunpazarı İlçe Başkanlığı için Akın Sallarel şu an tek aday gibi…
 
***
 
Kurt yıllardan gelen örgütçü felsefesi ile tabanı elinde tutuyor. Odunpazarı bölgesi delege sayısı yüksek olduğu için Kurt’un gösterdiği aday yüzde 90 kazanır. İsim Sinan olur, Ahmet olur, Mehmet olur…
 
***
Yılmaz Hoca’ya il  başkanlığı seçimlerinde mutlaka danışılacaktır. Büyükerşen’in, Özkar’ın şehit cenazesi mesajından sonra yaptığı sağduyu açıklaması, her hatanın kendine de mal edileceğini bildiğinden 2019 seçimlerine illaki müdahil olacaktır.  Yılmaz Hoca ile Ataç’ın köprüleri attığını biliyoruz. Bu gemiyi limana  örgütten aldığı güçle Kurt’un  götüreceği de aşikar. 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.