8 AY SONUNDA MAHKEMELİK OLDU

Yaklaşık sekiz aydır Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda bekletilen Odunpazarı Belediyesi’nin güneş enerjisi santrali ile ilgili projesi AK Partililer tarafından ret edildi.

8 AY SONUNDA MAHKEMELİK OLDU
09 Mayıs 2017 Salı 19:33

Odunpazarı Belediyesi, enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkmentokat Mahallesi’nde 20 dönümlük arazi üzerine güneş enerjisi sistemi kurmak istedi. Odunpazarı Belediye Meclisi’nde oy birliği ile geçen proje 1/5000’lik plana işlenmesi amacıyla Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu’na havale edildi. Yaklaşık 8 aydır komisyonda bekletilen konu bugün ki Büyükşehir Meclisi’nde re’sen olarak gündeme getirildi. Ancak söz konusu konu Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile AK Partililer arasında tartışmaya neden oldu.
 
“Mahkemeye başvuracağız”
Kurt,  söz konusu konunun Kasım ayından bu yana komisyonda bekletildiğini belirterek, “Odunpazarı Belediyesi kendi enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla güneş enerjisi santrali kuracaktır. Her türlü izin alınmıştır. Odunpazarı Belediyesi’nin yıllık 1,5 milyon lira civarındaki elektrik giderlerini karşılayacak bir tesis olacaktı. Tesisin maliyeti hibe olarak karşılanacaktı. Dolayısıyla Odunpazarı halkı buradan ciddi anlamda kar ve kazanç elde edecekti. Ama ne hikmetse komisyonumuz bizden sonra gelen altı, yedi tane özel sektöre ait güneş enerji santralini 5 binlik plana işlenmesine karar verdiği halde Odunpazarı Belediyesi’nin bu talebini ısrarla ret etmektedir. Dava haklarımızı kullanacağız. Gerekiyorsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuracağız. Komisyona gitmeden oylanmasını talep ediyorum. Arkadaşlarımızın komisyon getirmeme gerekçeleri nedir? Odunpazarı Belediyesi’nin güneş enerji santrali kurmasının AK Partili arkadaşlarımız ne kaybedecek? Arkadaşlarımın daha anlayışlı olmasını bekliyorum” dedi.
 
“Odunpazarı’nda bekleyen konular var”
Kurt’un ‘engelleniyoruz’ eleştirisi üzerine söz alan AK Partili Meclis Üyesi Nuri Temizsoy, “Aldığımız ortak kararla Odunpazarı Belediyesi’ni 30 milyon liralık kamulaştırma bedelinden kurtardık. Bu mu engellemedir? Burada 1 milyon liradan bahsediliyor. Biz 30 milyon kamulaştırma bedelinden kurtardık.  Engelleme bu ise biz kabul ediyoruz. Odunpazarı Belediyesi’nde bir yıldır bekleyen konular var. Gündeme almamıştır Sayın Başkan. Üniversitelerin planları 2015 yılından bu yana Odunpazarı Belediyesi’nde bekletilmektedir. Gerekçeleri ise ‘şehir plancısı hazırlasın, bize göndersin.’  Mahmudiye Belediyesi’nin 1/5000’lik planını Odunpazarı Belediyesi hazırlamıştır. Bir tane okulun planını Odunpazarı Belediyesi şehir plancıları hazırlayamaz mı? Çok mu zor? Kimin engellediği ortadadır. Resmi kurumların işlerini yapmayan belediyenin böyle konuşmasını hayretle karşılıyorum” ifadelerini kullandı. 
 
“Karşılıklı şantaj mı yapacağız birbirimize?”
Meclis’te yaşanan tartışmaya müdahale eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, AK Partili Temizsoy’un sözleri için ‘şantaj’ benzetmesinde bulundu. Büyükerşen, “ Karşılıklı şantaj mı yapacağız birbirimize? ‘Sen onu yapmazsan ben de bunu yapmam. Ben bunu yapmazsan sen de onu…’ Öyle bir Meclis anlayışı olamaz. Burada memleket açısından ayrı bir konu var. Son derece önem verdiğimiz bir konu. Yani burada oylanmamasının sebebi saydığınız nedenler olamaz. Eğer bu yolla gideceksek yandı bu şehir. Kınıyorum bu anlayışı” diye konuştu.
 
“Kendinizi devletin yerine koymayın”
AK Partililerin tutumunu kabul edilemez olduğunu belirten Başkan Kurt,  “Eğer Nuri Bey’in söyledikleri bu güneş enerjisi projesiyle ilgili komisyon kararının geçmemesinin gerekçesi ise eyvallah. Bunu kabul ettim. Tutanaklara böyle geçmesini istiyorum. Bir dosya, diğer dosyadan bağımsızdır. Buraya gelen maddelerin hepsi kendine özel maddelerdir. Komisyonlar bu dosyaya göre değerlendirme yapar. Aksi takdirde her türlü şantaj ve tehdide açık bir meclis uygulaması olur ki, bu çok yanlış bir şeydir. Sorun diye sunduklarının tartışılmasının yeri burası değil orasıdır. Bir partinin organları Milli Eğitim’in işini takip edemez. Bir partinin organları ya da il ve ilçe başkanları devletin kurumları adına karar veremez. Bir üniversitenin işini bir partinin yetkilisi takip edemez. Bunları karıştırmamız lazım. İktidar partisi demek başka bir şey, Osmangazi Üniversitesi demek başka bir şeydir. Dolayısıyla arkadaşlarımız kendisini devletin yerine koymasın. Biz devletle olan işlerimizi, devlet adabı içerisinde yerine getiririz. Bu bizim güneş enerji santralimizin engellenmesinin gerekçesi olamaz” dedi. 
 
“Bu gerekçeler kabul edilemez”
AK Partili Mustafa Birsen, konunun Meclis’e re’sen getirilmesi nedeniyle ret oyu kullanacaklarını açıkladı. Birsen, AK Partili Temizsoy’un saydığı gerekçelerin de kabul edilemez olduğunu söyledi.
 
 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.