Üretici tepkili: Tonlarca pancar tarlada bekliyor

Eskişehirli pancar üreticisi ile Türkşeker arasında Susurluk Şeker Fabrikası verilmek üzere imzalanan pancar alım sözleşmesinde nakliye sorunu ortaya çıktı. Çiftçi sözleşmelerin gereğini yerine getirirken, Türkşeker’in verdiği nakliye desteğini az bulan nakliyeciler maliyet artışlarını gerekçe göstererek pancarı taşımıyor. Tonlarca pancar tarlada, çiftçi de pancarın başında soruna çözüm bulunmasını bekliyor.

Üretici tepkili: Tonlarca pancar tarlada bekliyor
05 Kasım 2020 Perşembe 14:54

Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli,  bölgedeki pancar üreticilerinin 2020 yılı için Türkşeker ile Susurluk Şeker Fabrikasına verilmek üzere sözleşme yaptığını ve üzerine düşen taahhütname şartlarını yerine getirdiğini, ancak Eskişehir’den Susurluk Şeker Fabrikası’na pancarın nakliyesini yaptıramadıklarını söyledi. Türkşeker tarafından belirlenen nakliye ücretinin geçen yıla göre yüzde 30 az olması nedeniyle nakliyecilerin maliyetleri gerekçe göstererek tarladaki pancarı taşımadığını ve üreticiden yüzde 30 fark istediklerini ifade eden Erdemli, “ Benim bölgemde nakliye ücreti olarak 92 ton /TL istiyor. Yani ton başına 33 TL benden talep ediyor. Bu da bir kamyonda bin TL gibi bir rakam. Bu zor şartlarda üretim yapan pancar üreticisi bu parayı ödeyemiyor. Bu bin ton pancar üreten çiftçi için 40 bin TL anlamına geliyor. Biz pancar üretip kazanamıyor, üstüne üstlük bir de şuanda para bulup pancar nakliyesi ödemek zorundayız. Zaten pancara verilen fiyat 0,36 kuruştur. Bu parayı da nakliyeci istiyor. Çiftçimize kambur üstüne bir kambur daha. Susurluk Şeker Fabrikası pancar bekliyor, tarladaki pancar da nakliyeciyi bekliyor. Bu şartlarda üretici de çaresizlik içinde tarlada bekliyor. Bir an önce kış kapıya dayanmadan yetkililerden çözüm bekliyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.