TÜRK EĞİTİM-SEN ÖĞRETMENLERİNDEN “ÖĞRETMENİME DOKUNMA!” EYLEMİ

Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı, öğretmen ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olayları için Türk Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin derslere 'Öğretmenime Dokunma' kokartıyla gireceklerini söyledi.

TÜRK EĞİTİM-SEN ÖĞRETMENLERİNDEN  “ÖĞRETMENİME DOKUNMA!” EYLEMİ
26 Nisan 2018 Perşembe 10:11

Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı, Türkiye'de öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını söyledi. "2012 yılında Rabia Sevilay Durukan, 2014 yılında Mehmet Aktaş ve 2017 yılında da Ayhan Kökmen hayatlarının en verimli döneminde öğrencilerinden, ailelerinden, sevdiklerinden koparıldı. Öğretmenlerimizi bir kez daha saygıyla, minnetle anıyoruz. Onlar eğitim şehitlerimizdir" diyen Urfalı, onlarca öğretmen ve eğitim çalışanının her yıl öğrencileri ya da veliler tarafından fiziksel, sözlü, psikolojik şiddete uğradığına işaret etti.

ALO 147 ÖĞRETMENİ ŞİKAYET HATTI HALİNE GELDİ

Eğitimcilerin sustukça saldırıların arttığına dikkat çeken Urfalı, "Başta öğretmenler olmak üzere eğitim çalışanlarının hakir görülmesi, horlanması, öğretmenlik mesleğinin küçümsenmesi, etkisiz ve yetkisizleştirilmesi, öğretmenlerin mülakat ile alınması, torpilli yönetici görevlendirmeleri, motivasyonu azaltan uygulamalar, ekonomik, özlük ve sosyal yönden hak gaspları ülkeyi yönetenlerin öğretmenlerin, eğitim çalışanlarının itibarlarını sarsıcı açıklamalar yapılması bugünkü tabloya zemin hazırlamıştır. Ülkeyi yönetenlerin eğitim çalışanlarını tahkir eden açıklamaları hafızalardaki tazeliğini korumaktadır. Başbakanlar, Milli Eğitim Bakanları, siyasiler öğretmenlerin az çalıştıklarını, daha fazla tatil yaptıklarını ve diğer memurlardan fazla kazandığını ifade ettiler; öğretmenlere şahsiyet kazandırılmaya çalışıldığını söylediler; öğretmenlere iş için başka kapıları adres gösterdiler. Öğretmenin itibarını zedeleyen Alo 147 hattı açıldı; asılsız ihbarlar ile öğretmenler lekelendi, bu hat öğretmeni şikâyet hattı haline geldi, suçsuz yere şikâyet edilen öğretmenlerin bir kısmı soruşturmaya tabi tutuldu hatta ceza alan öğretmenlerimiz oldu."


ŞİDDETİ ÖNLEME KANUNU HAZIRLANMALI

Türk Eğitim Sen olarak eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçmek amacıyla “Şiddeti Önleme Kanunu” hazırlanması gerektiğini belirten Urfalı, Türk Ceza Kanunu’nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti caydırıcı nitelikte yeni düzenlemeler yapılarak; bu eylemlerin, kamu hizmetini engelleme, vatandaşın eğitim hakkını kullanmayı engelleme ve bunun sonucunda insan hayatının riske atılması gibi suç tipleri başlıkları altında değerlendirileceği yasal düzenlemeler yapılmalı, cezalar artırılmalı ve verilen cezaların ertelenmemesi sağlanmalıdır. Şiddet olaylarında şikâyet söz konusu olmadan savcılık kamu davası açmalı, eğitim çalışanı devreden çıkmalıdır. Mobbing aracı haline de gelen Alo 147 hattının şikâyet hattı olarak kullanılmasının önüne geçilmelidir. Şikâyetler etkili bir ön değerlendirmeye tabi tutulmalı, genel ve soyut nitelikte olan, şikâyet sahibinin adı ve adresi belli olmayan veya personelin kusuru bulunmadığı açıkça görülenler değerlendirmeye alınmamalıdır. Öğretmenlerimizin itibarlarını rencide eden performans değerlendirme sistemi tamamen rafa kaldırılmalı, yönetici atamalarında kariyer ve liyakat sistemine geçilmeli, mülakatla öğretmen ve yönetici atama sisteminden vazgeçilmelidir."ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENİME DOKUNMA

Eğitim çalışanlarına şiddette karşı 7’den 70’e herkesi, toplumun tüm kesimlerini, ülkeyi yönetenleri, yetkilileri duyarlı olmaya çağırdıklarını söyleyen Urfalı şöyle devam etti: "Bu minvalde sendikamız, bugün tüm Türkiye genelinde kokart eylemi gerçekleştirmektedir. Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerimiz 26-27 Nisan 2018 tarihlerinde derslere “ÖĞRETMENİME DOKUNMA” yazılı kokartlarla girecektir. Kokart eylemimiz ile eğitim çalışanlarına şiddete dikkat çekerek, MEB yetkililerini ve Hükümeti ivedilikle tedbir almaya çağırıyoruz. Zaman eğitim çalışanlarının aleyhine işliyor. Daha fazla eğitim çalışanı şiddete uğramadan, öldürülmeden önce harekete geçilmesi elzemdir. Kokart eylemimiz başlangıçtır. Daha fazla can kaybetmeye tahammülümüz yoktur. Bu düzen böyle gitmeyecektir. Eğer sosyal bir yara haline gelen öğretmene şiddet hadiseleri için gerekli tedbirler alınmaz ise önümüzdeki süreçte iş bırakma eylemi de dahil olmak üzere daha radikal demokratik eylemleri hayata geçireceğimizin bilinmesini istiyoruz. Tedbirler alınana kadar eğitimcilere yönelik şiddeti gündemde tutmayı ve farkındalık yaratmayı sürdüreceğiz."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.