TERMİK SANTRALE KARŞI İNSAN ZİNCİRİ

TERMİK SANTRALE KARŞI İNSAN ZİNCİRİ
29 Ocak 2018 Pazartesi 19:55

Eskişehir’de kurulması düşünülen termik santrale tepki gösteren vatandaşlar, Adalar’da insan zinciri oluşturdu. Sosyal medya üzerinden örgütlenen vatandaşların zincir eylemine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, CHP İl Başkanı Sinan Özkar, İyi Parti üyeleri, demokratik kitle örgütleri de destek verdi. 

Yüzlerini maskelerle kapatan vatandaşlar ele ele tutuşarak ‘kömürlü termik santral istemiyoruz’ sloganları attı.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir’e kurulması planlanan termik santralin tarım ve insanlık için bir tehdit unsuru olduğuna dikkat çekti.

“Böyle bir kıyım, böyle bir yıkım olamaz”

CHP İl Başkanı Sinan Özkar ise, Bakanlar Kurulu kararıyla büyük ova statüsü verilen Alpu Ovası’nın yine Bakanlar Kurulu kararıyla büyük ova statüsünden çıkarıldığını belirtti. Hukuki olarak tarımsal sit alanı ilan edilen bir yerde amaç dışı kullanımın mümkün olmayacağına dikkat çeken Özkar, “ Biz yasaların ve yönetmeliklerin uygulanmasını istiyoruz. Alpu Ovası, büyük ova kapsamında tarımsal sit alanı. Tarımsal sit alanı ilan edilen bir yerde amaç dışı kullanımla ilgili hiçbir şey yapamazsınız. Burası tarımsal sit alanı oldu ancak istimlak yapılacak yerlerde tarımsal sit ile ilgili bakanlar kurulu kararıyla konulan şerhlerin, bakanlar kurulu aracılığıyla kaldırıldığını görüyoruz. Yönetmeliğe göre sağlanması gereken çoğunluk sağlanamadı. Çoğunluk sağlanamayınca, yönetmeliği değiştirdiler. Bu hukuk devleti ilkesinden, hukuktan tamamen uzaklaşmadır. Artık Türkiye’de hukuk devletinden söz etme imkanı yok. Yasalar ve yönetmelikler uygulansın. Sadece bunu istiyoruz. Değiştirilmiş haliyle değil. Bizim buradaki talebimiz bu. Orayı siz tarım arazisi olarak ilan etmişsiniz. O alanı kömür işletmesiyle, maden işletmesiyle, kömürlü termik santralle tarım alanı olarak kullanmaktan uzaklaştırıyor. Böyle bir kıyım, böyle yıkım olamaz. Tarım alanı kaybedilecekse o yatırımın, o yatırımın oraya yapılmaması gerekiyor. Çünkü milyonlarca yılda oluşmuş olan tarım toprağını yerine yeniden getiremezsiniz. Orayı biz ulus olarak ayakta kaldığımız sürece, dünya var olduğu sürece binlerce yıl, on binlerce yıl Alpu Ovasını kullanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Tüm Eskişehir’i duyarlı olmaya davet ettiler

Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, Eskişehir’e yapılması planlanan termik santralin, kentte büyük zarar vereceğine dikkat çekerek, “Eskişehir’de çevre ve yaşam hakkını korumak için toplandık. Eskişehir’in marka değeri olan Eskişehirliliğimizi bundan sonra sürdürmemiz gerekiyor. Eskişehir kömürlü termik santral yapılırsa bu kentin turizmine, lületaşına, havasına, suyuna, ekonomisine ciddi anlamda zarar verecek. Bunun hukuksal çerçevede mücadelesini veriyoruz. Herkesi termik santral konusunda duyarlılığa davet ediyoruz” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.