PROF. DR. CAN AYDAY, "BİLİMSELLİKTEN UZAK BU TÜR PROJELERE KARŞIYIZ"

Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Prof Dr. Can Ayday, “İnsan sağlığını ve insan emniyetini düşünmeden projelendirilen bilimsellikten uzak içinde bir sürü bilinmeyen bulunduran bu tür projelere jeoloji mühendisleri olarak karşı olduğumuzu tüm kamuoyu ve Eskişehir halkına duyuruyoruz” diye konuştu.

PROF. DR. CAN AYDAY, "BİLİMSELLİKTEN UZAK BU TÜR PROJELERE KARŞIYIZ"
26 Ocak 2018 Cuma 13:32

Termik santral projesinin içinde bir sürü cevapsız soru barındırdığını belirten Aday, “Eskişehir’in doğusunda kömür yatağının olduğu konusunda yapılan çalışmalar 2005 yılına kadar uzanır. Bu yıllarda MTA tarafından yapılan sondajlar sonucunda Alpu Havzası’nda önemli ekonomik değere sahip linyit oluşumunun varlığı ortaya konmuştur. Eskişehir Alpu Linyit sahası kuzeyde Kızılcaören ve Yalakayı köyleri güneyde Sevinç ve Ağapınar köyleri arasında kalan yaklaşık 100 km karelik geniş bir alanda yayılım göstermektedir. Görünür rezervi 1500 milyon tondur. Elde ettiğimiz veriler bu bölgede ve bu konularda araştırma yapan bilimsel yayınlardan elde edilen verilerdir” diye konuştu.

“BİLGİ YOK DENECEK KADAR AZ”

Proje ile ilgili olarak ciddi anlamda bilgi eksikliği olduğunu vurgulayan  Ayday, “Daha önce bütün olan fakat proje sırasında EÜAŞ ve TKİ’ye ait olan iki kısma ayrılan kömür üretim sahalarını neden ayrıldığı bilinmemektedir. Son zamanlarda Sevinç Köyü’nün hemen yakınındaki üretim sahası ön plana çıkarılmıştır. Bunun nedeni bilinmemektedir. TKİ’ye ait 85068 No’lu 4. Grup yeraltı kömür ocağı proje tanıtım dosyasında sahada bulunan ve yer altı işletmesini önemli ölçüde etkileyeceği düşünülen su seviyeleri Akifeler konusunda bilgi yok denecek kadar azdır.  Yine kömür çıkartılan yeri ve uzun süre içinde tüm sahayı etkileyeceği düşünülen jeolojik birimlerin kaya mekaniği açısında dayanımının “çok zayıf- yer yer zemin özelliği göstermektedir” denilmektedir. Bu konuda da bilgi yeterli değildir. EÜAŞ tarafından çıkarılacak kömürün termik santralde yakıldıktan sonra kül atık sahası olarak belirlenen yer eski lüle taşı ocaklarının olduğu yerdir. Külün buraya dökülmesi planlanmaktadır. Bu sahaların altında lületaşı olup olmadığı araştırılmış mıdır? Bu proje Eskişehir’e yakınlığı ile getireceği hava kirliliğinin yanı sıra hükümetin çok kısa süre içinde ilgili mühendislere danışmadan, insan sağlığını, insan emniyetini düşünmeden projelendirdiği projelerden biri olmaya adaydır. Tüm bu nedenlerle İnsan sağlığını ve insan emniyetini düşünmeden projelendirilen bilimsellikten uzak içinde bir sürü bilinmeyen bulunduran bu tür projelere jeoloji mühendisleri olarak karşı olduğumuzu tüm kamuoyu ve Eskişehir halkına duyuruyoruz”  dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.