MUMCU'YA SAYGI DURUŞU

Tepebaşı Belediyesi’nin destekleri ile Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eskişehir Şubesi tarafından düzenlenen “27. ÇGD Uğur Mumcu’yu Anma Gecesi ve Ödül Töreni” yoğun katılım ile gerçekleşti. Gecede, 19 kategoride ödüller sahiplerini buldu.

MUMCU'YA SAYGI DURUŞU
26 Ocak 2020 Pazar 13:39

Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şubesi tarafından düzenlenen ve Tepebaşı Belediyesi’nin desteklediği “27. ÇGD Uğur Mumcu Anma Gecesi ve Ödül Töreni” Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

Geceye Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Mehmet Akif Hamzaçebi, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Küba Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez CHP Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç, Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz, EYT Derneği Genel Başkanı Gönül Boran, Tarih Vakfı Başkanı Mehmet Alkan ve çok sayıda STK temsilcisi ile vatandaşlar katıldı.

“27 yıldır Uğur Mumcu nöbeti tutuyoruz”

Gecenin açılış konuşmasını yapan Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Can Hacıoğlu, Mumcu’nun toplumdaki karşılığının eskimediğini belirterek “Biz tam 27 yıldır nöbetteyiz, Uğur Mumcu nöbeti tutuyoruz. O katledildiğinde ve anmaya başladığımızda bu günlere geleceğimizi düşünmedik. Toplumda Uğur Mumcu’nun karşılığı hiç eskimediği için, yazıları bize bugün de ışık tuttuğu için, yeri doldurulamadığı için, Tepebaşı Belediyemizin de büyük destekleri ile anmaya devam edeceğiz. Eskişehir’in bir Uğur Mumcu kenti olduğunu da söyleyebiliriz. Kendisi de kentimize sık sık gelirdi” diye konuştu.

“Ülkeye bıraktığı mesajları var”

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise Uğur Mumcu’nun çok büyük bir değer olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında, “Uğur Mumcu, Türkiye için gerçekten çok büyük bir değer. 27 yıldır bu mücadelenin peşinde koşuyoruz. Nasıl Atatürk’ün devrimleri varsa, Mumcu’nun da bu ülkeye bıraktığı mesajları var. Biz bu mücadelemize devam edeceğiz. Ocak ayı nedense, yaprak dökümü gibi değerleri kaybettiğimiz bir ay. Bugün aramızda olan, davetimizi kırmayarak şehir dışından gelen ve Eskişehirli dostlarımıza en derin sevgilerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“Mumcu’yu minnet ile anıyorum”

Gecede Siyaset kategorisinde ödül alan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise “26 yıldır siyasetteyim ve doğup büyüdüğüm Antalya topraklarında hizmet etmeye devam ediyorum. Uğur Mumcu’yu bir kez daha rahmet, minnet ve özlem ile anıyorum. Aranızda olduğum için çok mutluyum. Bu ödülü bana layık gören herkese, başta Başkanımız Ahmet Ataç olmak üzere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Tam bağımsız Türkiye’ye adanmış bir hayat”

Gecede Siyaset kategorisinde ödül alan bir diğer isim olan CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Akif Hamzaçebi ise Mumcu’nun hayatını tam bağımsız Türkiye için adadığını ifade ederek, “Bugün Uğur Mumcu’yu hep birlikte anıyoruz. Bir soğuk Ankara gününde, yüzbinler onu ebedi yolculuğuna uğurladı. O, inandığını yazdı. Başkalarının sesi değil, yüreğinin sesini dinledi, onu aktardı. Demokratik, laik, özgür ve tam bağımsız Türkiye’ye adanmış bir hayattı. Onu aramızdan alanlar, Mumcu’nun düşüncelerinin sona ereceğini zannettiler. Ancak zaman gösterdi ki; Uğur Mumcu ölmedi. Bugün Türkiye’de milyonlarca Uğur Mumcu var” şeklinde konuştu.

“Bugün Mumcu’yu daha çok özlüyoruz”

Gecede Demokrasi ödülü alan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da “Bu ödül bizim için önemli. Çünkü işçi sınıfının ve halkın hak mücadelesinde, gerçeğin peşinde koşarken bedel ödeyen gazeteciler bizim onurumuz ve bugün de yolumuzu aydınlatıyor. Tek sesli hale gelen medyada, bu ülkenin gerçekleri yer bulamazken Uğur Mumcu’yu daha fazla özlüyoruz” dedi.

“Yolunda yürümek çok anlamlı”

Gecede Basın ödülüne layık görülen isimlerden gazeteci Deniz Zeyrek de geceye katılmaktan dolayı heyecanlı olduğunu belirterek, “Uğur Mumcu benim gazetecilik hayatımda çok önemli bir semboldür. Kendisi bir demokrasi şehidi. Onun başarısına ulaşmamız mümkün değil ama izinde olmak, yolunda yürümek çok anlamlı” diye konuştu.

“Bu ödülü meslektaşlarım adına alıyorum”

Geceye katılamayan Fox TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk adına ödülünü alan Onur Kumbaracıbaşı ise “Bu ödülü Doğan Şentürk ile birlikte Fox Haber’de görev yapmakta olan, kurulduğu günden bu yana tarafsızlık, demokrasi, Atatürk ilkelerinden ödün vermeden gazetecilik yapan meslektaşlarım adına almaktan büyük onur ve gurur duyuyorum” dedi.

            “Gazeteciliğin heyecanı hala içimde”

Basın kategorisindeki ödülleri sahiplerine takdim eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise “Ben gazetecilik yaparken akademisyen oldum ama gazeteciliğin heyecanı hala içimde. Rahmetli Uğur Mumcu’yu da İletişim Fakültesi’nde ders vermek üzere Eskişehir’e davet ettiğimde tereddüt etmişti. Ben de ‘Senin gibi gazeteciler yetişsin istiyorum’ demiştim. Her hafta Ankara’dan buraya, İstanbul’da iken de 15 günde bir buraya gelirdi. Gündüz dersini verir, akşam da sohbet ederdik. İstedik ki gençler onu hep ansınlar ve bombalanan otomobilini sergiliyoruz” sözlerini kullandı.

“Ülkede özgür gazeteci olmak zor”

Basın ödülü alan bir diğer gazeteci Yazgülü Aldoğan ise “İlk gazetecilik yıllarımda ANKA Haber Ajansı’nda, Uğur Mumcu ile yan yana çalıştık. Ona bir takım insanlar, dosyalar getirirdi ve o da hukukçu kimliği ile harika haberler çıkarırdı. Ülkede özgür gazeteci olmak zor, ben de çalıştığım yerlerden genelde kovularak ayrıldım. Ama bu yolda devam ediyorum ve özgür olduğum bir gazetedeyim. Sevgili Mumcu bu akşam bizleri burada buluşturdu ve dik başlılıkla gazetecilik yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“Uğur Mumcu’nun öğrencisiyim”

Basın ödülü alan gazetecilerden Tülay Taşkın da “Ben Uğur Mumcu’nun öğrencisiyim. Onun kadar başarılı bir gazeteci olabilir miyiz bilmiyorum ama Uğur Mumcu’dan dersler almış, araştırmacı gazeteciliği ondan öğrenmiş bir insanım. Dünya Gazetesi’nde bu yıl 30. yılım ve bu ödül için teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

“Çok kişinin yaşamına dokunmuş”

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ise “Burada yapılan konuşmalardan, Uğur Mumcu’nun ne kadar çok kişinin yaşamına dokunduğunu anlıyoruz. Ayrıca bugün burada ne kadar çok değerli kişiyi bir araya getirdi ve eminim ki pek çok şehirdeki salonlarda da aynı şekilde. Böyle kişiler ne yazık ki artık çok daha az bulunuyor. Özlemle anmamızın nedeni belki de budur. Araştırmacı, sorgulayıcı gazetecilik anlayışının giderek azaldığını görmek hepimiz için üzücü. Onurlu ve kalemini satmayan gazeteciler ile burada birlikte olmak ve ödülleri sahiplerine iletmekten son derece mutluyuz” dedi.

“Bu güzel ödül aynı zamanda sorumluluk”

Hukuk kategorisinde ödüle layık görülen Ece Güner Toprak da, “Bu akşam çok cesur bir vatanseveri anıyoruz. Kendisi cesur bir gazeteci olmanın yanı sıra çok değerli bir hukukçuydu. Bu yüzden Hukuk ödülü almak benim için de büyük bir onur. Bu güzel ödül aynı zamanda benim için büyük bir sorumluluktur. Bu sorumluğun ilki anayasadır. Ülkemiz, yönetildiği çağ dışı anayasadan kurtularak, Atatürkçü bir anayasaya kavuşacaktır. Bu konuda çalışmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

“İsterler ki susalım”

Aynı zamanda gazeteci de olan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise gecede Uğur Mumcu’nun 1993 yılında kaleme aldığı bir yazısından kesit paylaştı. Çakırözer, “İsterler ki susalım. İsterler ki yazdıklarımızın hiç biri, hele bu dönemde yazılmasın. Bunun için, bizleri susturmak için türlü yollara başvururlar. Evet, yazacağız. Susmayacağız. Bütün yolsuzlukları, kaçakçılıkları, pislikleri, cinayetleri, pislikleri tek tek yazacağız. Ben de bu duygular ile inanıyorum ki meslektaşlarım tüm sansürlere, baskılara rağmen susmayacaklar ve halkımızı bilgilendirmeye devam edecekler” diye konuştu.

Sağlık kategorisinde ödül Küba’nın

Törende Sağlık dalında ödül takdim edilen Küba Ankara Büyükelçisi Luis  Alberto Amoros Nunez de “Devrimimizin, vatandaşlarımızın sağlığına olan bağlılığı tartışılmaz. Devletimiz, ulusal bütçesinin yüzde 28’ini halk sağlığı ve sosyal yardımlaşmaya ayırmaktadır. Ülkemizde uluslararası yüksek standartlarda ilaç üretim endüstrisi bulunmaktadır. Bu ödül ayrıca Kübalıların yaşamları üzerinde etki kurmaya yönelik ABD ablukasına rağmen,  Amerika’daki en yüksek göstergelerinde yer aldığımızı belirleyen Küba’nın, sağlığa olan bağlığıdır” şeklinde konuştu.

“Unutmayacağız, her zaman yaşatacağız”

Geceye katılan Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı da “30 küsur yıl TCDD bünyesinde bir emekçi olarak çalıştım. Kendimi belediye başkanı olarak değil, yaşadığım yerin bir işçisi olarak kabul ediyorum. Uğur Mumcu gibi Kuva-yı Milliyeci ve demokrasi savunucularını da unutmayacağız, her zaman yaşatacağız” dedi.

            “Yazdıkları için katledildiler”

CHP Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar ise gecede yaptığı konuşmada, “27 yıl önce katledilen Uğur Mumcu’yu saygı ve minnet ile anıyoruz. Onun yazdıklarının, 27 yıl sonra bile önlenememiş olması, gericiliğin yok edilememiş olmasını bir acı olarak yaşıyoruz. Sistematik bir şekilde irticanın Türkiye’ye yerleştirilmeye çalışılması ne kadar acı. O dönemde katledilen tüm aydınlarımız, irtica, terörizm ve emperyalizmi yazdıkları için katledildiler. Bugün hala bu tehlikeleri yaşıyoruz” sözlerini kullandı.

“Uğur Mumcu benim için zaten bir ödüldü”

Yaşam Boyu Başarı ödülünü Başkan Ataç’ın elinden alan yazar, hukukçu ve oyuncu Ali Sirmen ise “Yaşamımda Uğur Mumcu, benim için zaten bir ödüldü. Bir de kendisinin adını taşıyan bir ödül almak, beni çok duygulandırdı. Bu törenin Eskişehir’de olması da çok önemli, bu kentin bende büyük bir yeri var” dedi.

Ödüller 19 dalda sahiplerini buldu

27. ÇGD Uğur Mumcu Anma Gecesi ve Ödül Töreni’nde; Siyaset kategorisinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve CHP Parti Meclisi Üyesi Mehmet Akif Hamzaçebi, Demokrasi kategorisinde Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Ertan Aksoy ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Basın kategorisinde Deniz Zeyrek, Doğan Şentürk, Yazgülü Aldoğan, Tülay Taşkın ve Nazan Koşaner, Bilim-Teknoloji kategorisinde Prof. Dr. Ender Suvacı, Hukuk kategorisinde Ece Güner Toprak, Sanat kategorisinde Erol Tabanca ve Cem Siyahi, Hasan Uçarsu, Turgay Erdener, Rengim Gökmen, Can Çakmur, Ali Eyidoğan, Nezih Dikiciler ve Mert Turak, Çevre ve Kent kategorisinde Bedriye Berber Engin, Spor kategorisinde Eskişehir Görme Engelliler Spor Kulübü Futbol Takımı, Sağlık kategorisinde Küba Ankara Büyükelçisi Bay Luis Alberto Amoros Nunez, Mücadele kategorisinde Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir, Funda Öz Akçura, EYT Derneği Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, Emek kategorisinde Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Ahmet Arı, Dayanışma kategorisinde Evrensel Gazetesi’nden Vural Nasufbeyoğlu ve Birgün Gazetesi’nden Yaşar Aydın, Edebiyat kategorisinde Ahmet Ümit, Kültür kategorisinde Evin İlyasoğlu, Eğitim kategorisinde Türk Eğitim Vakfı (TEV) Eskişehir Temsilcisi Tuğba Damarsoy, Kent Kültürü kategorisinde Mehmet Alkan, Mustafa Gazalcı, İlyas Küçükcan ve Aslı Uluşahin, Mimarlık kategorisinde Doğan Hasol, Yaşam Boyu Başarı kategorisinde ise Tunç Başaran’ın annesi Pakize Başaran ve Ali Sirmen’e ödülleri takdim edildi. Bir diğer Yaşam Boyu Başarı ödülünün sahibi Nevra Serezli’ye ise ödülü 4 Şubat tarihinde takdim edilecek.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.