Kurt: Bu devletin ve Eskişehir’in bir projesidir katkı sunmak görevdir

Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt, Kızılinler-Eşenkara Kür Merkezi Projesi ile ilgili konunun uzmanları ve bilim insanları ile bir araya geldi.

Kurt: Bu devletin ve Eskişehir’in bir projesidir katkı sunmak görevdir
26 Şubat 2020 Çarşamba 14:21

Eşenkara Kür Merkezi Projesini anlatan Başkan Kurt, uzmanlar ve bilim insanlarından proje hakkındaki değerlendirme ve önerileri dinledi. Söz konusu projenin Eskişehir’de çok uzun yıllardır tartışılan, çalışmaları başlatılan ancak sonuçlandırılmayan bir proje olduğunu dikkat çeken Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı İlçesi sınırlarında bulunan Eşenkara Köyü merkez alınarak bir çalışma yapmak istediklerini vurguladı. Katılımcı belediyecilik anlayışını benimseyen Odunpazarı Belediyesi, bilim insanları ve uzmanlar ile bir araya gelmeye devam ediyor. Odunpazarı Belediyesi son olarak Eşenkara Kür Merkezi için vizyon toplantısı düzenledi. Toplantıya Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un yanı sıra İzmir Jeotermal A.Ş Genel Müdürü Sinan Arslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş Genel Müdürlüğü (AFJET), Eskişehir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Anadolu, Eskişehir Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversiteleri Mimarlık, Turizm ve Tıp Fakültesi’nden akademisyenler, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi (FİZYOMER) ile Enerji Kentler Birliği’nden yetkililer katıldı. Odunpazarı Belediyesi proje kapsamında,  mülkiyeti hazineye ait, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tasarrufunda olan yaklaşık 35 bin m2 büyüklüğündeki, termal kür merkezi olarak planlı bölgenin fizibilite çalışmasını yapacak. Bu fizibilite çalışmasıyla termal kür merkezi ile birlikte bölgede yer alan termal turizm alanlarının da yerli, yabancı yatırımcılara tahsisine ilişkin sürecin hızlanması amaçlanıyor. Gerçekleştirilen vizyon toplantısı ile sağlık, teknik, mimari konularındaki uzmanlar tarafından oluşturulan ortak akıl benzeri bir süreçle fizibilite çalışmalarının desteklenmesi hedefleniyor.  Toplantının moderatörlüğünü İzmir Jeotermal A.Ş Genel Müdürü Sinan Arslan yaptı. Odunpazarı Belediyesi Eşenkara Kür Merkezi Proje Sorumlusu Çağrı Yıldırım’ın sunumu ile başlayan toplantıda, katılımcılar tek tek söz alarak değerlendirmelerde ve önerilerde bulundu.

“BU TOPLANTIYI YOLA ÇIKARKEN ÖNÜMÜZÜ GÖRMEMİZ İÇİN GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Toplantıda konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, söz konusu projenin Eskişehir’de çok uzun yıllardır tartışılan, çalışmaları başlatılan ancak sonuçlandırılmayan bir

proje olduğunu söyledi. Projenin 2006 yılında Kızılinler Projesi adı altında başlatıldığını vurgulayan Başkan Kurt, projenin bir türlü hedefine ulaşamadığına dikkat çekti. “Odunpazarı İlçesi sınırlarında bulunan Eşenkara Köyü merkez alınarak bir çalışma yapmak istiyoruz. Farklı zamanlarda, farklı turizm bakanları ve valiler ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, önceliğin ve olmazsa olmazın kür merkezi olduğu konusunda bir sonuca ulaştık. O halde biz bunu projeye uygun olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu Kızılinler Termal Projesi çerçevesinde nasıl hayata geçiririz diye düşündük. Bazı girişimlerimiz de oldu. En son Kültür ve Turizm Bakanı ile yapmış olduğumuz görüşmede ‘Kür Merkezi Projesini yapın, gelin ondan sora konuşalım’ şeklinde bir mutabakat oluştu. Bunun üzerine de arkadaşlarımız bazı çalışmaları gerçekleştirdiler. Bu toplantıyı da yola çıkarken önümüzü görmemiz için gerçekleştiriyoruz. Bunu da sizlerin değerli katılımları ile yapmak istedik. Hepinizin düşüncesi bizim için önemli. Gerekli kayıtları ve notları alacağız. Şimdiden toplantıya katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“15 YILDIR ORTADA KALMIŞ BİR PROJEYİ CANLANDIRMAK İSTİYORUZ”

Gerçekleştirilen toplantının kendilerinde yeni ufuklar açtığını dile getiren Başkan Kurt, bu çalışmaya katılımcılığı önemseyen bir anlayışla başladıklarının kaydetti. Odunpazarı Belediyesi’nin bu alanda hiçbir yetkisinin ve hakkının olmadığını vurgulayan Başkan Kazım Kurt, “Sadece 15 yıldır ortada kalmış bir projeyi canlandırmak istiyoruz. Bakanlığın projesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı teşvik kapsamı içine almış. Sağlık Bakanlığı destekleme kararı almış, ama hiçbir hamle yapılmamış. Belki günü kurtarmak için belki de o anda bir takım gelişmeler olsun diye bir şeyler yapılmış. Somut ve işe yarar bir adım atmak istiyoruz. Biz, devlette devamlılığın esas olduğuna inanarak çalışıyoruz. Benden önceki belediye başkanının ESOPYA adında bir projesi vardı. O da sadece kağıt üzerinde kalmış bir proje idi. Biz, daha somut bir adım olsun istiyoruz” diye konuştu.

 

“PROJENİN ALT YAPISINI KOLAYLAŞTIRACAK ADIMLAR ATTIK”

Suyun Tepebaşı Belediyesi sınırları içerisinde kaldığına dikkat çeken Başkan Kurt, suyun dağıtımının nasıl yapılacağının belli olmadığı için su bulma şansını denemek istediklerini ifade etti. Bu nedenle de su arama hakkını aldıklarını belirten Başkan Kurt,   projenin alt yapısını kolaylaştıracak adımlar attıklarına dikkat çekti. “Kültür ve Turizm Bakanı ile ben şahsen görüştüm.  ‘Kür Merkezi Projesini yapın, gelin ondan sora konuşalım’ dedi, ancak Kür Merkezinin bize tahsisi ile ilgili bir yazı yazdığımızda da olumlu yanıt alamadık. Bakanlığın bu konudaki tavrı ne olacak, onu bilmiyorum. Bu toplantı bize yeni pencereler açtı. Bu doğrultuda da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Eskişehir turist çeker mi çekmez mi bu önemli. Başlayan bir projeyi biz devam ettirmek istiyoruz. Kür merkezi yapılmadan da kimse oraya yatırım yapmaz” diyen Başkan Kazım Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bakanlık bize yetki verirse biz bu Kür Merkezini yaparız; vermezse de Bakanlığın önüne ciddi bir dosya koyarız. Eskişehir her açıdan turizme el verişli bir ortam. Her yere 4 saatlik bir mesafede. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya’dan Eskişehir’e geliş çok zor değil. Dolayısıyla turizmin her çeşidi de denenebilir. Bizim, tek başımıza hiçbir yetkimiz yok. Bunu bildiğimiz halde bu işe başlıyoruz. Bize yardım eden, destek olan herkese teşekkür ederiz. Bu devletin, Eskişehir’in bir projesidir, bu projeye katkı sunmak bir görevdir. Sağlık Müdürlüğünün, Turizm Müdürlüğünün, üniversitelerin en başta da Devletin temsilcisi Valiliğin bu projeye katkı sunması gerekiyor. Eğer projeye katkı sunmazlarsa bizim yapabileceğimiz bir şey yok, ama bu denemeyi yapmak gerekiyor.”  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.