KESK'TEN NİKAH YASASINA TEPKİ

Eskişehir Eğitim Sen Şube Kadın Sekreteri Sevgi Pervane, müftülere nikah yetkisi veren yasanın meclisten geçmesini eleştirerek, kadınları yasaya karşı birlikte mücadele etmeye çağırdı.

KESK'TEN NİKAH YASASINA TEPKİ
19 Ekim 2017 Perşembe 14:14

KESK binasında yapılan basın açıklamasında konuşan Pervane şunları söyledi; Nikâh memurları ve belediyelerin resmi nikâh kıyma noktasında herhangi bir yetersizlikleri söz konusu değilken ”müftülüklere ve gerekirse müftülerin görevlendireceği imamlara” resmi nikâh kıyma yetkisi verecek olan yasa dün gece itibariyle AKP ve MHP oylarıyla meclisten geçti. Nikah memurları ve belediyelerin resmi nikah kıyma noktasında herhangi bir yetersizlikleri söz konusu değilken ”müftülüklere ve gerekirse müftülerin görevlendireceği imamlara” resmi nikah kıyma yetkisi verecek olan yasa tasarısında amaçlananın, hükümet yetkililerinin söylediği gibi ”kadınları ve kız çocuklarını korumak” ya da ”laikliğin gereği” olmadığı çok açıktır. AKP çok eşliliğinin önünü açmak, kadınları boşanma ve miras hukukunun dışına itmek, kız çocuklarının tecavüz sonrası hamileliklerinde istismarcıların korunmasını ve cezasız kalmasını sağlamak, doğumlarda anne ve bebek sağlığını riske atmak gibi kadın bedenini ve iradesini denetlemek istemektedir. Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların bildirimi nüfus memurlarına sözlü olarak yapılabilecek olması, kız çocuklarının istismardan kaynaklanan hamileliklerinin ve yaptıkları doğumların bildirilmesi zorunluluğu ortadan kaldırılmış olacak, böylece  yaşanan istismarların kayıt altına alınması zorlaşacak ve  kız çocuğunu hamile bırakan istismarcının tespiti ile bu kişilerin yargılanmasının önü kapatılmış olacaktır. Sözlü beyan, kız çocuklarının doğum yapmalarının takibini de ortadan kaldıracaktır. Bu yasa kadınların temel hak ve özgürlüklerine yönelik bir saldırı olduğu kadar çocuk istismarını da teşvik etmektedir. Bu yasa öncelikle Medeni Kanun ile düzenlenmiş alanların, dini bakış açısı ile yeniden şekillendirilmeye çalışılmasına, kadınlar ile çocukların kanun tarafından korunan haklarının gasp edilmesine ve çocuk hakları sözleşmesine ciddi bir saldırı niteliğindedir. Laiklik ilkesine açık biçimde aykırıdır. Vatandaşlara sunulan hizmetin dini motiflerle süslenmesi, inancın gerekliliği altında dini kurumların devlet hizmetlerinde öne çıkarılması laikliğin kazanımlarının ortadan kaldırılması girişimidir. Kadın üzerinden yürütülen bu politikalar salt kadınları ilgilendiren alanlarla sınırlı kalmayıp, eğitimden sağlığa tüm diğer alanlardaki geriye gidişle birebir örtüşüyor. KESK olarak fetvalarla kadınların ve çocukların hedef gösterildiği dolayısıyla da cinsel istismarın ve kadına yönelik şiddetin sürekli kılındığı bir süreçte,  AKP hükümetinin kadınlara düşman politika üretme ve yasa yapma süreçlerinin devamı olarak gündeme getirdiği ve alelacele onadığı bu yasaya karşı, yaşam tarzımız ve inancımız ne olursa olsun tüm kadınları kadın düşmanlığına karşı birleşmeye çağırıyoruz. Daha önce kürtaj, istismar ve boşanma yasa tasarılarında  nasıl karşı durduysak bir gecede erkek eliyle onadığınız bu yasaya karşıda mücadele etmeye kadın düşmanı politikalarınıza karşı direnmeye devam edeceğimiz bilinsin isteriz.                                                                              

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.