KAZIM KURT: 2020 YILI TASARRUF YILI OLACAK

ES TV’de yayınlanan Vaziyet Programına katılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, mevcut ekonomik ortamda yatırım yapmanın zor olduğunu belirterek, “Seçim öncesi verdiğimiz sözleri tutacağız. Kimse şüphe etmesin, ancak 2020 yılı tasarruf yılı olacak” dedi.

KAZIM KURT: 2020 YILI TASARRUF YILI OLACAK
27 Kasım 2019 Çarşamba 03:38

ES TV’de yayınlanan Vaziyet Programına katılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, mevcut ekonomik ortamda yatırım yapmanın zor olduğunu belirterek, “Seçim öncesi verdiğimiz sözleri tutacağız. Kimse şüphe etmesin, ancak 2020 yılı tasarruf yılı olacak” dedi.

Ekonomik krizin inkar edilmesi mümkün mü?

Ülke ekonomisin sürekli bir kriz halinde olduğunu belirten Kazım Kurt, “Biz seçim öncesi verdiğimiz sözlerimizin arkasındayız. Kim ne dersse desin. Bizi, kimin nasıl engelleyeceğini bilmemize rağmen bu sözleri verdik. Ekonomik krizin inkar edilmesi mümkün mü? Değil. Diyorlar ki; seçimden öncede bu kriz vardı. Evet vardı. Türkiye’yi yönetemedikleri oradan belli. Sürekli bir kriz içerisinde olununca bazı projeleri ötelemek zorundayız. Biz beş yıl için verdik bu sözleri. Beş yıl içinde bu sözlerimizi yerine getireceğiz.’diye konuştu.

Tasarruf yapıyoruz

Türkiye ekonomisinin üretmeyen bir ekonomi olduğunun altını çizen Kurt, “Bu durumun belediyelere daha ağır faturaları var. Şuanda %30 kesinti ile bütçe yapıyoruz. 100 milyon gelmesi gerekirken 70 milyon geliyor. Ben 2020 yılı için tasarrufu hedefledim. İster istemez tedbirli olmak zorundayız. Sosyal demokrat belediye başkanı olarak birinci önceliğimiz çalışanlarımızın maaşlarını günü gününe ödemek. Bazı konularda tasarruf ederek gerçekleştirebileceğimiz yatırımları gerçekleştiriyoruz. Müdürlerimizin ve başkan yardımcılarımızın makam araçlarını aldık havuza koyduk. O araçları her işte kullanıyoruz. Böylelikle yeni araç kiralamıyoruz. Ödediğimiz faturaları azaltmak için iki üç model gerçekleştirdik. Ve kaynak yarattık. Bu kaynak ile 18 tane çöp kamyonu satın aldık” dedi.

Vatandaşın ödeme gücü kalmadı

Vatandaşların ödeme gücü kalmadığını belirten Kurt,  “Vatandaşın ödeme gücü yok. Vergi tahsilat oranımız %64. Bu çok düşük bir oran. Bu ay emlak vergilerinin ikinci taksitini ödüyorlar. Normal şartlarda tahmin ettiğimiz paralar gelmiyor. Bu şu anlama geliyor vergi tahsilatımız da düşüyor. Ortalama bu tarihe göre 2000 inşaat ruhsatı vermiş olmamız gerekirken, 250 ruhsat vermişiz. İnşaat sektörünün de bittiğini görüyoruz. Bunların tamamı mevcut iktidarın ekonomik olarak bu işi yürütemediğinin göstergesidir. Seçimden önce bizi seçin ekonomiyi uçuralım diyorlardı oysaki.  Ben gerçekçi bir bütçe yapan belediye başkanı olarak israfı önleyecek ve tasarrufu sağlayacak hazırlıklar yaptım. Öncelikle bizden alacağı olan müteahhitlerin borcunu ödemeyi hedefliyoruz. Biz müteahhidi batırarak ayakta duramayız. Adam bize iş yapmış karşılığını alacak ki piyasada itibarını kurtarsın. Biz 2020’yi borç ödeme yılı olarak görüyoruz. Büyük yatırırım yapamayız. Ama kimsenin şüphesi olmasın 100 kreşi yapacağım. Ama ben istiyorum ki, bir 100 kreşi de devlet yapsın. Onların öyle bir derdi yok. Çocuklara ne olursa olsun gözü ile bakıyorlar” dedi.

Kamu bankaları kredi vermiyor

Kamu bankalarından yeterli krediyi alamadıklarını belirten Kurt, “Kamu bankalarının hiç birinden kredi alma şansımız yok. Kamu bankaları iktidarın emrindedir. İktidar milletvekili, il, ilçe başkanlarının talimatı olmayınca, hiçbir kamu bankası CHP’li belediyelere kredi vermez.  Son beş yılda milli gelirimiz 228 milyar dolar eridi.

2013’ten buyana kişi başına düşen milli gelir 3113 dolar erimiş. 16’ıncı büyük ekonomi iken 20’inci büyük ekonomi haline gelmişiz. Mutfaktaki yangını herkes biliyor. 2019 yılında enflasyon yüzde 15’lere gelmiş. Soğan olay oldu bu memlekette. Üniversiteli işsiz sayısı 1 milyonu aşmış. Biz böyle bir ortamda yatırım bekliyoruz. Ne devlet, ne belediye yatırım yapabilir. Yap işlet devret ile yapılan yatırımların cılkı çıkmış vaziyette. Onlarda yakın zamanda duracak. İMF’ye borcumuz yok ama Türkiye’nin uluslara arsı piyasalarda borcu 450 milyar dolar civarı. Bu ortamda kim nasıl yatırım yapacak? Bu mümkün değil. İktidarın yaptığını her yanlış politika Türkiye yeniden borçlanıyor. Suriye politikası yüzünden hem F35 hem de S 400’leri almak zorunda kalacağız. Bu Türkiye’nin parasını yuta barış dünyada barış politikası izleseydik kendimiz yiyecektik. Şimdi bu paranın yarısını Putin’e yarısını Trump’a vereceğiz . Böyle bir ekonomide ben işçilerin maaşını günü gününe ödeyen bir belediye olmak istiyorum. Böyle bir ortamda dahi objektif bakan bürokratlar olursa ben Odunpazarı Belediyesi’nin borcu 6 ayda bitirim. Ben alacaklarımı tahsil edersem, satmam gereken arazilerimi satabilirsem borçlarımı ödeyebilirim. Üst düzey bürokratların belediyeler bizim belediyelerimiz demesi halinde bu iş olur.” dedi.

Eskişehirspor’dan umutluyum

Eskişehirspor’un genç yönetiminden ortaya koydukları cesaretten dolayı umutlu olduğunu belirten Kurt, “Biz elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. Bunun formülüne bakıyoruz. Bana yapılan geri dönüşlerden de anladığım kadarı ile Eskişehirspor olumlu bir rotaya girecek” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.