Kararman: Geleceğimizin teminatı gençler aç kalmasın

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Hüseyin Kararman Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı sağlık tesislerinde mesleki eğitim ve staj yapan öğrencilerin sağlık tesislerinde sunulan yemek hizmetinden faydalandırılmadığını belirterek, “Stajyer öğrenci kardeşlerimizin sorunlarına bir an önce çare bulunması zaruridir. Onlar hepimizin evlatlarıdır. Empati yapmanız yeterlidir” dedi.

Kararman: Geleceğimizin teminatı gençler aç kalmasın
16 Kasım 2018 Cuma 11:48

Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin; pratik bilgi ve becerilerinin artırılması ve uygulama alanında geliştirilmesi için, sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleki beceri eğitimi almaları ileride bu kişilerin sağlık hizmetini en iyi şekilde ifa edebilmeleri için gereklidir. Bu doğrultuda, devlet hastanelerinde mesleki tecrübelerini artırmak üzere staj yapan öğrencilerin hastanenin yemek vb. haklarından ücretsiz olarak yararlanmalarında mevzuat açısından da bir engel bulunmamaktadır” diyen Kararman Şöyle konuştu: Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin (R) “Mutfak ve beslenme Hizmetleri – beslenme türleri” başlıklı 89.Maddesinde” Kurumlarda; kadrolarında bulunan tüm personel ile yönetmelikler gereği hastanede staj yapan öğrencilere de hizmet içi eğitime gelen sağlık ve yardımcı sağlık personeline öğle yemeği, bunlardan kurumda kalanlar ve nöbetçilere üç öğün yemek ve vardiya uygulanan kurumlarda vardiyaya kalan personele çalışma sürelerine isabet eden öğünlerde yemek verilir.”Hükmine yer verilmiştir.

            Yine, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin “Mevcut Yemek Servislerinden Faydalanma” başlıklı 6.Maddesinde; Hastane, pansiyonlu okul ve işçi ile birlikte çalışan iş yerlerindeki memurlar, birim büyüklüğü ve personel sayısına bakılmaksızın  hasta, öğrenci ve işçiler için mevcut yemek servislerinden faydalanırlar.”Hükmü amirdir.Söz konusu hükümler doğrultusunda, mesleki tecrübelerini artırmak üzere hastanelerde staj yapan öğrencilerin ücretsiz yemek hakkından faydalanmaları hakkın ve sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir.

            Zira, Sosyal devlet, kişi ve toplum yararı arasında denge kuran, toplumsal dayanışmayı üst düzeyde gerçekleştiren, güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak, eşitliği, sosyal adaleti sağlayan, çalışma hayatının gelişmesi için önlemler alarak çalışanları koruyan devlettir.”

            Yine, Anayasanın “A. Çalışma hakkı ve ödevi” başlıklı 49.maddesi: “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.”

            Bu itibarla, yukarıda bahis mevzu edilen nedenlerle, Bakanlığınız İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı sağlık tesislerinde mesleki eğitim ve staj yapan öğrencilerin sağlık tesislerinde sunulan yemek hizmetinde faydalandırılması kanuni bir zorunluluktur.

            Stajyer öğrencilerin hizmet ettikleri kurumlarda yemek yiyememeleri, maddi imkânsızlıklardan öğle yemeği yemeden akşama kadar çalışan öğrenciler, sağlık çalışanlarının da moral motivasyonunu düşürmektedir.. Buradan tüm siyasilere ve milletvekillerine sesleniyoruz, Stajyer öğrenci kardeşlerimizin sorunlarına bir an önce çare bulunması zaruridir. Onlar hepimizin evlatlarıdır. Empati yapmanız yeterlidir.           

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.