İlçelerin otobüs işletmecileri Başkan Büyükerşen’e dert yandı

Büyükerşen uyardı. AK Partililer dikkate almadı. Büyükşehir’in otobüs seferleri, ilçede taşımacılık yapan firmaları isyan ettirdi. Firmalar, otobüs seferlerinin kaldırılmasını talep etti, Büyükerşen ise ilçe belediye başkanlarını işaret etti.

İlçelerin otobüs işletmecileri Başkan Büyükerşen’e dert yandı
08 Kasım 2017 Çarşamba 16:01

Büyükerşen’in “Yıllardır, ilçe taşımacılığında bir sıkıntı yaşanmıyor, gelin yetki verin otobüs alıp, kent merkezindeki ulaşım sorununu çözelim” demesine rağmen AK Partili Meclis Üyelerinin ‘Eğer ilçelere otobüs verirsen, kredi kullanma yetkisi veririz” ısrarları sonucu, Büyükşehir Belediyesi ilçelere 3 Kasım itibariyle otobüs seferleri koydu. Daha başlayalı bir hafta bile olmayan seferler, ilçeden kent merkezine yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarını sıkıntıya soktu.

 “MAĞDURUZ, ÇÖZÜM BULUN”

Otobüs firması sahipleri, “Bizler mazot, yedek parça ve krediyle aldığımız araçların borçları ile uğraşırken, bir de belediyenin koyduğu seferler bizi mağdur etti.  Bu iki servis bile bize çok büyük mağduriyet sağladı. Bu konuda çözüm istiyoruz” dedi.

“YILLARDIR HİÇ ŞİKAYET ALMADIK”

Büyükerşen, “Yıllardan beri Eskişehir ile ilçeleri arasında bir taşımacılık var. Hiç kimse taşıt yok diye gelememezlik yapmıyor. Hiç böyle bir şikayet almadık.  Kaldı ki bizim Büyükşehir Belediyesi’nin şehirlerarası otobüs terminalinin yanında bir de kırsal kesim terminali var. Bildiğim kadarıyla Çifteler ile Eskişehir arasında yolcu taşımacılığı yapan 17 tane araç var. Büyükşehir Yasası çıktıktan sonra, Büyükşehir Belediyesi diğer ilin hudutlarına kadar tüm ilçe ve mahallerden sorumlu hale getirildi. Ulaşım da bu sorumluluğun arasında. Talep varsa ve özel sektör yapmıyorsa bunu belediyeler yapar. Varken niye yapılsın? Fakat bizim belediye meclisinde, meclis üyesi arkadaşlarımız ‘ilçelere de, şehirdeki gibi otobüs çalıştıracaksın’ dedi. 

“UYARDIM, DİKKATE ALMADILAR”

Seferleri koymadan önce AK Partili Meclis üyelerini defalarca uyardıklarını söyleyen Büyükerşen, “Eskişehir sürekli göç alıyor. Şehir içi ulaşım ihtiyacı da artıyor. Sadece tramvay yetmiyor. Otobüs alabilmek için kredi almak gerekiyor. Eskişehir merkezi için bizim 100’ e yakın otobüs almamız gerekiyor. Otobüs almak için kredi kullanmamız gerekiyordu. Kredi kullanma yetkisi alabilmek için Meclis’in bize yetki vermesi gerekiyordu. Meclis’e getirdik. Geciktirmeler, Dolar ile Eoru’daki artış nedeniyle 60 otobüs alabildik. Yalnız 60 otobüsü, 100 otobüse çıkarmamız lazım. 40 otobüs daha ilave edelim diye Meclis’e getirdik. Meclis ‘tamam veririz ama ilçelere de otobüs vereceksin’ dedi. Benim cevabım ise aynen şöyle oldu; ‘Arkadaşlar, ilçelerden bildiğim kadarıyla şehre gelemiyoruz, şehirden de ilçelere gidemiyoruz diye bir şikayet almadım.  Vatandaştan böyle bir şikayet yok. Buralarda ya kooperatif kurarak ya da ferdi olarak otobüs işletmecileri var. Onlar çalıştırıyor. Köylerden ilçeye ise ulaşım, köylerde bulunan bakkal dükkanlarının sahipleri ile gideriliyor. İlçelerde taşımacılık sorunu benim bildiğim kadarıyla halledilmiş” dedim.  ‘Hayır, olmaz. Onlara da otobüs vereceksiniz” dediler. ‘Otobüse mazot lazım, şoför lazım. Giderleri var. Nasıl yapacağız’ dedim. Direndiler. Onlara, ‘Yarın ilçelerinizde bu işi yapan arkadaşlarınız sizden şikayetçi olur. Durup dururken biz hizmeti görüyoruz, nerden çıktı bu derler. Onun için işin bu boyutunu da düşünün’ dedim. Ancak düşünme heveslisi olmadıkları için ‘hayır’ dediler. Dedim ki; ‘ilçelere birer otobüs vereyim. O birer otobüs ilçelerde kurulan Pazar için sabah çıksın o ilçenin köylerini dolaşsın, orada yaşayan vatandaşları toplayıp pazara getirsin, akşamda köylü alışverişini yaptıktan sonra o otobüse binip köyüne geri dönsün. Haftada bir gün, köylünün işine yarasın” dedim. İnat ettiler, direndiler. Otobüs almamız için kredi vermeyeceklerini söylediler. Pekala dedik. İlçelere otobüs seferlerine başlattık” diye konuştu.

“OTOBÜSLER DOLU GİDİP, DOLU GELMİYOR”

Belediye servisini kullanan yolcuların rakamlarını paylaşan Büyükerşen, “Bu rakamlara göre biz zarar ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz. Bunların politikaları yüzünden belediye zarar etmeye alıştı.  Otobüsler dolu gidip, dolu gelmiyor. Belediye Meclisi’nde bir inatlaşma söz konusu. Bu servisleri vermezsem, bu sefer Eskişehir için lazım olan ek otobüs alımı için kredi kullanmama izin vermiyorlar.  Bu kararlar sizin ilçe belediyelerinizin başkanları ve buradaki temsilcileri tarafından alındı. Böyle istiyorlar” ifadelerini kullandı. 

BELEDİYE BAŞKANLARI ÖYLE SÖYLEMİYOR”

İlçe belediye başkanları ile görüştüklerini aktaran firma temsilcileri, “Hepsi farklı bir şey söylüyor. ‘Biz kırsal kesimden ilçe merkezine araç istedik. İlçe merkezinden Eskişehir’e araç istemediklerini’ söylüyorlar. Yolcu sayısı giderek artacak. 27 kişilik yolcu sayısı yarın 200 kişi olacak” dedi.

“BEN BÖYLE OLACAĞINI BİLİYORDUM”

Büyükerşen, “Maksat üzüm yemek değil, bağcı dövmek olunca. Bu olaya siyasi yaklaşıyorlar.  Ben sizin fiyatınıza da yolcu taşıyamam. Merkezde neyse ilçelerde o olacak.  Bütün amaçları bizi büyük bir açmaza sokmak. Ben böyle olacağını biliyordum. Bunu da kendilerine bu Meclis’te söyledim” ifadelerini kullandı.

“AYNI SAATTEKİ SEFER SAATLERİ İPTAL EDİLDİ”

Mihalıççık ilçesinden gelen firma temsilcisi, Büyükşehir’in seferleri nedeniyle kendi seferlerinden bazı saatleri iptal etmek durumunda kaldıklarını belirterek, “Bugün sizin aracınız ile Eskişehir’e 24 kişi geldi, bizim aracımızda ise hiç kimse yoktu. Çok zor durumdayız. Bundan bir seneki UKOME toplantısına Mihalıççık Belediye Başkanımızla birlikte katıldık. Oradaki görüşmelere şahit oldum. ‘Sizin köylere araç verelim’ önerinizi orada kabul etmediler. Biz 3 gün önce belediye başkanımızla görüştük.  Dedi ki; ‘Ben istemiyorum.’  Ben de, ‘otobüs seferi istemediğinizi söyleyin’ o zaman dedim. Bize farklı konuşuyorlar, onlara farklı konuşuyorlar. Otobüsler için en çok AK Partili Mustafa Birsen’in bastırdığını biliyoruz. Biz zor durumdayız” diye konuştu.

“BAŞKANLARINIZDAN YAZILI TALEP GETİRİN”

Büyükerşen, Mahmudiye Belediyesi örnek göstererek, “Onlar bizim ihtiyacımız yok’ dediler. Oraya otobüs seferi koymadık. Siz de belediye başkanlarınızdan yazılı bir talep getirin, çekelim” dedi.

“BAŞKANLAR GERİ ÇEKİN DİYE ARIYOR”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Engin Çakmak ise, bazı ilçe belediye başkanlarının kendisini telefonla arayarak otobüsleri geri çekmelerini istediğini anlatarak “2016’nın başında bu süreç başladı ve 2017’de otobüslerimiz geldi. Otogarda da duruyordu. Sıklıkla hep , ‘Belediye otobüs aldı, müzesini mi kuracak. Niye bunları sefere sokmuyor’ polemiği yaşandı. Bürokrasi olarak bazı şeylere cevap veremiyorsunuz. Hele mantıksızsa hiç cevap veremiyorsunuz. Oradaki mesele şuydu; Biz onları ikna etmeye çalışıyorduk. İlçeler konusunda. Otobüsler alındı ama ilçelerin otobüse ihtiyacı yok. 148 tane D4 belgeli taşımacı var. Bunların ticari kazançları bu noktada sekteye uğrar. Anlatamadık. Bu işin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasının doğru olmadığını, ortaya bir kamu zararı çıkacağını, bu kamu zararından aslında hepimizin sorumlu olduğunu anlatmaya çalıştık. En son bir ay önce grup başkanlarıyla görüşme yaptım. Kesin ifadesi şu; ‘İlçelere ve köylere otobüs vermeden bu sorunu çözemeyiz. Bizim grubumuzun kararı budur.’ Bu kadar açık söyledi. Nasıl çözülür? Sizin ilçe belediye başkanlarınız arıyorlar ‘Lütfen otobüsleri çekin’ diyor. Tamam, çekelim ama grupta veya Meclis’te öyle demiyorsunuz. Bürokrasiyi yerden yere vuruyorsunuz. O zaman birer yazılı dilekçeyi gönderin, bizde dosyamızın içine koyalım. Yarın BİMER’den, CİMER’den, Valiliğe şikâyet edilip de soruşturma geçirmemize yol açmayın. Biz de hiç olmazsa bu soruşturmalarda bu dilekçeyi kullanırız, kendimizi savunuruz. Buna yanaşırlarsa, bu dilekçeleri verirlerse bizim açımızdan hiçbir sorun yok” ifadelerini kullandı. 

“DÜNDAR ÜNLÜ’YE SORDULAR”

Firma temsilcileri, belediye başkanları ile AK Parti İl Başkanı Ünlü arasında geçen telefon görüşmesini aktararak, “Bizim belediye başkanı, AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü’yü aradı. Kendisine durumu izah etti. Dündar Ünlü, ‘teklifi veren biziz, nasıl çekeceğiz’ cevabını verdi” ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİRLİNİN CEBİNDEN ÇIKIYOR”

Tüm işletmecileri tek tek dinleyen Başkan Büyükerşen “Buraya kadar gelip bizlerle sıkıntınızı paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu işten inanın Belediyemiz de zarar etmektedir. Çünkü ilçelere gönderdiğimiz araçlar kendi masraflarını dahi kurtaramamaktadır. Bu zarar da genelde yine Eskişehir halkının cebinden çıkmaktadır. ‘Eğer ilçelere otobüs vermezseniz, bizler de sizlere şehir merkezinin ihtiyacı nedeniyle istediğiniz yeni araçlar için kredi yetkisi vermeyiz’ diyerek beni tehdit eden AK Partili Meclis üyeleri, her zamanki gibi hizmet ürettiklerini sanıp, Eskişehirlileri ve sizleri zarara uğrattıklarını umarım fark ederler” dedi.

BÜYÜKERŞEN’DEN DESTEK İSTEDİLER

Sarıcakaya’da otobüs işletmesi bulunan Enver Ceylan ise bu karardan dönülmesi için tüm ilçelerde mücadele edeceklerinin altını çizdi ve Başkan Büyükerşen’den destek istedi. Başkan Büyükerşen de İlçe Belediye Başkanlarından yazılı bir talep gelirse Eskişehir halkının zararına olan bu uygulamadan vazgeçebileceklerini söyledi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Salim yapar - 6 yıl önce
Kar etmek istiyorsan sende 9 tlden tasi. Meclis izin vermez degil mi. Ozanan sefer sayilarini artir saatlerini guncelle. Akil bedeva. sonra meclisine deki iki bilet ucreti alalim de. Bu cumleleride ilk haftadan kullan ma