GÜNGÖR: VERDİĞİNİZ ONAY VİCDANINIZI SIZLATIYOR MU?

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, Alpu Ovası’na yapılması planlanan Termik Santral içim ‘Evet’ oyu kullanan kurum ve kuruluşları eleştirdi.

GÜNGÖR: VERDİĞİNİZ ONAY VİCDANINIZI SIZLATIYOR MU?
11 Ocak 2018 Perşembe 12:27

Eskişehir Alpu Ovası’na yapılması planlanan Kömürlü Termik Santral nedeniyle ovadaki bin 125 hektarlık verimli 1. sınıf tarım arazilerinin tarım alanı vasfından çıkarılması için 2 Ocak’ta İl Toprak Koruma Kurulu toplandı. Kurul’da nitelikli 3’te 2 çoğunluk sağlanmamasına karşın, oy çokluğu gerekçesiyle ova sit alanı içerisinde bulunan tarlaların ‘Tarım dışı’ kullanımına açılması kararı alındı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör de yaptığı açıklamayla kurulda olumlu oy kullanan DSİ, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Fakültesi’ni kınadıklarını söyledi.

Alpu Ovası’nın geleceğinin karartıldığını belirten Güngör, ‘Evet’ oyu kullanan kurumlara şu soruları yönetti:

Büyükoca kapsamına alınmış ve ağırlıklı olarak 1. Sınıf nitelikli sulu tarım alanlarından oluşan ocayı katledecek bir tesise hangi bilimsel kriterlerle olumlu oy verildi?

Tarım alanlarının korumak hem anayasal hem de yasal bir yükümlülük iken, TV’lerde kamu spotlarında bu konu işlenirken, mesleki anlamda bu konuya en çok sahip çıkması gereken kuruluşların burada tarım yapmayı olanaksız hale getirecek bir tesise onay vermesi nasıl açıklanabilir?

VİCDANINIZI SIZLATIYOR MU?

Kömürlü Termik Santrallere; maden mühendisleri, makine mühendisleri, elektrik mühendisleri, kimya mühendisleri, çevre mühendisleri, ve birçok meslek odası karşı çıkarken, sizlerin bu onayı vicdanlarınızı sızlatıyor mu?

Çevresindeki tarım alanlarını katletmeyen, kirletmeyen bir tane örnek tesis gösterebilir misiniz? Tesisler kapandıktan sonra bile yüz yıla yakın sağlıklı tarımın yapılamaması bir anlam ifade ediyor mu?

ZİRAAT FAKÜLTESİNİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Bilimsel doğrularla hareket edecek bir Devlet Kuruluşu olması gerekirken, hükümetin baskısıyla davranan Tarım İl Müdürlüğü ve DSİ’yi belki bir nebze anlamak mümkün ama tamamen bilimi savunması gereken Ziraat Fakültesi’nin tutumunu anlamak ve onaylamak mümkün değil. Mesleğimiz adına üzüntünün de ötesinde duygular yaşattığını ifade etmemiz gerekiyor.

Onay veren kurum ve kişilerin Eskişehir tarihine birer kara leke olarak geçeceğine inanıyoruz. Dileriz santral hayata geçmez ve onay verenler santralin yaratacağı kirlilik ve tarım alanları katliamının vicdan azabını yaşamazlar.”

1.95 MİLYON TON ATIK ORTAYA ÇIKACAK

Alpu Ovası’na Termik Santralin yapılmasıyla, çevrede oluşabilecek zararları anlatan Güngör, “Alpu Ovası’nda yapılmak istenen termik santralin işlemeye geçmesiyle yılda 1.6 milyon ton taban külü ve uçucu kül ile 350 bin ton alçıtaşı olmak üzere toplam 1.95 milyon ton atığın ortaya çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu miktar atık atmosferde sera gazı salınımının artırdığı gibi yeraltı ve yerüstü sularıyla birlikte toprağı da önemli ölçüde kirletecektir. Beklentimiz ve isteğimiz akın ve sağduyunun ağır basması, özelleştirme kararı ve buna yönelik ihalenin bir an önce iptal edilmesidir.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.