GERGİN TOPLANTI!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Yeşiltepe Mahallesi için hazırladığı projenin tanıtım toplantısında gergin anlar yaşandı.

GERGİN TOPLANTI!
05 Şubat 2019 Salı 17:33

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Yeşiltepe Mahallesi için hazırladığı 1’inci Etap İmar Planı Projesi’nin tanıtım toplantısı Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da gerçekleşti. İmar Daire Başkanı Dilek Aykaç, toplantıya katılan Yeşiltepe sakinlerine proje hakkında bilgi verdi.  Ayrıca salonda ‘alternatif 6 kat’ ve ‘alternatif 8 kat’ olarak hazırlanan, içerisinde konut ve sosyal donatı alanlarının yer aldığı makette mahalle sakinlerinin izlenimine sunuldu.

Ancak gergin başlayan toplantı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in salona girmesinden 5 dakika sonra mahalle sakinlerinin salonu terk etmesiyle son buldu.  Salonda bulunan AK Parti Tepebaşı Gençlik Kolları Yönetim Kurulu eski Üyesi Harun Özdemir’in salonda bulunanları Büyükerşen’e karşı tahrik etmesi de dikkatlerden kaçmadı.

Her şey üst üste binmiş vaziyette

 Büyükerşen, hazırlanan proje hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Burası vaktiyle ruhsatsız olarak yapılmış sonra her seçim dönemi yapıldığı gibi iktidara gelebilmek için geçmişteki partiler, imar affı çıkarmışlar ve tapu sahibi olmuşlar. Çok değişik ölçeklerde ev ve arsaları var. Bu sokaklardan ne tramvay geçer ne sosyal donatı alanı yok. Üst üste binmiş vaziyette. Bu gibi alanlara imarcılık bakımından çöküntü alanları derler. Burada belediyenin görevi isteklere o şartlara uygun bir imar planına kavuşturmaktır. Hiç kimse evini yıkıp da kendi istediği gibi kat çıkamaz” diye konuştu.

Çağdaş bir alana dönüşecek

Büyükşehir Belediyesi olarak mahalle için alternatif olarak 6 ve 8 kat konutlar ile içerisinde sosyal donatıların yer alacağı yeni bir imar planı hazırladıklarını ifade eden Büyükerşen, “Biz semtin projesini hazırladık. Yollar, sosyal donatı alanları bunları hazırladık. Yani çağdaş bir dönüşüm yapılacak, çağdaş modern bir alana dönüşecek. Buradaki çalışma bu. Plan yapılır vatandaşlara sunulur. Biz iki tane proje sunduk. Vatandaş bu çalışmalara bakacak. Ben muhtarınıza aylar önce bu çalışmaları verdim. Maketine de baksınlar, görsünler hangisini istiyorsa, yani oylama yapılacaktı. Benim bir tane görevim var o planı yaptırmak. Vatandaşlar hangisini çoğunlukla istiyorlarsa meclise götürüp, ‘Yeşiltepe sakinleri iki projeden bunu beğendiler ancak bunun yürürlüğe girmesi için sizin kabul etmeniz gerekir’ demem lazım, görevim o. Ondan sonra benim işim bitiyor” dedi.

Siyasetçiler ve müteahhitler kışkırtıyor

Salonda kalan mahalle sakinlerine de seslenen Büyükerşen, “Eskişehir’deki siyasetçiler sizi kışkırtıyor, müteahhitler kışkırtıyor. Siz kendiniz yıkıp yapamazsınız. Aksi hareket edemezsiniz. Size planları sunduk, somut olarak görün diye. Canlı olarak maketlerini yaptık. Halkın çoğunluğu kabul ederse bunu meclise götüreceğim, görevim bu. Seçmişsiniz bir muhtarınız var, yıllardır siyasi olarak benim aleyhime ne lazımsa yapıyor. Muhtarlığa geldim bir sene önce. Buraya gelen adamları toplamış, yürüyün terk edelim diyenleri toplamış yine. Anlattım tek tek, maksatları üzüm yemek değil, bağcı dövmek” ifadelerini kullandı.

Muhtar kime karşı kimin hakkını arıyor?

Büyükerşen, bir vatandaşın ‘mahalleye yeni yapılan binalar bu plana göre yıkılacak mı’ sorusuna “Orada yeni binalar da var. Yeni bina yapmasına kim izin verdi? Tepebaşı Belediyesi verdi, vermemesi lazımdı. İmar planı olmayan yerde kendisi bir plan yapıp okey demiş, hatası. Bir de ne yazık ki, Tepebaşı Belediyesi imarcıları, kalkıp buranın planını yapılabilmek için, sosyal donatıları oturtamıyor, bunları ‘Sakintepe’de yapalım’ diyor. Buna göre okul, cami kilometrelerce uzakta olacak. Böyle olursa o Sakintepe’nin sosyal donatı alanı olur, sizin olmaz. Böyle bir şey yapıp belediyemize göndermiş, kabul edilmedi, böyle plan mı olur diye. O sırf üzerinden atmak için yaptı. Çünkü muhtar devamlı dürtüklüyor. Muhtar sizin hakkınızı aradığını söylüyor. Ne hakkı, değirmen hakkı değil bu. ‘Ben hakkını arıyorum vatandaşların’ diyor. Sanki benle bir hak davası var aranızda gibi” dedi.

Etmeyin, eylemeyin aldanmayın bunlara

Büyükerşen, “AKP ve MHP ittifakı, siyaset yapanlar hemen bunu büyütecekler. ‘Korkmayın’ diyecekler, ‘biz gelelim; biz size üstüne de para vereceğiz’ diyebilirler. ‘Biz orkestra şefiyiz, ‘biz size güzel konserler verdireceğiz’ derler. Olmadık şeyleri vaat ederler, Etmeyin, eylemeyin aldanmayın bunlara. Bunlar uzlaşmak istemiyor, dinlemiyor, sizleri nasıl kandıracağını öğretmişler bunları söylüyorlar. Muhtarınıza bu planları vereli aylar oldu, gelip gösterdi mi? Niyetleri anlamak değil bunların. Niyetleri üzüm yemek değil, bağcı dövmek. Kışkırtma ile buraya gelmişler. Bu provokasyonu seçim öncesinde özellikle yapıyorlar. Olmayacak şeyleri vaat edecekler, yapılamayacak, kanuna aykırı olabilecek, şehir plancılığı ilkelerine aykırı olabilecek ne varsa onları vaat edecekler size. Siz de güya gidip onlara oy vereceksiniz. Ben oy verin diye söylemiyorum bunları, Ben sürem bitmeden, Mart’ın 31’inde bitiyor biliyorsunuz, sürem bitmeden sizi bir çözüme kavuşturmaya çalışıyorum” diye konuştu. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fahriye civan - 5 yıl önce
Yilmaz hoca sehircilik anlayisi cok guzel sirf oraya olay cikarmak icin gidilmis daha onceki toplantilarda neden kavga cikmadida simdi cikti sadece plan cok guzel hazmedilemiyir
Avatar
Onder - 5 yıl önce
Fahriye civan tuzun kuru yesiltepede otur bu projeye iki katli evini her karşılığında bu daire al urtune100000 lira borclan o zaman şehircilik anlayışını gorelim
Avatar
MUHASİP - 5 yıl önce
Salonda bulunan AK Parti Tepebaşı Gençlik Kolları Yönetim Kurulu eski üyesinin salonda bulunanları Büyükerşen’e karşı tahrik etmesi de dikkatlerden kaçmadı. provokasyon olduğu zetan oraya dinlemeye değil olay çıkarmaya geldikleri belli güdümlü bunlar güdümlü nifak tohumu ekiciler.......