ESKİŞEHİR’DE TURİZMİN MERKEZİ ODUNPAZARI

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de adından büyük bir övgü ile söz edilen Odunpazarı, bugün seyahatnamede adı geçen sokakların 5’ini aynı ismi ile korumaya devam ediyor. Bütün gizemi ve ihtişamı ile görenleri kendine hayran bırakan Odunpazarı ve onun eşsiz evleri, sizleri görsel ve kültürel bir şölene davet ediyor. Dar sokakların iki yanına sıralanan evleri bir yağlıboya tablodan fırlamış gibi görünüyor.

ESKİŞEHİR’DE TURİZMİN MERKEZİ ODUNPAZARI
07 Haziran 2019 Cuma 14:19

Tarihi Odunpazarı Evleri, Şelale Park, Atatürk ile Bir Gün Galerisi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi, Lületaşı Galerisi, Tarihi Kurşunlu Külliyesi’nde yer alan Ahşap Eserler Galerisi ve Porsuk Çayı… Eskişehir’e bir gün yolunuz düşerse görmeden, gezmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında geliyor. Eskişehir, gezilecek kentler konusunda Anadolu’nun en zengin kentlerinin başında geliyor. Son yıllarda gelişen ve güzelleşen şehirde gezip görebileceğiniz birçok yer var. Özellikle de Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan müzeler, galeriler, parklar ve tarihi dokular yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi. Başta Tarihi Odunpazarı Evleri olmak üzere bölgede bulunan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Atatürk ile Bir Gün Galerisi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi, Tarihi Kurşunlu Külliyesi; Külliye içinde yer alan Lületaşı Galerisi, Cam Sanatları Galerisi, Sıcak Cam Atölyesi gezginlerin beğenisini kazanıyor.  Tarih-kültür dendiğinde kuşkusuz herkesin aklında ilk önce Tarihi Odunpazarı Evleri geliyor.  Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olan Odunpazarı’nda yer alan bu evler, şehrin sakinlerine de 
konut oldu.


EVLİYA ÇELEBİ’NİN SEYAHATNAMESİ’NDE ODUNPAZARI’NA BÜYÜK ÖVGÜ
Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de adından büyük bir övgü ile söz edilen Odunpazarı, bugün seyahatnamede adı geçen sokakların 5’ini aynı ismi ile korumaya devam ediyor. Bütün gizemi ve ihtişamı ile görenleri kendine hayran bırakan Odunpazarı ve onun eşsiz evleri, sizleri görsel ve kültürel bir şölene davet ediyor. Dar sokakların iki yanına sıralanan evlerin bazıları bembeyaz duvarlarının arasında kahverengi çerçeveleri ile bir yağlıboya tablodan fırlamış gibi görünüyor. Çivit mavisi, kiremit kırmızısı evler ise bu tabloya farklı renkler katıyor. Sivil Türk mimarisinin özgün örneklerinden olan ahşap, çatılar arasına doldurulan kerpiçlerle yapılmış cumbalı evler, yaşlanmışlıklarına rağmen yüzümüze gülümsüyor adeta. Bölgede evlerin yanı sıra döneme özgü Kurşunlu Camii ve Külliyesi de buluyor. Ayrıca bölgenin geleneksel el sanatlarının örneklerini görebileceğiniz tarihi Atlıhan, Eskişehir Sanatları Çarşıları ve Dünya’da sadece Odunpazarı’nda bulunan Lületaşı Galerisi de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin arasında. Geleneksel el sanatları cenneti diye bileceğimiz Odunpazarı antika ve ahşap oymacılığı meraklılarının önemli bir uğrak noktası. Odunpazarı sokaklarında yer alan küçük küçük dükkanlar ise bölgeye akın eden ziyaretçilere Odunpazarı’ndan küçük ama çok özel anı objeleri ile sevdiklerine hoş bir sürpriz yapma imkanı sunuyor. 

LÜLETAŞI İŞLEYEN ATÖLYELERİ GEZMEYİ UNUTMAYIN
Odunpazarı’nda bir sokağa girip gezmeye başladığınızda eski ama aslına uygun olarak restorasyondan geçmiş evleri görürsünüz. Odunpazarı’nda gezerken gözünüze çarpacak başka bir detaysa, lületaşı işleyen ustalardır. OdunpazarıBölgesinde birçok tarihi evin alt katında ufak atölyeleri bulunan lületaşı ustaları, işlenebilir lületaşının kaynağı olan Eskişehir’de zanaatlerini ortaya koyuyorlar.Çok uygun bir pipo malzemesi olan lületaşı,  yaklaşık 300 yıldır büyük ölçüde dünyanın en kıymetli pipolarının yapımında kullanılıyor. Odunpazarı’nı gezerken bu lületaşı atölyelerini gezmeyi unutmayın.


CAM VAZOLARIN, BİBLOLARIN NASIL YAPILDIĞINI GÖREBİLİRSİNİZ
Odunpazarı’nda dikkatinizi çekecek diğer yapı ise Kurşunlu Camii ve külliyesi. Bu külliye, Osmanlı’nın en tanınmış birkaç minyatür ustasından biri olan Matrakçı Nasuh’un, Kanuni’nin Irak seferi sırasında 29 Aralık 1536 yılında çizdiği Eskişehir minyatürünün en göz alıcı yapısını oluşturuyor. Kurşunlu Camii ve Külliyesi, 1525 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Avlusunda bir şadırvan, sağ tarafta menzilhane, sol tarafta aşhane ve kervansaray ortada cami ve caminin arkasında medrese odaları ve Mevlevihane bulunmaktadır. Ayrıca külliye bahçesinde Lületaşı Galerisi ve Cam Galerisi bulunuyor. Cam Galerisini gezerken, Odunpazarı Belediyesi Sıcak Cam Atölyesi’nde cam vazoların, kolyelerin nasıl yapıldığını görme imkanı da bulabilirsiniz. 

‘ATATÜRK İLE BİR GÜN’ GEÇİRMEYE NE DERSİNİZ?
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, tarihi bölgede bulunan Yeşil Efendi Konağı’nı “Atatürk ile Bir Gün” temasının işlendiği ve müze niteliği taşıyan bir eser haline getirdi. ‘Atatürk ile Bir Gün’ adı verilen galeri, Türkiye’de bu kapsamda ilk kez kullanılan bir teknoloji  ile ziyaretçilerine inanılmaz bir deneyim yaşatıyor. Yunan İşgali sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ü ağırlayan Yeşil Efendi Konağı, Kurtuluş Savaşıyıllarına ve Eskişehir’in kadim anılarına tanıklık etti. Odunpazarı Belediyesi ise bu değerli tarihi mirası halkın ziyaret edebileceği bir mekan haline dönüştürdü. Ziyaretçilerine Mustafa Kemal’in konakta ağırlandığı günün ona eşlik edercesine yaşatılabilmesi, anıların tazelenmesi ve kalıcı hale gelmesi; kısacası “Yeşil Efendi Konağı’nda Atatürk İle Bir Gün” yaşatabilmek için kurgulanan galeri, ‘Artırılmış Gerçeklik’ programıyla da desteklendi.Teknoloji ve tarihin birleştiği ilk örneklerden biri olan Atatürk ile Bir Gün Galerisi’nde Kurtuluş Savaşı döneminde tanıklık etmiş askeri objeler de bulunuyor. Galeriyi ziyarete gelenler, Cumhuriyet’e adım adım ilerlerken tarihe tanıklık eden bu objelerin aynı zamanda hikâyelerine dokunabiliyor. 

TÜRKİYE’NİN İLK DAKTİLO GALERİSİ ODUNPAZARI’NDA
Odunpazarı Tarihi Bölge içinde çok sayıda müze ve galeri bulunuyor. Odunpazarı Belediyesi Dede Mahallesi'nde bulunan Şamoğlu Konağı’nı Daktilo Galerisi’ne dönüştürdü. Galeride; yakın zamanda kaybettiğimiz gazeteci ve televizyon programcısı Tayfun Talipoğlu'nun Odunpazarı Belediyesi’ne bağışladığı daktilo koleksiyonun yanı sıra, birçok gazeteci tarafından bağışlanan daktilolar bulunuyor. Türkiye’nin ilk daktilo galerisi olma özelliğine sahip olan Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi’nde ayrıca Bülent Ecevit ve Tayfun Talipoğlu'nun balmumu heykelleri yer alıyor. 

Odunpazarı Tarihi Bölge’de yer alan müzelerden biri de Kurşunlu Külliyesi’nde yer alan Ahşap Eserler Galerisi. Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Ahşap Heykel Festivali’ne katılan sanatçıların yaptığı ahşap eserler bu galeride sergileniyor. İnsanın hayal dünyasının ve ağacın dönüştüğü birbirinden güzel sanat eserleri ile Kurşunlu Külliyesi’nin 
tarihi dokusu sizi başka serüvenlere sürüklüyor. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.