ESKİŞEHİR SUYU VE TARIMINI YOK EDECEK PROJE

CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, Murat Dağı’da açılması planlanan siyanürlü altın madeni işletmesine karşı Kütahya’da düzenlenen CHP İl başkanları toplantısına katıldı

ESKİŞEHİR SUYU VE TARIMINI YOK EDECEK PROJE
31 Temmuz 2019 Çarşamba 15:44

CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, Murat Dağı’da açılması planlanan siyanüraltın madeni işletmesine karşı Kütahya’da düzenlenen CHP İl başkanları toplantısına katıldı. Kütahya’da yapılan değerlendirme toplantısına katılan CHP Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar,  Murat Dağı’nda yapılacak siyanürlü altın işletmesi için yeterli araştırma ve değerlendirme yapılmadan ÇED Raporu için olumlu görüş verilmesini eleştirdi. 

Murat Dağı’nın sahip olduğu ekolojik dengenin Kütahya, Bilecik, Afyon, Uşak, Denizli, Eskişehir, Bursa gibi illerde hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Adar, Murat Dağı’nın aynı zamanda birinci derecede deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi;

“Kütahya’ya bağlı Gediz-Karaağaç köyü sınırları içinde siyanürle altın çıkartılması için kurulması planlanan bir firma tarafından hayata geçirilecek tesis projesi için 8 Mayıs 2019 tarihinde çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumlu ÇED raporu onaylanmıştır. Ruhsat verilen ve olumlu ÇED Raporu onaylanan siyanürlü altın maden işletmesi Murat Dağı turizm alanının da bir kısmını kapsamaktadır. Raporda kurulacak işletmenin Gediz-Emet fay hattına 270 metre uzaklıkta olduğu, bu fayın 1970 yılında da 7,2 büyüklüğünde deprem ürettiği belirtilmektedir. Büyüklüğü 7’nin üzerinde deprem üreten fayın neredeyse üzerinde siyanür havuzları kurulmasının yaratacağı riskleri ortadadır. Çevredeki birçok ilin içme ve şebeke suyu ihtiyacını karşılayan barajlara oldukça yakın tesis kurulması halk sağlığının ne denli önemsediğini göstermektedir.”

ESKİŞEHİR SUYU VE TARIMINI YOK EDECEK PROJE

Murat Dağı’nda yapılacak tesisin Eskişehir için de hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar sözlerine şu şekilde devam etti; “Siyanür havuzlarından buharlaşan, sızan siyanür, topraktaki ağır metallerin ayrışmasına neden olur. Bu su ve yaşam kaynaklarımızın zehirlenmesini sağlar. Murat Dağı’ndan doğan nehirlerin kirlenmesi Kütahya, Uşak, Manisa, Aydın, söke, İzmir, Sakarya ve Susurluk Ovası ile Eskişehir’deki tarımsal alanları zehirleyecek ve tarımsal üretimi yok edecektir. Bunun doğuracağı olumsuzlukların telafisi mümkün olamaz.”

CHP ESKİŞEHİR OLARAK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

CHP İl Başkanı Adar, Kaz Dağlarında yapılan çalışmalar ortadayken Murat Dağı’nda da benzer çalışmanın yapılacak olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Adar, Alpu termik santral projesi gibi Murat Dağı’nda siyanürle altın maden işletme tesisi projesini yakından takip edeceklerini sözlerine ekledi.

Kütahya’da düzenlenen toplantıya CHP Eskişehir İl başkanı Abdülkadir Adar dışında Kütahya, Uşak, Bilecik, Afyon, Denizli, Balıkesir ve Aydın CHP İl Başkanları ve yöneticileri katıldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
nail - 5 yıl önce
İstemezüüükkkkkkk......!