Eskişehir, Kütahya ve Uşak ‘Murat Dağı’ için birleşti

Kütahya’nın Gediz ilçesi Murat Dağı'nda özel bir şirkete ait tesislerde siyanür kullanılarak altın ve gümüş araması yapılması için hazırlanan ÇED raporunun onaylanması Kütahya’da Eskişehir ve Uşak’tan gelen çevre örgütleri tarafından protesto edildi.

Eskişehir, Kütahya ve Uşak ‘Murat Dağı’ için birleşti
29 Haziran 2019 Cumartesi 18:00

3 İLDEN ORTAK EYLEM

Kütahya Gedizliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği, Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, Eskişehir Kent Konseyi, Odunpazarı Kent Konseyi, Kütahya Barosu, Kadın ve Aileyi Koruma Derneği, Pınarbaşılılar Derneği, Ege Bölgesi Kütahyalılar Platformu, İzmir Gedizliler Derneği,  Dünya Yörükler Derneği üyeleri ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla Kütahya Sevgi Yolu’nda Murat Dağı’nda altından aramaya onay veren ÇED olumlu raporunun iptali için eylem yaptı.  

DOĞA HARİKASI ÇÖLE DÖNECEK

Kütahya Gedizliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı  Mustafa Er,  Murat Dağı'nın dünyanın tabiat harikası 3 dağından biri olduğunu ifade ederek, "Karpuz çatlatan buz gibi şifalı suyu, yanı başında yine şifası tartışılmaz termal suları ve kayak merkezi ile turizm cenneti Murat Dağımız, asırlık çamları, bitki örtüsü, endemik bitkileri ve bol oksijeni ile akciğerimizdir. Akarsuları da kan damarlarımızdır. Şimdi karşımızda, Kütahya, Uşak, Manisa, İzmir, Eskişehir, Sakarya illerimizin yaşam kaynağını oluşturan bu doğa harikasını çöle döndürerek bizden sonraki nesillere bir nefes oksijeni, bir yudum suyu, bir avuç altın için çok gören altın avcıları var. Lütfen kararlarınızı gözden geçirerek ÇED raporuna verilen olumlu kararı kaldırınız. Yoksa bu dağların kurdu, kuşu, bu akarsuların hayat verdiği şehirlerde, ilçelerde ve köylerde yaşayan milyonlarca vatandaşın ve mahlukatın laneti üzerinize olacaktır" dedi.

BÜYÜKERŞEN’DEN MESAJ

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de Kütahya’ya gönderdiği mesajla ‘Eskişehirliler olarak yanınızdayız’ mesajı verdi. Büyükerşen'in mesajında, “Altından kıymetli olan doğamız için Murat Dağı’nda siyanürle maden çıkarılması tam bir felakettir. Bu hem benim hem de tüm Eskişehirlilerin ortak görüşüdür. Biz Eskişehirliler olarak diğer bir çevre katliamı tehdidi ile de mücadele ediyoruz. Büyükova kapsamındaki Alpu Ovamızda kömürlü termik santrali kurulmak isteniyor.2 yılı aşkın bir süredir hukuksal mücadelemizi sürdürüyoruz. Oradaki tecrübelerimizi sizinle  paylaşmaya hazırız. Eminin sizin mücadelenizden de bizim öğreneceğimiz şeyler var. Söylediğim gibi, bizim topraklarımız ve dağlarımız altından çok daha değerlidir. Bu haklı mücadelenizde tüm Eskişehir olarak yanınızdayız” ifadeleri yer aldı.

ESKİŞEHİR’DEN DESTEK

Kütahya’da Murat Dağı için yapılan eyleme; Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Eskişehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru ile Eskişehir çevre gönülleri  “Toprağımız, havamız, suyumuz altından daha değerlidir!”, “Haklı mücadelenizde Eskişehirliler yanınızdadır” yazılı pankartlarla destek verdiler. 

 İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Kütahya Gedizliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından, Murat Dağı’nda altın aramaya onay veren ÇED olumlu raporunun iptali için Sevgi Yolu’nda başlatılan imza kampanyası yoğun ilgi gördü.  CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Şahbaz Akbaz ve CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap da imza kampanyasına destek verenler arasındaydı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.