ESKİŞEHİR KURTULUŞ SAVAŞIMIZDA İZ BIRAKMIŞTIR

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, ETO Başkanı Metin Güler “Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümünü” dolayısıyla birer mesaj yayınladılar.

ESKİŞEHİR KURTULUŞ SAVAŞIMIZDA İZ BIRAKMIŞTIR
01 Eylül 2019 Pazar 16:49

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, ETO Başkanı Metin Güler “Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümünü” dolayısıyla birer mesaj yayınladılar.

İşte o mesajlar

Vali Özdemir Çakacak:

İç Anadolu’nun parlayan yıldızı Eskişehir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümünü birlik ve beraberlik içerisinde, coşkuyla ve heyecanla kutluyoruz. Kurtuluş günleri, tarihe not düşmenin yanında, geleceğimize yön vermesi açısından da son derece önemli günlerdir.1922 yılının zaferlerle dolu Ağustos ayından sonra Eylül ayı şehrimizin de içinde bulunduğu pek çok yerin kurtuluş vakti olmuştur.  Eskişehir sahip olduğu stratejik konum ve demiryollarının kavşak noktasında olması gibi sebeplerle Anadolu’nun önemli merkezlerinden biridir. Daha 22 Ocak 1919’da bunun önemini kavrayan İngiltere 200 kişilik birliğiyle Eskişehir İstasyonu’nu işgal etmiştir. Zamanla İngiliz işgal kuvvetlerinin sayısı artmış ve Mart 1920’de 2000’e ulaşmıştır.  22 Ocak 1919 İngiliz işgalinden başlayıp 2 Eylül 1922’de kurtuluşla sonuçlanan süreç boyunca Eskişehir halkı pek çok badire atlatmıştır. Ama hiçbir zaman yılgınlığa ve ümitsizliğe düşmemiş, Mustafa Kemal Paşa’nın öncülüğünde verilen Milli Mücadele’ye maddi – manevi tam destek vermiştir.  2 Eylül 1922 günü işgalden kurtarılan şehirlerine dönen Eskişehirliler, burayı neredeyse tanınmayacak halde bulmuşlar ama özgürlüğün verdiği güçle yeniden imar faaliyetlerine başlamışlardır. O günden bu güne uzanan süreçte vatanperver ve çalışkan halkımızın gayretleriyle Eskişehir’imiz, bölgemizin ve ülkemizin önemli şehirlerinden birisine dönüşmüştür. Bizler şehrimizi daha iyi noktalara taşımak için çalışmalarımıza durmaksızın devam etmekteyiz. Mustafa Kemal Paşa, 15 Ocak 1923’te Eskişehir’e yaptığı gezide Eskişehir halkına yönelik bir konuşma yapmış ve şöyle demiştir: “Efendiler! Eskişehir’i ve Eskişehir halkını çoktan tanırım. … Eskişehir halkı, içinde ve yakınında düşman kuvveti mevcut olduğu ve bizim de elimizde kuvvet bulunmadığı zaman çok büyük vatanperverlik, milliyetperverlik ve azim ve kahramanlık göstermiştir.” İşte bu mısralarla başlayan konuşmada Eskişehir halkının güzide vasıflarla bezenmiş bir halk olduğu vurgulamış ve bütün hizmetlerinden dolayı tebrik etmiştir. Bu duygularla düşman işgali altında kadını erkeği, yaşlısı ve genciyle çok zor şartlarda büyük bir kahramanlık destanı yazarak kutsal vatan topraklarımızın bağımsızlığı için kahramanca mücadele eden başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyor; Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümünü tebrik ediyor, Eskişehirli hemşehrilerime en içten sevgi ve saygıları sunuyorum.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer:

2 Eylül 1922 tarihi sadece Eskişehir’in değil Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin önemli tarihlerinden biridir.Bu şanlı mücadelede bir yıldan fazla bir süre düşman işgali altında kalan Eskişehir’imiz, Milli Mücadeleye maddi ve manevi açıdan en çok destek olan şehirlerden biri olmuştur.  97 yıl önce Büyük Önder Mustafa Kemal’in öncülüğünde mücadeleye girişen kadın erkek, genç yaşlı tüm kahramanlar tüm dünyaya örnek olmuş, Eskişehir ve Eskişehirliler bir kez daha adlarını altın harflerle tarihe yazdırmışlardır. Eskişehir’imiz bir Cumhuriyet kenti olmuş; ekonomide, sanayide, kültürde, sosyal yaşamda ve temel hak ve özgürlüklerin kullanımında ülkemizin öncü şehirleri arasında yer almıştır.  Bu duygu ve düşüncelerle 2 Eylül Eskişehir’imizin düşman işgalinden kurtarılışının 97. yılını kutlarken, başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ülkemizin ve şehrimizin düşman işgalinden kurtulması için can veren aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygıyla anıyorum. 2 Eylül Kurtuluş Günümüz hepimize kutlu olsun.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt:

Vatan topraklarımızın düşman işgaline karşı savunulmasında üstün bir direnç gösteren Eskişehir’in işgalden kurtuluşunun 97’nciyıl dönümünün coşku ve gururla kutlandığını vurgulayan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, mesajına şu sözlerle devam etti: “Kurtuluş Savaşı’nın 5 önemli meydan muharebesinin üçü Eskişehir’de yaşandı. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’nın önemli muharebelerinden biri olan I. İnönü Savaşı Eskişehir topraklarında gerçekleşmiştir. Eskişehir, Kurtuluş Savaşı’nın kilit noktalarından birini oluşturduğundan, savaşta maddi ve manevi olarak çok yıpranmıştır. Savaş zamanlarında zor ve olumsuz koşullara rağmen vatan sevdalılarını örgütleyen ve vatanı uğruna canlarını gözlerini kırpmadan veren şehitlerimize her zaman sahip çıkmalıyız, unutmamalıyız, unutturmamalıyız. Bu anlamlı günde, kutsal yurdumuzun topraklarında bağımsız ve özgür yaşamamızı sağlayan; demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak, ulusumuzu çağdaş yaşam olanaklarına kavuşturan Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve kahraman şehitlerimizi saygıyla, rahmetle anıyorum.

AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan:

Bir şehrin kaderinin değiştiği tarihtir 2 Eylül..Her karışı şehit kanlarıyla sulanmış ve tarihin en unutulmaz zaferlerine tanıklık etmiş aziz vatanımızda kahramanlık destanının yazıldığı bu özel günde, toprağı ‘vatan’ yapan, üstün bir kararlılık ve inançla yurdunu savunan onurlu milletimiz kahramanlık destanımızın her aşamasına şahit olmuş ve şerefli bir duruş sergilemiştir. Bu vesile ile Eskişehir’imizin Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 97. Yıldönümü’nü kutluyor, vatan için gözlerini kırpmadan canlarını feda eden şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum

ETO Başkanı Metin Güler:

Kurtuluş Savaşı’nda büyük fedakarlıklara ve kahramanlıklara imza atan Eskişehir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve sevincini yaşıyoruz. Eskişehir halkı kurtuluş savaşında gösterdiği çaba ile iz bırakmış; ulusal bağımsızlık savaşımıza eşi benzeri olmayan katkılar sunmuştur.    Eskişehir’de doğmuş, yaşayan, okuyan, bu şehrin ferdi olan herkese düşen sorumluluk, şehrimizi her alanda daha da geliştirmek, ticaretten sanayiye eğitimden spora şehrimizi daha yükseğe taşımak olmalıdır.  Bu duygu ve düşüncelerle, Eskişehir’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 97. Yıldönümünü içtenlikle kutluyor, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve şükranla anıyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.