CHP’li Çakırözer kumpas davası mağdurlarını Meclis gündemine taşıdı

Balyoz davasında haksız, hukuksuz yere yıllarca özgürlüklerinden çalınan subayların bir bölümü son yapılan Yüksek Askeri Şura’da TSK’da kritik görevlere getirilirken, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Balyoz, Ergenekon ve askeri casusluk davalarında tutuklanan subay, general ve amirallerin tüm haklarının iadesi konusunu Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Çakırözer kumpas davası mağdurlarını Meclis gündemine taşıdı
12 Ağustos 2018 Pazar 14:23

Çakırözer, “FETÖ’cü yargı mensupları ve polis müdürlerinin siyasi iktidar ile el ele kurdukları kumpas davalarında yıllarca zindanda kalan kahraman subaylarımızın bir bölümünün gecikmeli de olsa hak ettikleri görevlere gelmesi memnuniyet verici. Ama yüzlerce kumpas mağdurunun tamamının haklarının iadesi, bu davalarda çektikleri acılar nedeniyle hayatını kaybedenlerin ‘şehit’ sayılması ve bu kumpasları yapan savcılar, yargıçlar, polisler ve siyasetçilerin yargılanması konusunda bugüne kadar tekbir adım dahi atılmaması fevkalade üzücüdür. Kumpas mağdurlarının haklı taleplerinin Meclis’te takipçisi olacağız” dedi.

CHP’li Çakırözer Balyoz, Ergenekon ve askeri casusluk davalarında mağdur olanların haklarının iadesi konusunu Meclis gündemine taşıyarak, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Davalar kapsamında yüzlerce kişinin haksız, hukuksuz yıllarca cezaevinde tutulduğunu ve özgürlüklerinin çalındığını söyleyen Çakırözer, hayatları çalınan subayların haklarının tamamının iadesini isterken, yaşamını yitirenler için şehitlik statüsü verilmesi taleplerini yeniledi, mağduriyetlerin giderilmesi için talepleri sıraladı.

HAKLARININ TAMAMI İADE EDİLMELİ

Davalar kapsamında aralarında amiral ve generallerin de bulunduğu yüzlerce subay ve astsubayın yıllarca cezaevlerinde kaldığını ve mesleklerinden atıldığını belirten Çakırözer, “Balyoz davasında haksız, hukuksuz yere yıllarca özgürlüklerinden çalınan subaylarımızın bir bölümü çok az sayıda da olsa son yapılan yüksek askeri şurada TSK’da kritik görevlere getirildi. Bu hepimiz için memnuniyet verici. Ama bu davalarda hayatları çalınan yüzlerce kahraman subayımız var. Haksız, hukuksuz yıllarca özgürlükleri ve hayatları çalınan kahraman subaylarımızın tamamına haklarının iadesi, bu davalarda çektikleri acılar nedeniyle hayatını kaybedenlere ‘şehitlik’ statüsünün verilmesi ve bu kumpasları kuran hakim, savcı, yargıç, polis ve siyasetçilerin yargılanması konusunda acil adımlar atılması en temel talepler arasındadır. Vicdanları sızlatan acıların bir nebze de olsa dinmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi adına talepler derhal karşılanmalıdır” dedi.

KAHRAMAN SUBAYLARIMIZIN SESİNİ DUYUN

Davalarda mağdur askerlerin taleplerini CHP olarak daha önce de pek çok kez gündeme getiren Çakırözer, talepler karşılanıp, hak kayıpları önlenene kadar konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Çakırözer, “Daha önce de defalarca dile getirdik. Yaşanan hak kayıplarının önlenmesi için İstanbul Milletvekilimiz Akif Hamzaçebi ve eski milletvekilimiz Dursun Çiçek’in kanun teklifleri her seferinde reddedildi.  Bu karaman subaylarımızın uğradıkları hukuksuz kumpaslar yüzünden yaşadıkları mağduriyetlerin biraz olsun giderilmesi için tüm hakları iade edilmelidir” dedi.

HANGİ ÇALIŞMALARI YAPTINIZ?

Çakırözer Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, “Balyoz, Ergenekon ve İzmir Askeri casusluk davalarında özgürlüklerinden mahrum bırakılan TSK mensubu sayısı nedir? Bunlardan kaçı emekli edildi, kaçı görevlerine iade edildi? Göreve iade edilenlerin kaçı aynı statüde ve aynı koşullarda iade edilmiştir? Bu kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve hak kayıplarının telafi edilmesi konusunda bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?” diye sordu.

TAZMİNATLAR NEDEN ÖDENMİYOR?

Kumpas mağdurlarından dava açan kişi sayısını da soran Çakırözer, Bakan Gül’den şu sorulara yanıt istedi:

  • Bu kişilerle ilgili mahkemeler hangi kararı vermiştir? Mahkeme kararları uygulanmış mıdır? Uygulanmayan mahkeme kararları konusunda ne yapılmıştır?
  • Tazminat davası açan kaç kumpas mağduru vardır? Tazminat davalarının sonucu ne olmuştur? Kaç kişiye ne kadar ödeme yapılmıştır? Tazminatı ödenmeyen var mıdır? Tazminat ödenmeme gerekçesi nedir? Bugüne kadar üst mahkemeler neden bir hüküm oluşturulmamıştır?

KANUN TEKLİFLERİMİZ NEDEN GÜNDEME ALINMADI

  • Kumpas mağdurlarının haklarının iadesi konusunda milletvekilleri Akif Hamzaçebi ve Dursun Çiçek tarafından verilen kanun teklifleri neden Hükümet tarafından öncelikle gündeme alınmamıştır?

KUMPASCILARIN KAÇINDAN HESAP SORULDU?

  • Kumpas mağdurlarından devlet resmen özür dileyecek midir? Bu mağduriyetleri yaratan FETÖ’cü savcılar, hakimler, emniyet yetkilileri hakkında kumpas mağdurları tarafından yapılan kaç suç duyurusu vardır? Bu suç duyurularının akıbeti ne olmuştur?
  • FETÖ terör örgütüne üye olmakla yargılanmakta olan hakimler, savcılar ve emniyet yetkililerinden hangileri hakkında Balyoz, Ergenekon ve Askeri casusluk davalarındaki hak ihlalleri nedeniyle soruşturma ve yargılama süreçleri başlatıldı? Bugüne kadar bu mağduriyetleri yaratan emniyet ve yargı mensuplarından kaç tanesi yargıda yaptıkları kumpaslar nedeniyle hesap vermiştir?

SORUMLULARDAN HESAP VERDİ Mİ?

  • Bu kumpasların Emniyet ve yargı mensupları tarafından yapıldığı dönemde siyasi sorumluluk üstlenenler hakkında açılan herhangi bir soruşturma ya da dava var mıdır? Bu kumpasın siyasi sorumlularından hesap veren var mıdır?
  • Kumpas davalarında yargılanırken yapılan hak ihlallerine dayanamayarak cezaevinde hayatına veda eden TSK mensuplarının şehit sayılması konusunda ailelerinin ve kamuoyunun haklı talepleri bugüne kadar yerine getirilmedi. Ailelerin bu haklı talebini daha fazla vakit geçirmeksizin gündeminize alacak mısınız?
  • Kumpas davalarında yargılanan teğmeni, yüzbaşı ve binbaşı gibi alt rütbelerdeki subayların kademe ilerlemesi durdurulmuştu. Bu subayların bu karar nedeniyle uğradıkları hak kayıplarının giderilmesi için bir düzenleme yapıldı mı, yapılması gündeminiz de mi?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.