ÇAKIRÖZER’İN İDDİALARINA TARSİM’DEN YANIT GELDİ

26 Ağustos 2019 tarihinde CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in merkez ve kırsal ilçelerinde meydana gelen sel ve dolu felaketi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “2 bin 179 çiftçinin 100 milyonluk zararının 70 gündür karşılanmadığını belirtirken, TARSİM ( Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş Genel Müdürlüğü) konu ile ilgili yazılı bir açıklamada yaptı.

ÇAKIRÖZER’İN İDDİALARINA TARSİM’DEN YANIT GELDİ
10 Eylül 2019 Salı 10:29

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi, “TARSİM, yıllar itibarı ile büyümesini istikrarlı ve hızlı bir şekilde sürdürmektedir. Devletin üreticiye sağladığı prim desteği de yıllar itibarı ile artmakta olup, bazı branş ve teminatlarda %67 seviyesine ulaşmıştır. Faaliyetlerine başlamasından itibaren bugüne kadar, Türkiye genelinde ve tüm tarım sigortaları branşında 12 milyon adedin üzerinde poliçe üretilmiş, üreticilere 5.5 milyar TL’nin üzerinde hasar ödemesi gerçekleşmiştir.

Eskişehir ilindeki hızlı gelişim tablosu da Türkiye geneli ile paralel özelliklere sahiptir. Keza, sistemin ilk faaliyet yılı olan 2006’da 9 adet poliçe düzenlenirken, geçtiğimiz yıl bu ilimizde 47 bin adedin üzerinde poliçe düzenlenmiştir. 630 milyon TL’nin üzerinde tarımsal varlık sigortalanmıştır. Yine Eskişehir’de tarım sigortası yaptıran üreticilerimize sistemin başlangıcından itibaren 62 milyon TL hasar ödemesi yapılmıştır.

Bu yılın başından itibaren, Eskişehir’de meydana gelen dolu, sel ve su baskını ile fırtına gibi nedenler başta olmak üzere üreticilerimizden tüm tarım sigortaları branşları için 5200 adet civarında hasar ihbarı alınmış olup, 9.1 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir. Önümüzdeki günlerde ise çeşitli nedenlerden ötürü, ürünleri hayvanları zarar gören sigortalı üreticilere, hasar dosyalarının tamamlanmasını takiben 8.1 milyon TL daha ödeme yapılacaktır. Tüm bu veriler ışığında Çiftçilerin mağdur edildiği gerçek dışı ve kabul edilemezdir. Yine Sayın Çakırözer’in selden etkilenen damla sulama boruları, trafo ve kablolar gibi aletler ile makine ve ekipmanlarında TARSİM kapsamına alınması gerektiği yönündeki açıklamalarına ilişkin olarak, açık alanda yetiştiriciliği yapılan ürünler için kullanılan alet, makine ve ekipmanlar ile trafo ve kabloların TARSİM kapsamına alınmasıyla ilgili çalışmaların başlatılacağını belirtmek isteriz”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.