Çadırda direniş sürüyor

Eskişehir’de , Reysaş Taşıt Muayene İstasyonları’nda çalışırken sendikaya üye oldukları gerekçe ile tazminatsız işten çıkartılan 15 işçi, muayene istasyonunun yanına kurdukları çadırda direnişlerini sürdürüyor.

Çadırda direniş sürüyor
07 Aralık 2018 Cuma 11:14


Sarıcakaya yolu üzerinde faaliyet gösteren TÜVTÜRK’e bağlı Reysaş Taşıt Muayene İstasyonu’nda çalışan 15 işçi 21 Kasım tarihinde tazminatsız olarak işten çıkartıldı. İşten çıkartılan işçiler, muayene istasyonu yanındaki boş tarlaya kurdukları çadırda tekrar işlerine dönebilmek için başlattıkları mücadelelerini sürdürüyorlar. İşe gider gibi sabah saatlerinde evlerinden çıkan işçiler sabah saat 08:00 ila akşam 17:30’a kadar muayene istasyonu yanına kurdukları çadırda seslerini duyurarak işlerine gerisin geriye dönmeye çalışıyorlar.

Tek istekleri işlerine dönmek

İşten çıkartılan işçilere destek vermek amacıyla muayene istasyonu yanındaki çadırda işçileri ziyaret eden Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, işçilerin tekrar işlerine geri başlaması gerektiğini söyledi. Sendikaya üye oldukları için işlerine son verildiğini belirten Küçükosmanoğlu, REYSAŞ’da işverenin yasalara, anayasaya aykırı, hukuksuz, keyfi bir şekilde tazminatsız işten çıkartıldığını söyledi. İşten çıkartılan işçilerin, sendikalarına, ekmeklerine, onurlarına sahip çıkarak iş yerinin önünde işe geri dönüş ve toplu iş sözleşme hakları için direndiklerini belirten Küçükosmanoğlu, “Reysaş işvereninin işçi ve sendika düşmanlığını protesto etmek için bir araya geldik. 2018 Şubat ayında da işveren sendikal örgütlülüğü hazmedemeyerek işçi kıyımı yaptı ve 12 sendika üyesini işten attı. Nakliyat-İş sendikasıişyerinde yasal çoğunluğu sağladı. Ancak işveren toplu iş sözleşme sürecini tıkamak ve geciktirmek için bu tür yollara başvuruyor. Bu saldırılara sendika ve üyeler karşı koyuyoruz. Şubat ayında işten çıkartılan işçilerle birlikte yapılan direniş sonrası atılan 12 işçinin tamamı arabulucu aşamasında işe geri alındı. İşverenin çoğunluk tespitine yapmış olduğu itiraz davası da devam ediyor” diye konuştu.

Örgütlenme hakkına saygı duyulmalı

İşverenlerin işçilerin yasal anayasal hakkı olan ve uluslararası sözleşmelerle de güvence altına alınan örgütlenme hakkına saygı duymadıklarını bu yüzdende örgütlenme aşamasında sendikal örgütlülüğe saldırarak üyeleri işten attığını belirten Genel Başkan Ali Rıza Küçükosmanoğluşöyle konuştu:
“İşverenler işçileri, kölece çalışma koşullarına, düşük ücretlerle mahkum etmek istiyor. Ancak sendikalar olarak buna izin vermeyeceğiz. Reysaş işvereni üyelere baskı yaparak ya sendikadan istifa edersiniz yada gidersiniz tehditlerinde bulunuyor. Bunu kabul etmeyen işçileri de tazminatsız işten atıyor. Sendika olarak işverenin bu tutumunu protesto ediyoruz. Atılan işçiler geri alınıncaya kadar, Reysaş’a sendika girip toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar mücadelemiz ve direnişimiz devam edecek. Eskişehir halkını ve kitle örgütlerini de bu mücadeleye destek olmaya davet ediyoruz. Urfa’da ve Muğla’da da Tüvtürk iş ortaklarındaki sendikalaşmadan dolayı işçiler atıldı. Buralarda da direnişlerimiz devam edecek. Ekmeğimize, onurumuza sahip çıkacağız ve işverenlerin işçi, sendika düşmanlıklarına karşı mücadele edeceğiz. Bu mücadelede kazanan işçi sınıfı olacaktır.”

Atılan işçiler adına söz alan Musaffet Oktay işvereninin sendikal örgütlülüğü bölmek ve bitirmek için kendisini sürgüne göndermek istediğini bunu kabul etmeyince de kendisine destek olan 15 işçi arkadaşı ile birlikte tazminatsız işten atıldıklarını belirtti. Oktay, kendisinin şubat ayında da işten atıldığını ancak sendikayla birlikte 45 gün direnerek işlerine geri döndüklerini söyledi. İşverenin bu kez de başarılı olamayacağını, direnerek, mücadele ederek yine kazanacaklarını belirtti.

Basın açıklamasına katılanlar ‘Yaşasın Reysaş işçilerinin sendikal örgütlenme mücadelesi!’, ‘Reysaşişçisinin sendika hakkı engellenemez!’, ‘Reysaşişçisi yalnız değildir!’, ‘Yaşasın sınıf dayanışması’ şeklinde sloganlar attılar. (Kaynak: Sözcü)

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Rıza gündüz - 5 yıl önce
Reysaş işçisinin sendikal mücadele hakını kazanmasını yürekten destekliyorum . Reysaş işçisi yalnız değildir .