BİLİRKİŞİ, ALTI MI ÜSTÜ MÜ DEĞERLİ TESPİT EDECEK

ÇED olumlu raporu verilen Murat Dağı’ndaki siyanürlü altın madeni projesine karşı çevre örgütlerinin ve belediyelerin müdahil olduğu iptal ve yürütmeyi durdurma davasında Kütahya İdare Mahkemesi, Murat Dağı’nda keşif ve bilirkişi incelemesi yaptı. Bilirkişi incelemesi için alana CHP, İYİ Parti milletvekilleri ve binlerce çevreci de katılarak yanlıştan dönülmesini istediler. Bilirkişi ekibini taşıyan minibüs çevrecilerin yanından geçerken vatandaşlar tarafından yuhalandı.

BİLİRKİŞİ, ALTI MI ÜSTÜ MÜ DEĞERLİ TESPİT EDECEK
19 Ağustos 2019 Pazartesi 17:04

ÇED olumlu raporu verilen Murat Dağı’ndaki siyanürlü altın madeni projesine karşı çevre örgütlerinin ve belediyelerin müdahil olduğu iptal ve yürütmeyi durdurma davasında Kütahya İdare Mahkemesi, Murat Dağı’nda keşif ve bilirkişi incelemesi yaptı. Bilirkişi incelemesi için alana CHP, İYİ Parti milletvekilleri ve binlerce çevreci de katılarak yanlıştan dönülmesini istediler. Bilirkişi ekibini taşıyan minibüs çevrecilerin yanından geçerken vatandaşlar tarafından yuhalandı.

Türkiye’deki su kaynaklarının yüzde 40’ının doğduğu ve birinci derece deprem bölgesi olan Murat Dağı’nda altın ve gümüş madeni çıkartılmak isteniyor. Projenin sahibi 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yeğeni Bahattin Özal’ın sahibi olduğu Odaş Enerji’ye bağlı Anadolu Eksport Maden firması. Maden projesinin hayata geçirilmesi durumunda içme ve yeraltı sularının yok olacağı ve bölgede kuraklığın baş göstereceği belirtiliyor. Bölge halkı tarafından ÇED raporuna karşı açılan iptal davası için Kütahya İdare Mahkemesi keşif ve bilirkişi incelemesi yaptı.

BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Kütahya Murat Dağı’ndaki bilirkişi incelemesine CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer, CHP Kütahya milletvekili Fazıl Kasap, CHP Uşak milletvekili Özkan Yalım, CHP Eskişehir milletvekilleri Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer, CHP Manisa milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Bursa milletvekili NurhayatAltaca Kayışoğlu, CHP İzmir milletvekili Sevda Erdan Kılıç, CHP İstanbul milletvekili Sibel Özdemir, İYİ Parti Ankara milletvekili Şenol Balile, Kütahya, Eskişehir, Afyon, Uşak’tan binlerce çevreci katıldı.

BİLİRKİŞİ YUHALANDI

Bilirkişi incelemesi ve keşif nedeniyle jandarma ve polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Murat Dağı’nın bulunduğu Karaağaç köyüne girişler jandarma tarafından engellendi. Bilirkişi ekibini taşıyan minibüs vatandaşların yanından geçerken vatandaşlar tarafından yuhalandı. Vatandaşlardan bazıları minibüse yumruk attı.

MURAD’INIZA EREMEYECEKSİNİZ

Karaağaç köyünde yaşayan köy sakinleri ve çevreciler siyanürle altın aranmasına karşı olduklarını belirterek, açtıkları pankartlarla seslerini duyurmaya çalıştılar. Eyleme katılanlar, ‘Murad’ınıza eremeyeceksiniz’, ‘Murat Dağı meselesi memleket meselesi’, ‘Ferhat da dağları deldi ama Şirin için’, derelerden zehir madenden kan akmasın’, ‘doğanın talanına, madenci yalanına, Murat Dağı düşmanına dur de’ şeklinde pankartlar açtılar.

BİLİRKİŞİ, ALTI MI ÜSTÜ MÜ DEĞERLİ TESPİT EDECEK

Gediz Nehri Havzası Çevre Koruma Derneği Başkanı Süleyman Özdemir, bilirkişinin 235  hektarlık alanı inceleyeceğini belirterek, “Bilirkişi, bir anlamda Murat Dağı’nın altının mı, yoksa üstünün mü değerli olduğuna karara verecek. Murat Dağı’nın Ağrı DAĞI’NDAN SONRA Türkiye’nin en büyük su havzası olduğundan söz etmeyeceğim. Size bugün bizi ve çocuklarımızı bekleyen felaketten bahsedeceğim. Eğer bu altın madeni açılırsa, önce ormanlarımız yok olacak. Çünkü maden demek on binlerce ağacın kesilmesi demek. Binlerce ton dinamit ile dağın un ufak edilmesi ve bereket fışkıran dağın ölüm çukurlarına dönmesi demek. Patlatılacak dinamitlerle evlerimizin duvarlarının üstümüze yıkılması demek. İklimin değişmesi, su kaynaklarının kuruması, bereketli ovaların çölleşmesi demek. Birileri dağı yok edip, altını alıp gittikten sonra burada kalacak milyonlarca ton arsenikli, civalı çöp olmuş toprak, soframızdaki ekmeğe ve domatese, dalındaki meyveye kadar her şeye zehrini akıtacak” dedi.

 HEM KULLANMA HEM İÇME SUYU KARŞILANIYOR

CHP Uşak milletvekili Özkan Yalım, yaklaşık 1 aydır çağrıda bulunduklarını belirterek, “Biliyorsunuz burada 8 Mayıs 2019'da bir olumlu ÇED raporu var. Bizler 30 gün içerisindeköy muhtarımızla, bütün sivil toplum örgütü olarak ÇED iptali için dava açtık. Bugün bilirkişi gelerek Murat Dağı'nda keşif yapıyor. İnşallah Murat Dağı'nda maden ocağı açılmasına izin verilmeyecek. Burası 8 Ege ilinin, hemen yanımızdaki Eskişehir'in arkamızdaki Afyon'un hemen arkamızdaki Bolu, Bilecik'e kadar bölgeninözellikle Menderes havzasının hem kullanma hem içme suyunu üretmektedir. Murat Dağında aynı zamanda sıcak suyu çıkaran aynı anda soğuk suyu çıkaran ve tepesinde anıt ağacı dediğimiz dünyanın en yaşlı ağacını barındırıyor” dedi.

DEPREM BÖLGESİNDE ALTIN ARANACAK

CHP Kütahya Milletvekili Fazıl Kasap da Gediz ilçesinin deprem bölgesi olduğunu ifade ederek, “ Murat Dağı,İsviçre Alplerinden daha güzel bir belde. Murat Dağı aynı zamanda kış turizminin aynı zamanda termik turizmin olduğu, endemik bitkilerin olduğu, yılkı atlarının olduğu, bin 400’lü yıllarda yapılmış su sarnıçlarının olduğu bir bölge. Kurtuluş savaşının cereyan ettiği bir bölge. Yunan komutanı Trikopis Murat Dağında yakalandı, esir alındı ve kurtuluş savaşının en önemli aşamalarından biridir. Murat Dağının öteki eteğinde Dumlupınar tarafı Kurtuluş savaşı büyük taarruz cereyan etmiştir. Burada tabiatın yok edilmesi çok şey demektir. Eskişehir'in ana su kaynaklarından birisi Porsuk, buradan doğuyor. Öbür taraftan Gediz havzası, Menderes Havzası, Uşak ve Afyon'un suyu İzmir'e kadar Foça'ya kadar giden nehirler buradan kaynaklanıyor. Burası Gediz, deprem bölgesi. Depremle birlikte bu siyanür havuzlarının patlamayacağı ne malum. Buranın o patlamalardan etkilenmeyeceği ne malum. Siyanürden zehirlenme oranı ve kanser oranı artacak. Burada binlerce, milyonlarca ağaç yok edilecek. Bu katliama hep birlikte dur diyeceğiz. Sonuna kadar halkın yanındayız” şeklinde konuştu.

AKBABALAR ÜŞÜŞECEK YER ARIYOR

İYİ Parti Ankara milletvekili Şenol Bal, “Burada böyle bir maden ocağı açıldığında en azından canlı olan 2 milyona yakın ağaç kesilecek. Bu dağın kırık fay hatlarıyla Gediz bölgesinin bu dağ bölgesinin bulunduğunu biliyoruz. Volkanik bir deprem bölgesi. Hem su kaynaklarının yok olmaması hem dinamittlerle zehirli maddelerle siyanürle zehirlenmemek için buna hep birlikte karşı çıkacağız. Biz anayız hanfendiler. Biz çocuklarımıza gelecek torunlarımıza bu güzellikleri bırakmak zorundayız. Milletin cebi para dolacak diye,rantçılar zengin olacak diye, talan ekonomisi böyle gidecek diye biz millet olarak hangi siyasi görüşten olursak olalım birlik olmak zorundayız. Biz hep birlikte bu gidişe dur demek zorundayız. Bakın dün Kaz dağlarının halini gördünüz. Gittik gördük. İçimiz yandı. Öyle bir şey ki fıtrat gibi çoğalıyor. 1-2 maden şirketi değil, sırada bekleyen yüzlerce maden şirketi... Bir yerde açılmıyor altın madeni veya diğer madenler. Hiç durmadan akbabalar üşüşecek yer arıyor. O yüzden karşı çıkacağız. Dün Eskişehir'de maden arama faaliyetleri başlatıldı. Birçok ilimizde Muzur'da Salda Gölünde yapılan Millet Bahçeleri bunlara dur diyeceğiz. Çünkü biz Atalarımızdan böyle güzel bir ülke aldık. Ama çocuklarımıza da onları daha güzel şekilde devretmek mecburiyetimiz var” şeklinde konuştu.

BURASI TALAN OLACAK

CHP Eskişehir milletvekili Jale Nur Süllü de, “Ne yazık ki bir turizm cenneti olabilecek bir bölgedeyiz. Burası aslında bir kayak merkezi ve termal turizm merkezi. burayı mahvedecekler. Bir otel açılmayaçalışılıyor aslında burada bin kişilik. Fakat o yarım bırakılmış, bir baraj yarım bırakılmış. Bunlardan da önemlisi bu havza buradaki sular büyük Menderes, Gediz ve Sakarya Havzasına suyun geçtiği, suyun verildiği bir bölge. Bölgede sular boşu boşuna akıp gidiyor. Burada altın madeni açılması halinde ne yazık ki burası talan olacak. Bütün zehir saçılacak” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adl genco - 5 yıl önce
Ne kadar istemezükçü varsa toplanmış , bunların asli görevi yeminli erdoğan düşmanlığı gerisi bahane . Bakın son dönemde ormanlarımız cayır cayır yanıyor bu avaneden tek ses çıkıyor mu ? Normalde feryat etmeleri gerekmez mi ?