Betondan şehir ve insandan şehir

Soner Uçak yazdı...

Betondan şehir ve insandan şehir
12 Temmuz 2018 Perşembe 17:48

Beton ne derece sağlam olursa olsun, zannediyorum insandan yapılmış bir şehrin sağlamlığına erişmesi pek de mümkün değil.

Bunun sırrına vakıf olmuş bir kenttir Eskişehir.

Çok sayıda tarifinin arasında sadece müteahhitlerin övüneceği yapı fetişizmine kayan bir tarifini bulmak, bu nedenle zordur Eskişehir’in.

-Nerede oturuyorsun?

- Eskişehir’de

Binalar nüfusunun tamamını sığdırabilecek olsa da, Eskişehirli için Eskişehir bir oturma yeridir.

Üniversitedeki genç, fabrikadaki işçi, dükkanının önünü süpüren esnaf, penceredeki teyze aynı oturma alanının birer paydaşlarıdır özünde.

İşin aslı ülkede artan suç oranlarına bakılırsa, Eskişehir korunaklı bir oturma yeridir üstelik.

…Sakarya Gazetesi çakmış manşetten “önce söyledi sonra inkar etti” diye,

Birsen’in hatasından u dönüşü yapmasına izin vermeden ses kaydını da iliştirmiş habere.

 O ses kaydı aynen şunları içermekteymiş; “Türkiye'de yapılacak en güzel şey, gece 24 'ten sonra herkesin istirahat saati. 24'ten sonra alkolün açık veya kapalı olarak satılması ve kullandırılması yasaklanmalı ve herkes istirahat saatinde evinde olmalıdır diye düşünüyorum. Bu esnaf teşkilatının bir önerisidir”

Sokakların insansızlaştırılması salık veriliyor Esnaf teşkilatı tarafından.

Saat 24’ten sonra istirahat saatiymiş!

Sokakları insanlaştırılmasının esnaflara ne tür bir katkısı olur işin aslı bilinmez, ancak kentin  yani Eskişehir’in birikimlerine ciddi sekte vuracağı açık.

Kent belleği de, insan belleği gibi biriktirmeye de, unutmaya da oldukça elverişlidir.

Kentin belleğine saldırı bu kez düz mantık “Saat 12 oldu gidin zıbarın” diyen bir sevimsizlikle karşımıza çıkıyor.

Farkındayım elbette; ortalama aile ve fertleri zaten gece 12’de evlerine girip istirahata çekiliyor. İşin aslı Birsen, çoğunluğun pek de yadırgamayacağı sözleri kamuoyu ile paylaşıyor. Ancak çoğunluğun bu kentte huzur içinde yaşamasını sağlayan ruhu zedeleyerek yapıyor bunu.

Bu gözle bakıldığında, "gece 12’de istirahat edilmeli" tavsiyesi çok da abartılacak bir suç değil. Ancak bu sözlerin belli bir çevre tarafından farklı kodlanması halinde, Birsen, “öyle konuşmadım” demekten çok daha farklı şeyler demek zorunda kalabilir.

Yani; binalar gibi insanlarda şekillenir.

“12 den sonra sokaklara çıkmayın” tavsiyesi sokakları insansızlaştırmakla kalmaz, insanları da sokaksız bırakabilir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.