ALPU’MUZUN 10 YILI DEĞİL 50 YILI HEBA OLMUŞTUR

Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller, Eskişehir.net’te yayınlanan 'Ayşe ile satır arası' programında Esgündem26.com Genel Yayın Yönetmeni Ayşe Kaytan Uçak’ın sorularını yanıtladı.

ALPU’MUZUN 10 YILI DEĞİL 50 YILI HEBA OLMUŞTUR
13 Eylül 2019 Cuma 14:20

Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller, Eskişehir.net’te yayınlanan 'Ayşe ile satır arası' programında Esgündem26.com Genel Yayın Yönetmeni Ayşe Kaytan Uçak’ın sorularını yanıtladı.

AK Partili Rafet Demirtaş’tan borçlu bir belediye devraldıklarını ‘uçan kuşa’ bile borçlarının olduğunu aktaran Güller, “Ben beş yıl önce de adaydım. Keşke beş yıl önce kazansaydım da mali durumu böyle görmeseydim. Benden önceki AK Partili Başkan seçim sürecinde 22 milyon alacaklarının, 4 milyon 700 bin lira da borçlarının olduğunu söyledi. Biz böyle olmadığını tahmin ediyorduk. 31 Mart’tan sonra böyle olmadığını gördük. Yaklaşık 50 milyon borcumuz olduğunu gördük. 22 milyon olarak belirtilen alacağımızın da 4 milyon 300 bin lira olduğunu gördük. Eski başkanın ‘Ben müdürlere güvendim, bana öyle söylediler” demesi talihsiz bir açıklamadır. 10 yıl belediye başkanlığı yapıp planı bütçeyi bilmiyorsan, borcunu alacağını bilmiyorsan, nereye imza attığını bilmiyorsan böyle talihsiz açıklamalar yapmak zorunda kalırsın. Alpu’muzun 10 yılı değil 50 yılı heba olmuştur. Son beş yılda Alpu ilçemize, 33 mahallemize bir tane çivi çakılmamıştır. Hala çekmecelerden faturalar çıkıyor. İlk etapta 49 milyon tespit ettiğimiz borcumuz 51 milyonu geçti. Uçan kuşa borcumuz var. Borcumuzun olmadığı hiçbir şahıs firma kalmamış” dedi.

30’A YAKIN İCRA VAR

Her ay 250 bin lira zarar ettiklerini aktaran Güller, İller Bankası’ndan yaklaşık bir milyon gelirimiz var. Yüzde 40 Büyükşehir ve ESKİ Genel Müdürlüğü payı var. Geriye bize 600 bin lira kalıyor. Sağ olsun giderayak belediyeyi 20 milyon daha borç yükü altına sokmuşlar. 30 milyon borcu olan belediyenin İller Bankası’ndan 20 milyon kredi kullanması da soru işaretidir. Bu krediyi aylık yaklaşık 220 bin lira olarak 10 yıl boyunca ödeyeceğiz. Gelen paydan kesilecek. Bazı kesintilerle geriye bize 200 bin lira kalıyor. 30’a yakın icra var. Maaş ödememiz 400 bin lira. Alpu Belediyesi her ay 250 bin lira ekside gidiyor.

BİR KURUŞ GELİRİMİZ YOK

Bir kuruş gelirlerinin olmadığını belirten Başkan Güller, Belediye öyle bir kilitlenmiş vaziyette ki… Giderayak belediyeye veya şirkete ait araziler ait dört yıllığına kiraya verilmiş. O para da harcanmış. Şu anda İller Bankası’ndan gelen geliri dışında bir kuruş geliri yok. Mazeret üretmiyoruz. Bir şeyin arkasına saklanmıyoruz. Sadece halkımızla paylaşıyoruz. Verdiğimiz sözlerin arkasındayız. Adliyeye verdiğimiz, vereceğimiz dosyalar var. Hukuki takibini yapacağımız 100’e yakın davamız olacak. Laf olsun diye değil… Gece 2-3’lere kadar çalışma yapıyoruz. Belgelerle konuşacağız” şeklinde konuştu.

ELİMİZİ AYAĞIMIZI BAĞLAYAN YATIRIM

Eski Başkan Demirtaş döneminde alınan pancar sökme makinesinin belediyeye maliyetinin 8 milyon 200 bin lira olduğunu söyleyen Güller, Bu borçlanmayla ilgili meclis kararı yok. Borçlanma yetkisi verilmemiş. Belediye tarlaları ve arsaları belediye şirketine aktarılmış. Ayni sermaye aktarımında da ciddi usulsüzlükler var. Dolar’ın, Euro’nun tavan yaptığı dönemlerde bugünkü piyasa değeri 2 milyon 300 bin lira olan pancar sökme makinesini 3 milyon 900 bin liraya alınmış. Taksiti 1 milyon 500 lira civarı… Bu aslında ihtiyaç değil. Belediye çiftçilik üzerine bir şey yapacaksa 3-4 milyona tarlayı neden sattın? Camilere bağışlanan tarlalar ve mezarlıklar da dahil olmak üzere satılan yerler var. Bunların sonradan dönüşleri yapıldı. Bu paralar da yok ortada. Buna rağmen borcumuz 50 milyonun üzerinde. Senede 2-3 ay çalışacağı için mantıklı bir yatırım değil. Bize maliyeti 8 milyon 200 bin lira. Bu makinenin alınması büyük bir soru işareti. Geçen yıl makine bize 180 bin lira kar getirmiş. Bu makinenin kaskosunu bile ödemez. Senede iki ay çalışacak makineden para kazanmamız söz konusu değil. Demek ki akıllı bir yatırım değil. Makinenin nerede, kime ne iş yaptığı da kayıtlı değil. Hatır gönül işleri de olmuş. Aynı yerde farklı fiyatlarla söküm yapılmış. Bunu da araştırıyoruz. Elimizi ayağımızı bağlayan bir yatırım. Hukuki süreç devam ediyor. Adalete güveniyoruz. Bu 12 bin kişiye hatta 80 milyona verilen zarardır. Amacımız karamsar bir tablo çizmek değil. Ama bir şeylerin bilinmesinde de yarar var. 33 mahallemiz için ne söz verdiysek arkasındayız” dedi.

Güller ayrıca, “Kırsalda alt yapısı olmayan tek ilçeyiz buna rağmen üst yapıya 20 milyon harcanmış. ESKİ ile görüştük en kısa zamanda çalışmalar başlayacak” ifadelerinde bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.