ADAR'DAN ESKİŞEHİRLİLERE MURAT DAĞI ÇAĞRISI

Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinin en önemli temiz su kaynağı olan Murat Dağı’nda altın arama faaliyeti için kritik gün 19 Ağustos. Yöre halkının açtığı ÇED iptal davası için 7 kişilik bilirkişi heyeti 19 Ağustos’ta bölgede olacak. CHP İl Başkanı Abdülkadir, 19 Ağustos günü Murat Dağı’ndaki protestoya davet etti.

ADAR'DAN ESKİŞEHİRLİLERE MURAT DAĞI ÇAĞRISI
07 Ağustos 2019 Çarşamba 15:39

CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, Milletvekili Jale Nur Süllü ile birlikte parti binasında basın toplantısı düzenledi.  Murat Dağı ÇED davası ile ilgili bilirkişinin Karaağaç Köyü'nde ön inceleme yapacağını ve bunu protesto etmek için Kütahya’ya gideceklerini söyleyen Adar, “Türkiye ve Eskişehir’de son yıllarda çevre olayları en üst düzeyde toplumu ilgilendirmeye başladı. Toplumun kanayan yarası dönüşmeye başladı. Geçtiğimiz salı günü Kütahya il başkanlığımızın öncülüğünde 6 ilin katılımıyla toplantı gerçekleştirdik. Toplantının ana amacı Murat Dağı’nda siyanürle altın arama.  19 Ağustos Salı günü olayın keşfi yapılacak. Keşif Gediz’in Karaaağaç köyünde yapılacak. Eskişehir’den de olayı protesto etme amaçlı bir organizasyon yapıyoruz.  Eskişehirli hemşehrilerimizi Karaağaç’a götüreceğiz. Çok büyük katılım ile oraya gitmeyi arzu ediyoruz” dedi.

Başkan Adar, çiftçinin ağır elektrik faturası ile ezildiğini ifade ederek, “Ülkemiz 1 yıldır büyük bir ekonomik krizin içerisinde. Bu ekonomik kriz bizi cendere altına almakta ve yaşayamaz noktaya gelmekteyiz. Nüfusumuzun önemli kısmı tarımla geçinmekte. Tarımın sadece kuru ziraat yapılan kısmı ile çiftçinin ayakta kalması mümkün değil. Pek çok ürünü ithal etmenin kolay olduğu düşüncesiyle hükümet Türk çiftçisini destelemek yerine doğrudan yabancı ülkedeki çiftçiyi desteklemekte. Elimizde 2 tane elektrik faturası var. Bu 2 elektrik faturası bir yıllık aralıkta. 2018 yılındaki faturada kilovat saat elektik kullanımı 38 kuruş. 2019 yılındaki fatura da ise 72 kuruş. Yüzde 83’lük fiyat artışı. Zamanında gereken tepkiyi göstermeliyiz”" diye konuştu. 

Adar son olarak ise, “CHP il teşkilatı bayramlaşması 13 Ağustos Salı günü saat 13.00’te parti binasında yapılacağını” duyurdu.

TERMİK SANTRAL İÇİN YENİ İHALE HAZIRLIĞI İÇİNDELER
Daha sonra söz alan  CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ise termik santral tehlikesinin geçmediğini söyledi. Süllü, Bakanlığın Alpu’ya termik santral yapmak için yeni bir proje hazırlığı içerisinde olduğunu ifade ederek, “Alpu termik santral ihale dosyası kapandı diye herkes sevindi ama Bakanlık yeni bir ihale hazırlığı içinde. Yeni bir ÇED raporu almak için zemin oluşturuyorlar.  Yatırımcıları cezbedecekleri yeni bir proje hazırlığı içindeler. Tehlike geçmiş değil” dedi. 

Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerinde 5 köyü kapsayacak demir, magnezit ve nikel madeni alanı genişletmesi için ÇED gerekli değildir kararı verilmesine ilişkin konuşan Süllü, “Burası 3 bin 145 hektarlık bir alan.  İlk olarak 2 bin 135 hektarlık alanda çalışma yapılmak isteniyor. 187 bin 275 ağaç kesilecek.  Burada 1 milyon tona yakın sülfür kullanılacak. Sülfür sularımızı, tarım arazilerimizi kirletecek. Biz bunu bakana sorduk. Henüz bir yanıt gelmedi” diye konuştu. 

Süllü, Alpu’da altın araması yapılacağını söyleyerek, “Alpu Esence bölgesinde altın madeni araması işi çıktı.  Alpu’da yapılacak olan altın aramada ÇED gerekli değildir kararı verdi.   Alanı 24 bin hektara bölünmüş. Bunun 14 bin hektarı ocak alanı olarak, 8 hektarı depolama alanı, bir hektarı ise şantiye alanı olarak planlanmış. Burada görünen rezerv oranı 22, 743 bin ton. Proje ömrü 12 yıl. Üst örtü tamamen yok edilecek. Bu alan Sakarya havzasının içinde bulunuyor. Orada mera vasıflı alanlar var. Tapu sahiplerinden izin almak için yazı almaya çalışacaklar. Çevreye verdikleri zarar inanılmaz” dedi.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.