AÇIKLAMA YAPAMADAN GÖZALTINA ALINDILAR

Halkevleri “Yaşamak istiyoruz” eylemine polis ekipleri müdahale etti. Açıklama yapacaklarını belirten 9 kişi, eylem yapamadan gözaltına alındı.

AÇIKLAMA YAPAMADAN GÖZALTINA ALINDILAR
25 Ekim 2020 Pazar 18:52

Halkevleri üyeleri, “Yaşamak istiyoruz” sloganıyla kampanya başlattı. Güvenceli çalışma ve insanca yaşama talebiyle basın açıklaması yapmak üzere Kanatlı AVM önüne gelen grup polis ekipleri tarafından eylem yapmamaları konusunda uyarıldı. Uyarılar karşısında basın açıklaması yapmak istediklerini belirten grup, eylem yapamadan gözaltına alındı. Aralarında kadınlarında bulunduğu 9 kişi polis otobüsüne bindirilerek sağlık kontrolünün ardından ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü.

Türkiye genelinde ‘Yaşamak İstiyoruz’ çağrısıyla başlattıkları kampanya ile ilgili Eskişehir’de de stant kurup basın açıklaması yapmak isteyen Halkevi üyelerine emniyet görevlileri izin vermedi. İsmet İnönü Caddesi’nde bulunan bir alışveriş merkezi önünde yapılacak açıklama öncesi dört kişi Halkevi’nden çıkarken, beş kişi de alışveriş merkezi önünde otururken gözaltına alındı. Pandemi sebebiyle basın açıklamasının yasak olduğu gerekçe gösterilerek gözaltına alınan dokuz kişi ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü.

HALKEVİ ÖNÜNDE YAPILDI

Gözaltılar sebebiyle basın açıklaması Halkevi binası önünde gerçekleştirildi. Açıklamayı yapan Sibel Gündüz Koca, “Pandemiyi bahane eden patronlar kazançlarına kazanç katarken, işçilerin çalışma koşulları her gün zorlaşmaktadır. Emekçilere reva görülen sefalet ücretleri zam sağanağı altında gün geçtikçe erimektedir. İşsizlik fonu patronların hizmetine sunuldu, yağmalandı. Şu ana kadar 300’e yakın işçi COVİD-19 nedeniyle hayatını kaybetti. İşçilerin payına ölüm, esnek ve güvencesiz çalışma, ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği, iş yüklerinin artması ve işsizlik düşerken patronların payına teşvikler, vergi indirimi, KDV indirimi, borç indirimi, kredi ve vergi borçlarının ertelenmesi düşmektedir” dedi.

TALEPLERİ SIRALADILAR

Taleplerini sıralayan Koca, “İşten çıkarma tam olarak yasaklanmalı; işçiler, çalışma süreciyle bağlantılı her hangi bir durumda COVİD-19 riskiyle karşı karşıya kaldıklarında kıdem tazminatlarını alarak istifa edebilmelidir. Ücretsiz izin işçinin rızasına bağlanmalıdır. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteği en az asgari ücret seviyesinde tutulmalı ve geçen süre prim gününe eklenmelidir. COVİD-19 her sağlık çalışanı için “meslek hastalığı”, fiilen iş yerinde çalışan her işçi için de “iş kazası” sayılmalıdır.  Kültür, sanat ve eğlence gibi pandemide çalıştırılmayan emekçilere destek sağlanmalıdır. Uzaktan eğitime erişim şartları tüm öğrencilere sağlanmalı, okullarda yüz yüze eğitimin başlaması için gerekli bilimsel önlemler bir an önce alınmalıdır. Hasta, yaşlı, çocuk bakımı ve eğitim gibi temel hizmetler pandemi koşullarına uygun şekilde kamusallaştırılmalıdır, kadınlar üzerindeki bakım emeği yükü kaldırılmalıdır” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.