64 KURUM BİR ARAYA GELDİ, TERMİK İÇİN MİTİNG KARARI ALDI

64 KURUM BİR ARAYA GELDİ, TERMİK İÇİN MİTİNG KARARI ALDI
30 Ocak 2018 Salı 14:58

Aralarında siyasi parti, sendika, oda ve derneklerin olduğu 64 kurum, Eskişehir Demokrasi İçin Dayanışma Platformu öncülüğünde bir araya geldi. Eskişehir’e yapılması düşünülen kömürlü termik santral için toplanan kurumlar, yeni yol haritası belirledi. Toplantı sonucu ortak bir deklarasyon yayınlanmasına ve Şubat ayında Sıhhiye Meydanı’nda miting gerçekleştirilmesine karar verildi. 20 kişilik bir komisyon mitingin çalışmalarını sürdürecek.

Eskişehir Demokrasi İçin Dayanışma Platformu Sözcüsü Günay Ayaz: Termik santral tek gündemimiz. Başka bir gündemimiz yok. Siyasi gömleklerimizi bir kenara bırakmamız lazım. Termik santrali hayata geçirmek isteyenler işi hızlandırmış durumda. Bunun farkında olmamız ve buna göre hareket etmemiz gerekiyor. ÇED raporu için ön rapor hazırlanmış durumda. ÇED raporu, termik santralin kurulması için olumlu yönde görüş bildirecek. Eskişehir’deki kurum amirleri OHAL’in arkasına sığınarak yapılacak her türlü eylemi engelleme girişiminde. Siyasi iktidar termik santralin kurulmasını istemeyen muhalefeti susturmak istiyor. Gidişat ortada. Engelleyici barikatı nasıl aşabiliriz, bunun yol haritasını çıkarmamız lazım. Bizim önerimiz büyük bir miting yapmak.

Sosyal Demokrasi Derneği: Türkiye’de hiçbir zaman elektrik tüketimi artmamıştır. Enerji alanında çeşitli reformlara ihtiyaç vardır. Enerji kullanım politikalarını doğru olarak eleştirmeliyiz. Türkiye’nin enerji politikasında bir sakatlık var.  Bu anlamda Oğuz Türkyılmaz ve Necdet Pamir’in çalışmalarından faydalanmalıyız.

CHP Parti Meclis Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer: ÇED raporu çıktı. Bu aşamada üzerinde durmamız gereken başvuru dosyası usulsüzdür. Yalan beyanlarla yapılan bir başvuru dosyasına karşı hukuki mücadele başlatmamız gerekiyor. 

Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday: toplanalım, birlikte bir şeyler yapalım. Güzel bir fikir. Ancak Eskişehir 800 bin nüfuslu bir şehir. Biz hafta sonu yapılan bir etkinliğe 800 kişiyi toplayamıyoruz. Önce bunun nedenlerini kendimize sormamız lazım. Hiç kimse burada iki proje olduğunu bilmiyor. Bir bütün iki parçaya bölünmüş. Alttaki saha TKİ’ye, üstteki saha ise EÜAŞ’a verildi. Neden bölündü bilmiyoruz? Önce bilimsel olarak öğrenmemiz gerekiyor. 

Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan: Bir araya gelmekte sıkıntı yaşıyoruz. Kurum temsilcileri olarak bir araya geliyoruz ama insanları bir araya getirmekte sıkıntı yaşıyoruz. Bir miting örgütlemek zorundayız. Asıl mesele insanları hareket geçirmek.

Eczacılar Odası:  Termik santralle mücadele bilimsel veriler çok önemli. Bütün meslek odaları bu konuda detaylı bir çalışma yaparak verileri kamuoyu ile paylaşmalı. Bizlerde bu veriler üzerinden konuşmalıyız. 

Gündüzler Derneği Başkanı Selim Kurnaz; Bir hedefimiz var, o da kömürlü termik santrali kurdurmamak. Bu hedefe kilitlenmemiz gerekiyor.  Herkesin bir araya gelmesi gerekiyor. Ben görüyorum sen, ben kavgası yaşanıyor. Bunu bir kenara bırakarak, bütünleşmeliyiz. KESK ve Eğitim Sen adına söylüyorum, eylemsellik doğru bir karardır. 

Kristal-İş Sendikası Şube Başkanı Erdal Akyazı; Bir sendikacı olarak istihdamı desteklemem lazım. Ancak önce gelecek. Çocuklarımızın, bizlerin geleceği. Buraya katılan kurumlar ortak bir deklarasyon yayınlarsa, halka bir özgüven gelir. 

Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl: Büyük davalar küçük düşünen insanların omuzlarında yükselmez. Yapacağımız her eylem, atacağımız her adım çok önemli. Platformu hukuksal bir zemine kaydırmalıyız. Biz Eskişehir’in tamamını termik santral üzerinde düşünmeye sevk etmeliyiz. 

Baro Başkanı Rıza Öztekin: Bu santral iki şekilde yapılamayacaktır. Halkın gücünü gördüklerinde ve yargı kararıyla. Bu süreçle ilgili yüze yakın dava açılabilir. Her yurttaş da dava açabilir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.