TOPRAK BEREKETLİ ÇİFTÇİ MUTSUZ

Eskişehir’de hububatı tarladan kaldıran çiftçi, ürünün veriminden memnun olurken borsadaki fiyatlardan şikayetçi.

TOPRAK BEREKETLİ ÇİFTÇİ MUTSUZ
28 Temmuz 2017 Cuma 11:30

Eskişehir’de bu yıl yağışın bol olması sebebiyle, hububat üreticisi bol verim aldı. Çiftçilerin çoğu mahsulünü tarladan kaldırır kaldırmaz satış noktalarının yolunu tuttu. Üretici konumundaki çiftçiler, verimin iyi olmasından yana sorun yaşamazken, tüccarların belirlediği fiyatlardan dolayı sorun yaşıyor. Ürün verimliliğinin mutluluğu çiftçi de borsaya kadar sürdü. Ürün fiyatlarını beklentilerin altında gören çiftçi, umduğu paralara ürünlerini satamıyor.
Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, "Hükümetimizin açıklamış olduğu 940 lira fiyatı üreticimiz görmüş değil. 900 lira civarlarında ofisimiz alıyor, 800 civarlarında da borsada satış var. Ürünün bolluğu her şeyi frenliyor. 2017 yüksek yağışlı geçmesi nedeniyle, tabi ki beklentimiz vardı. Bazı bölgelerimiz için yağış sonrası güzel bir verim var. Bizim en büyük sıkıntılarımız atalarımızın dediği harman davran sözü. Şu anda bütün üreticilerimiz adeta hem ofisimizde hem borsamızda sıraya girdiler. Şu saatte borsanın içinde alış yok. Üreticimiz akşamdan beri burada. Dünden beri sarmış olduğu buğdayını satmak için mücadele ediyor. Burada büyük bir sıkıntı var. Kimsenin alışına, satışına bizim bir müdahalemiz yok ama bizim de bu ürünümüzü satmamız lazım. Ofisteki satışla buradaki satış arsasında 10 kuruş gibi bir rakam oynuyor. Üreticimiz diyor ki ben buraya ürünümü getirdim. Satayım gideyim borcumu ödeyeyim. Yani borsadaki satışın sebebi bu. Ofise, devlete teslim edip malını 10 kuruş, 50 kuruş fazla satmak için mücadele verecek ama birde gelen taksitler var. Ödenmesi gereken sorunlar var. Bunları da dikkate aldığımızda borsada büyük bir yığın oluyor. Burada verilen fiyatlar gerçekten yeterli bir fiyat değil. Üreticimiz şuanda ne yapsın?” dedi.



 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.