ODADAKİ TOZLA İŞ YERLERİNDEKİ TOZ AYNI DEĞİL

Tekgöz, “Öncelikle Eskişehir Ticaret Odası’nın şehri birleştirmek, ortak hedefler oluşturmak gibi bir misyonu var. Bu nedenle seviyeyi korumak çok önemli”

ODADAKİ TOZLA İŞ YERLERİNDEKİ TOZ AYNI DEĞİL
10 Aralık 2017 Pazar 12:51

Eskişehir Ticaret Odası Başkan Adayı Erdoğan tekgöz Esgündem26’yı ziyaret etti. Tekgöz, ziyarettinde sorduğumuz sorulara yanıt verdi.

Çalışmalarınız nasıl gidiyor alanda en çok hangi sorunlarla muhatap oluyorsunuz?

Gittiğimiz her ticaret erbabı, esnaf arkadaşımızdan gayet iyi geri dönüşler alıyoruz. Ciddi bir ilgi ile karşılanıyoruz. Üyelerin dostların çok fazla beklentileri var. Bu beklentileri not alıyoruz. Her şeyden önce onları dinlemek ve onların sorunları ile samimi bir şekilde yüzleşmek zannediyorum en çok arzuladıkları konu. Zaten yıllardır bu şehirde ticaretin içinde bir kişi olduğum için çok fazla ortak noktada buluşuyoruz. Üyelerimizin büyük bir bölümü kendilerine ilgi gösterilmediğini, üyenin sorunları ile ilgilenilmediğini, Üyelerin sorunlarını çözmek konusunda odanın yeterli özveriyi göstermediğini belirtiyor. En basit çözüm ticaret ile uğraşan üyelerimize dokunmak. Esnaflarımızın arkasında bir güç olduklarını hissettirmek. Bu yapıldığı zaman diğerleri gelir. Burada tek tek projelerimizi anlatmayalım. Seçim çalışmalarımızda zaten anlatıyoruz süremizde kısıtlı. Ama en basitinden bir belge almak için ETO binasına gelmek zorundasınız. Birçok Ticaret odasında artık tek tuşla gerekli olan belgeleri odaya gitmeden bilgisayar yolu ile alabiliyorsunuz.Bu sistemi kısa sürede kuracağız inşallah Böylece zamandan kazanarak odaya gidip gelmek gibi bir külfetten de kurtulacaktır üyelerimiz. Esnafın önünü açarsanız o zaten o gerekli olanları yapar. Örneğin e ticaret gibi bir projemiz var. ETO garantisinde üyelerimiz ürünlerini sanal alemde tüketicilere sunma fırsatı bulacak. Bu tüm dünyaya hitap eden bir Pazar. Bu ve buna benzer pek çok çözüm öncelikli projelerimiz mevcut.

Ayrıca iş hayatlarına son noktayı koyan değerli üyelerimizin emekliliklerini ikinci bahar tadında huzur içinde geçirmeleri için ETO Dinlenme ve yaşam evini inşa edeceğiz.

ETO Meclisi’nde Başkan Güler isim vermeden oldukça sert eleştirilerde bulundu. Bu konu ile ilgili neler diyeceksiniz?

Öncelikle Eskişehir Ticaret Odası’nın şehri birleştirmek, ortak hedefler oluşturmak gibi bir misyonu var. Bu nedenle seviyeyi korumak çok önemli. Seviyeyi kaybedersek seçimi kazanmanın çok da bir anlamı kalmaz diye düşünüyorum. Hayatım boyunca kavgacı anlayıştan uzak durdum. Aynı tutumumu seçim sürecince devam ettireceğim. Sayın Güler’e seviyeyi belli bir noktada tutmak konusunda ciddi sorumluluk düşmektedir. Güler’in bu konu ile alakalı olarak daha sorumlu davranması gerektiğini düşünüyorum.

Metin Güler eleştirilerini sıraladıktan sonra ETO’nun tozunu yutmak gerektiği gibilerinden sözler sarf etti. Seçim süreci yaklaştıkça gerilim tırmanacak mı sizce?

Toz yutma meselesi çok önemli. Hatta sorunun kendisi toz yutmaktır diyebilirim. Masa başında oturarak, odanın tozunu yutmak yerine keşke ticaretle uğraşan arkadaşlarımızın yanına gitseler, sahada olup, üyelerimizin sorunları ile ilgili bilgi edinip iş yerlerin tozlarını yutsalar. Şimdi kimle konuşursanız konuşun sorunların başında ETO’daki toz ile üyelerin soludukları tozun aynı olmayışı yer alıyor. ETO ile üyeler arasında ciddi anlamda bir kopukluk var.

Fuar ve kongre binasını çok eleştirdiniz. Hala aynı noktada mısınız?

Ben yapılan hiçbir işi eleştirmedim.Keşke fuar alanına harcanan para ile bir Teknoloji üniversitesi veya tüm şehrin uzun yıllardır hayata geçmesi için çaba sarfettiğiKızılinlerdeki sağlık termal projesi yapılsaydı şehrimiz için çok  daha iyi olurdu diye fikrimi beyan ettim.Fuarcılığın artık daha küçük alanlarda ihtisas fuarları olarak yapılmakta olduğunu görmekteyiz.Bu tür fuarlar daha küçük alanlarda  hatta otel salonlarında bileyapılabilmektedir.Ayrıca gelir anlamındaçok abartılı uçuk rakamlar dolaştığını ifade ettim. 74 milyon liralık bir yatırımın yıllık 600 milyon lira gelir getireceğinden söz edildi. Hangi çarpanı dahil ederseniz edin böyle bir geliri elde edemezsiniz bu rakamlar gerçekten insanın aklı ile dalga geçmekten başka bir anlam ifade etmiyor. Bir fuardan elde edilecek gelir  ortalama100 ila 150 bin arasında değişiyor.  Hadi fuara gelenlerin burada konaklamasını yiyip içmelerini ve diğer harcamalarınıda hesaba katın abartarak söylüyorum 5 milyon gelir getirebilir. Bu nedenle ben fuar merkezin üniversite olmasından yana olduğumu belirttim.

Başkan Metin Güler sizi kanun bilmemekle suçlayarak, buraya yapılacak üniversitenin yıkılacağını söyledi. Neden olarak ise bu yerin fuar alanı olarak tahsis edilmesi olduğunu belirtti. Sizce de haklı değil mi?

Bu Sayın Güler’in vizyonu ile alakalı bir durum. Elbette fuar alanı olarak tahsis edildiğinden haberdarız. Ancak şehrin özlem ile beklediği bir teknoloji üniversitesi için doğru bir mantık ve iyi bir açıklama ile buranın tahsis şartını değiştirebiliriz. Konulara bu kadar basit yaklaşmayı anlamlandıramıyorum. Biz gece kondu mu yapacağız, gelip yıksınlar. Gerekli temaslar ve izinlerin ardından yapılacak bir üniversiteden söz ediyoruz. 5.000 öğrencinin bu kente gelmesi demek aylık kaba bir hesap ile 10 milyon yıllık 120 milyon paranın bu şehre gelmesi demektir. Bu nedenle dediğim gibi tahsis şartları değiştirilebilirdi ancak bugün artık bunu tartışmak için geç kalındı. Bence Teknoloji üniversitesine bu şehrin çok daha fazla ihtiyacı vardı.Şehrimiz ticaretine ve ekonomisine kat ve kat daha fazla değer katardı.

Sağlık termal otel projenizde eleştirilen konular arasında yer aldı bu konuda ne diyeceksiniz?

Evet tüm şehirin 10 yıldır konuştuğu ve hayata geçirilmesi için yoğun çaba sarfettiği bir Kızılinler projesivar.Bu proje bir sağlık termal tesis yapımıdır. Afyondabenzeri onlarca örneği var. Bizde 10 yıldır bu konuyu tartışıyoruz.Bu projeden Sayın Gülerin haberinin olmayışı ve  bu projeye karşı çıkmasına bir anlam veremiyorum.  Buraya bir sağlık termal alanın yapılması bölgede bir cazibe merkezi oluşturacak olup,sonrasında da birçok yatırımcıyıda beraberinde getirecektir.Dolayısıyla şehrimiz sağlık turizmindede söz sahibi olabilecektir.Buralara gelecek insanlar elbette şehrimiz ekonomisine çok ciddi katkıda bulunacaklardır. Sayın Güler diyorki; “biz buraya otel yapıp şehirdeki otellerle mi yarışacağız?’” Sayın Güler sanırım buraya yapılmak istenen projeyi takip edememiş veya anlıyamamış’bizim bahsettiğimiz bir konaklama  şehir oteli değil insanların tedavi amaçlı gelecekleri sağlık termal tesisi ikisi çok farklı.Birde Eskişehir’de otel olduğu şimdi mi aklına geldi Sayın Başkanın. Komite toplantısını Antalya’da yaparken zannediyorum bu otellerimizi unutmuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Semih şahin - 6 yıl önce
Bence çok vizyoner bir bakış açışı. İnşAllah bu adam ticaret odası başkanı olur .