METİN GÜLER: BİLMEDEN SALLIYORLAR

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Ticaret Odası Başkan Adayları Erdoğan Tekgöz ile Ayhan Sezer’in eleştirilerine Meclis’te yanıt verdi. Güler, "Bu merdivenlerden çıkıp inen, bu odanın tozunu yutmuş, biraz da görev yapmış arkadaşlarımızın bu işe talip olması Eskişehir Ticaret Odası’nın geleceği açısından çok reel olurdu" dedi.

METİN GÜLER: BİLMEDEN SALLIYORLAR
28 Kasım 2017 Salı 21:56

Kasadaki para 57 milyon değil, 22 milyon liraydı

Güler, seçim süreci nedeniyle kamuoyunda bir bilgi kirliliğinin yaşandığını söyledi. Güler, bütçe eleştiriyle ilgili “Göreve geldiğimizde Oda’nın kasasında 22 milyon 406 bin lira para vardı. 57 milyon lira ile biz kasayı devralmadık. Geçen ay ki toplantı da Eskişehir Ticaret Odasının 2012 yılı bütçesini 156 bin lira eksi ile kapattığını söylemiştim. 2013 bütçesinde de 160 milyon lira civarında artı ile kapattığımızı ifade etmiştim. O gün itibariyle kasamızda nakit para 22 milyon 406 bin lira. O dönemden bu döneme 74 milyon liralık bir projeye imza attık. Cebimizde 22 milyon para varken imza attık.  Şuan itibariyle Fuar ve Kongre Merkezi ile Hizmet binamıza 35 milyon lira para harcadık.  O dönemden sonra müzemizi açtık. Baksan ve Teksan’da iki tane derslik açtık. Dördüncü katın tadilatını tamamen yaptık. 3 bin 500 tane üyemizi aldık, yurt içi ve yurt dışı fuarlara götürdük.  30 bin kişiye de EKO Akademi kapsamında eğitim verdik. 22 milyon lira bütçeyi alıyorsunuz, 35 milyon lira para harcıyorsunuz ve bu kadar da kocaman işler yapıyorsunuz. Bu kadar işe rağmen şuanda kasamızda 21 milyon civarımızdan nakit para var” ifadelerini kullandı.

“Bu kurumun biraz tozunu yutacaksınız”

Güler, ‘Eskişehir’de fuar olur mu’ eleştirilerine, “Elimizde 800 sayfalık fizibilite var. Fuarcılık sırf İstanbul’da yapılmıyor.  Fuarcılığı doğru planladığınız takdirde, fuarcılık her yerde yapılır. Fuarcılık söylemesi kolay ama ne anlama geldiğini bilmek gerekiyor. Bir yere talip olmak önemli değil. Bir kere kurumun yapısını bileceksiniz. Üye profilini bileceksiniz. Bu kurumun merdivenlerinden yürüyeceksiniz. Bu kurumun biraz tozunu yutacaksınız. Bu kurumun gerçekten biraz kurumsal hafızasına biraz sahip olacaksınız. Bu kadar meclis üyesinin aklıyla dalga geçmeyeceksiniz. Yaptıkları çok ayıp arkadaşlar” diyerek yanıt verdi.

“Ekonomide çarpan etkisi terimi vardır”

Güler, “Fuar merkezinin yılda kentte 600 milyon lira gelir sağlayacağı” ifadelerinin eleştirilmesiyle ilgili “Ekonomide çarpan etkisi terimi vardır. Piyasada 600 milyon lira para dönecek diyoruz. Bu para Eskişehirlilerin cebine girecek diyoruz. Kazanç olarak kazançtan bahsetmiyoruz, dönen paradan bahsediyoruz. Biz 12 fuar, 5 kongre planlıyoruz. Yapılan 74 milyon liralık yatırım sırf fuar yatırımı değil. 1200 kişiyi misafir edecek bir kongre merkezi yapılıyor. Eskişehir’de kongre merkezi yok. İçinde hizmet binamız var. 74 milyon lira bütünün bütçesidir. Anlayan anlıyor, anlamayana da biz anlatmaya çalışıyoruz. Fuarda stant kirası var. Ulaşım var. Konaklama var. Reklamı var… Bu çarpanı düşünün. Bunu anlamakta sıkıntı yaşıyorlar. İktisat bilmedikleri her hallerinden belli” diye konuştu. 

“Eskişehir Ticaret Odası nasıl yönetilir, öğrenmeleri lazım”

Güler, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Biri çıkmış diyor ki, ‘üyelerden aidat almayacağız.’ Arkadaşlar bunlar kanunen belirlenmiş. 5171 okumaları gerekiyor arkadaşlarımızın. Size bu hakkı kim tanıdı. Neye göre almayacaksınız. Eskişehir Ticaret Odası nasıl yönetilir, bunlara biraz çalışmaları gerekiyor. Biri çıkıyor, ‘ben oda kayıt belgelerinden, belge parası almayacağım’ diyor. Almayabilirsiniz. Ama almazsanız da bu düşündüğünüz projeleri hayata geçiremezsiniz. Hesap işi bu. Kimileri bunu anlamakta zorluk çekiyor. Veya bilmiyor ya da aklı yetmiyor. O yüzden benim talip olan arkadaşlarımdan ricam ilk önce Eskişehir Ticaret Odası’nın yasal ve kanunen hangi sorumlulukları üstlendiğini bilmeleri. Bu bir kasaba zihniyeti, popülist bir yaklaşım.

“Ne kadar boş, ne kadar gereksiz söylemler

Biri çıkıyor diyor ki; ‘Bu arsaya zamanında Odalar ve Borsalar Birliği tarafından üniversite yapılacaktı.” 2008 yılında ben Meclisteydim. Bu Meclis’te, bu arsanın hangi amaçla tahsis edildiğini herkes bilir. Sorsalar biz anlatırız. Bilmeden konuşuyorlar. Bu arsa 2008 yılında fuar, kongre merkezi ve hizmet binası yapımı için Oda’mıza tahsis edildi. Gelin otel yapın diye verilmedi. Zaten yapamazsınız. ‘Biz burayı üniversite yapacağız’ diyenlerde var. ‘Burayı üniversite olarak yapacağım’ dersen, devlet gelir bunu yıkar. Bir kere buranın hangi amaçla tahsis edildiğini bilmeniz lazım. Ne kadar boş, ne kadar gereksiz söylemler. Bilmeden maalesef sallıyorlar. Bilmiyorsanız gelin anlatalım size. Seçim kampanyası süresince siz kendi projelerinizi anlatın. Eksiklerimizi tabiki de söyleyin.

“Bu kadar da cahillik olmaz”

‘400 kişiyle biz Antalya’ya gitmişiz.’ Gülüyorum. Eskişehir Ticaret Odası’nın 209 tane komite üyesi var. Bu yasal. Seçilmiş arkadaşlarımız. Odayla hiç alakası olmayan arkadaşlarımız var. Üzülüyorum. Kendi projeleriyle gündem yaratmaları gerekirken, maalesef Oda’nın yapmış olduğu işleri kullanarak yanlış bilgilendirmede bulunuyorlar. Bu kadar da cahillik olmaz.

“Kimse Cemalettin abi ile benim aramı açamaz”

Arsa tahsisi olduktan sonra Birileri Cemalettin Sarar ile aramı açmak için uğraşıyorlar galiba. Kimse Cemalettin abi ile benim aramı açamaz. Arsa tahsisi sonrası o gün ki projeyle bugün ki proje açısından planlama ve beklentiler arasında fark çıktı. Projeler arasındaki farklılığın nedeni de ihtiyaçlardır. 

“Bu Oda’da görev yapmış arkadaşlarımızın bu işe talip olması Eskişehir Ticaret Odası’nın geleceği açısından çok reel olurdu”

Birileri diyor ki; ‘Eskişehir Ticaret Odası otel yapsaydı.’ Gülerler arkadaşlar. Biz otelci miyiz. Üyelerimiz zaten yapıyor. Biz üyelerimizle rekabete mi girelim. Bunları özel sektör yapmalı. Böyle bir mantık, böyle bir zihniyet. Arkadaşlar konularına biraz daha çalışsın. Bu merdivenlerden çıkıp inen, bu odanın tozunu yutmuş, biraz da görev yapmış arkadaşlarımızın bu işe talip olması Eskişehir Ticaret Odası’nın geleceği açısından çok reel olurdu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.