KORONA MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜ DE VURDU

Covid-19 pandemisi ülkemizdeki madencilik ve buna bağlı sektörleri durma noktasına getirdi. Eskişehir Sanayi Odası’nda (ESO) bir araya gelen İç Anadolu Bölgesi’nin önemli maden üreticilerini bir araya getiren Eskişehir Madencilik Kümesi Yönetim Kurulu, üretim sezonunu kaçırmadan sektörün mutlaka desteklenmesi konusunda ve alınması gereken tedbirler noktasında değerlendirmelerde bulundu.

KORONA MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜ DE VURDU
12 Nisan 2020 Pazar 11:48

Madencilik sektörünün diğer sektörleri beslediği ana kaynak olduğu üzerinde duran madenciler, “Sektörümüz doğrudan 150 bin, dolaylı olarak ise 2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. İthal girdisi minimum düzeyde olan sektörümüz 4,3 Milyar Dolar ihracat rakamı oluşturuyor. Ayrıca unutulmamalıdır ki biz üretemezsek birçok sektör de sıkıntıya girecek” değerlendirmesinde bulundu.
Yaşanan durumlar nedeniyle birçok ocak ve işletmenin çalışamadığını ve kapanma tehlikesinde olduğunu ifade eden madenciler, taleplerini ve beklentilerini ise şöyle sıraladı:
•Nisan ayı sonunda bir önceki yıla ait işletme faaliyet raporları ve imalat haritaları verilmesi zorunluluğu kaldırılmalıdır. Çünkü iklim koşulları ve salgın sebebiyle birçok maden sahasında imalat ölçümleri tamamlanamamıştır.
•Bu belgelerin MAPEG’e teslim edilmesi en az 3-4 ay ertelenmelidir.
•Ocak 2020 tarihinde peşin ödenen yıllık ruhsat bedelleri, bu yıl sektörün durma noktasında olmasından dolayı ya geri ödenmeli ya da 2021 yılı ruhsat bedeli olarak kabul edilmelidir.
•Haziran ayı sonunda ödemesi gereken ve faaliyet raporlarından tahakkuk eden devlet hakları yılsonunda alınmalıdır.
•Mevcut ruhsat süresi bitmeden önce bir sonraki döneme geçmek için faaliyet raporu verilmesi zorunludur. Ancak analiz yapacak laboratuarların çalışmadığı göz önüne alınarak faaliyet raporlarının verilememesi durumunda her hangi bir cezai yaptırım uygulanmamalıdır.
•İşletme Projelerinde yer alan saha ölçümlerine ait haritalar, ekiplerin sahaya inememesi sonucu oluşturulamadı. Bu yüzden oluşacak cezai yaptırımlar engellenmeli ve ruhsat iptaline gidilmemelidir.
•Orman izinleri için yıllık ödenen arazi izin bedelleri, bu yıla özgü olarak 6 ay süre ile ertelenmelidir.
•Ruhsat işlemleri için talep edilen vadesi geçmiş borcu bulunmaması şartı kaldırılmalıdır.
•Madencilik sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin kullanmış oldukları kredilerin ödemeleri en az 3 ay ertelenmelidir.
•Uluslararası fuarların ertelenmesi nedeniyle yapılamayan bağlantılara istinaden işletmelerin kapanmaması için sektöre özel finansman desteği verilmelidir.
•Sektörün ayakta kalabilmesi ve istihdamın devamlılığının sağlanması adına elektrik faturalarının ertelenmesi ve erteleme sonrası da taksitlendirme yapılması gereklidir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.