KOOPERATİF YASASINA ESKİŞEHİR DE KATKI VERECEK

ETO Başkan Adayı Erdoğan Tekgöz, Eskişehir’deki yapı kooperatiflerinin başkan ve temsilcileriyle bir araya geldi, kooperatiflerle ilgili yasa değişikliğine katkıda bulunacaklarını bildirdi.

KOOPERATİF YASASINA ESKİŞEHİR DE KATKI VERECEK
24 Kasım 2017 Cuma 12:22

Kooperatif yasasında yapılacak değişikliklere ilişkin Eskişehir’de önemli bir toplantı gerçekleşti. Yasa değişikliğine kentteki kooperatiflerin de görüş ve önerileriyle katkıda bulunmasını amaçlayan toplantı, Eskişehir Ticaret Odası Başkan Adayı Erdoğan Tekgöz’ün seçim irtibat bürosunda yapıldı. Kooperatif başkan ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan ETO Başkan Adayı Tekgöz, yeni yasayla ilgili kendilerinden de talep, sıkıntı ve çözüm önerilerine ilişkin rapor istendiğini açıkladı. Kendisinin aynı zamanda Estim Toptancılar Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı olduğunu hatırlatan Tekgöz, şöyle devam etti:

“Raporu Elden Yetkililere Vereceğiz”       

“Kooperatifçilik, Türkiye'de maalesef çok farklı algılanıyor. Oysaki dünyada kooperatifçilik çok prestijli, çok farklı, ülkeyi yöneten, ekonomiye yön veren çok büyük kuruluşlardır. Bizerde de kooperatifçiliğin geliştirilmesi gerekmektedir. Herkesin çok farklı görüş veya sıkıntıları bulunuyor. Benim de siz yapı kooperatif temsilcilerinden ricam sıkıntılarınızı, beklentilerinizi ve taleplerinizi yazıya dökerek bizlere ulaştırmanız. Kooperatiflerimizden gelen bu talepleri bir rapora dönüştürecek ve yetkililere elden teslim edeceğiz. Bu bakımdan görüş ve fikirleriniz çok önemli” dedi. 

“Birlikte Elektrik Santralleri Kurabiliriz”

Kooperatif yasasında yapılan veya yapılması düşünülen değişikliklere ilişkin de bilgi veren Erdoğan Tekgöz, şöyle konuştu,“Yasada yapılması düşünülen değişikliğe göre yenilenebilir enerjide kooperatiflere 5 megawatta kadar lisans verilmesi öngörülüyor. Yenilenebilir enerji konusundaki yatırımlarımızı biliyorsunuz. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik ve güneşin yönüne göre dönen elektrik santralleri kurduk. Şimdi bunu kooperatiflerle de yapmak istiyoruz.Hedefimiz küçük ölçekli yatırımcılarlabir araya getirerek ciddi bir yatırım oluşturmak. Bu proje, çok rahat kendini döndürebilen, getirisi yüksek bir projeve 6-7 yılda kendini amortiedebilir…” ETO Başkan Adayı Erdoğan Tekgöz, bir diğer değişikliğin ise kadın girişimcilere yönelik eğitim, sağlık, çocuk bakım hizmetleri kooperatifi kurmalarının önünü açmayı hedeflediğini söyledi.  Tekgöz, bu maddenin de önemlibir boşluğu dolduracağını kaydetti. Genel kurul yapma şartının bir üst birliğe üyelik kaydıyla 3 yılda bir olmasına ilişkin maddenin kabul edildiğini anımsatan Tekgöz, tasarı aşamasında olan diğer maddeleri ise şöyle sıraladı: “Kooperatiflerin tamamının tek bakanlıkta birleşmesi,kooperatifler dışında işlem yapıldığında kurumlar vergisi muafiyeti, sulama birlikleri kooperatiflerinde elektrikle ilgili KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8 oranına çekilmesi…”

“Ticaret Odası’nda Çözüm Aranmadı”   

Kooperatiflerin sorunlarının mutlaka konuşulması, çözümü noktasında doğru atımların atılması gerektiğini de vurgulayan Erdoğan Tekgöz, “Ticaret Odası’nda komitelerin iyi çalışması, komitelerin üyeleri ile bu toplantıları yaparak sorunları dile getirmesi, meclistekilerin veya yönetimdekilerin de iletilen sorunları yetkili mercilere çok iyi taşıyarak çözüm bulunması, odamızın öncelikli görevlerindendir” dedi. Toplantıya katılan kooperatif başkanlarındanS.S. Obam Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Ferruh Singer ve S.S. Görkem Yapı Kooperatifi Başkanı Vedat Çeliker de beklentilerine ilişkin birer konuşma yaptı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.