KOBİLER ‘GÜVENLİ YARINLAR’ İÇİN BULUŞTU

‘Kobilerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara’ buluşması Eskişehir’de gerçekleştirildi. Finansal Kurumlar Birliği öncülüğünde gerçekleşen buluşmada uzman isimler KOBİ’lere finansmanda nefes aldıracak yöntemleri anlattı.

KOBİLER ‘GÜVENLİ YARINLAR’ İÇİN BULUŞTU
17 Mayıs 2017 Çarşamba 13:09


Eskişehir ekonomisine yön veren tüm paydaşların katıldığı programda, KOBİ’lerin finansmana erişim ve yararlanabilecekleri destek programlarından, kredilere, daralan ekonomilerde borçlanma araçlarından, kaynak alternatiflerine, sigortadan garanti hizmetlerine birçok konu masaya yatırıldı. Özellikle son dönemde çokça konuşulan reel sektörün alacak riskinin yönetimi, çek ve risk raporu gibi yeni ürün ve hizmetlerin yanı sıra karekodlu çek uygulaması gibi reel sektörün hayatını değiştirecek konular da gündeme taşındı.
 
Habertürk’ten canlı yayın
Noyan Doğan'ın moderatörlüğü ile yürütülen toplantının konuşmacıları; Odunpazarı  Belediye Başkanı Kazım Kurt,   Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar, Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. ÖzaydemirEskişehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Zeydan’dı.
 
“Teşvikleri yetersiz buluyoruz”
Odunpazarı  Belediye Başkanı Kazım Kurt panelde “Eskişehir ekonomisi ağırlıklı turizm ve ticarete dayalı. Yüzde 60’ı ticaret ve hizmet sektörü ağırlıklı… Hizmet sektörü ciddi büyüme sağladı. Ticarete dayalı sanayi ne yazık ki durma noktasına geldi. Yatırımcının teşvik sistemi ile ilgili sıkıntıları var. Organize sanayi bölgemiz Türkiye’nin en iyi yönetilen sanayi bölgelerinden. Sanayiciye farklı çıkış yolları sunmamız lazım” dedi.
 
“Sanayici kendi öz kaynağını kullanıyor”
 Panelde konuşan Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir “Eskişehirli sanayicilerimiz kendi öz kaynaklarını kullanıyor. Öz kaynaklarını duran varlıklara yönlendiriyorlar. Böyle olunca yatırım yapamıyorlar” dedi.
 
“Çiftçinin finansmana ihtiyacı var”
Eskişehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Zeydan ise “Eskişehir tarıma dayalı gıda çok iyi noktada. Çalışan 4 kişiden 1’i tarımda çalışıyor. Çiftçimiz krediye ulaşımda zorluk çekiyor, çiftçinin finansmana ihtiyacı var” ifadelerini kullandı. 
 
“Eskişehirli KOBİ’ler faktoring hizmetlerinden faydalanamıyor”
 
“Eskişehir, nüfus büyüklüğünde 25 ve GSMH’ya katkısına bakıldığında 14’ncü il sıralamasında. Nüfustaki payı da GSMH’daki payı da yüzde 1,4… Eskişehir’in GSMH katkısı yüzde 1,4 iken faktoring cirosundaki payı sadece binde 2” diyen Finansal Kurumlar Birliği Yön. Kur. Bşk. Yard. Çağatay Baydar “Buradan da anlaşılacağı üzere; Eskişehirli KOBİ’lerimiz henüz faktoring hizmetlerinden yeterli düzeyde faydalanamıyor, ürünlerimizi tanımıyor. Genel olarak bu tablo Anadolu illerimiz için benzerlik gösteriyor. Faktoring cirolarındaki payları, GSMH’ya yaptıkları katkıdan çok daha düşük. Burada neredeyse 7 kat fark var hedefimiz her ilin katkısı kadar faktoring kullanabilmesi” ifadelerin kullandı. 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.