KESİKBAŞ: EOSB SEÇİMLERİYLE İLGİLİ SÜRECİ ANLATTI

Eskişehir Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesi Başkan Adayı Celalettin Kesikbaş, 7 Şubat’ta yapılacak olan Organize Sanayi Bölgesi seçimlerinin günümüze kadar gelen sürecini değerlendirdi.

KESİKBAŞ: EOSB SEÇİMLERİYLE İLGİLİ SÜRECİ ANLATTI
21 Ocak 2018 Pazar 13:40

Eskişehir Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesi Başkan Adayı Celalettin Kesikbaş, ES TV’de gazeteciler Arif Anbar ve Ali Baş’ın sorularını yanıtladı.

Kesikbaş, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi seçimlerinin tekrarlanmasıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi: “1 Temmuz 2017 tarihinde 7033 sayılı bir kanun çıkıyor. Kanun resmi gazetede yayınlandığı gün yürürlüğe giriyor. Kanun diyor ki; ‘İlk müteşebbis toplantınızda 6 ay içerisinde genel kurullu seçime gidin.’ Yani Eskişehir Sanayi Odası’ndan, Organize Sanayi Bölgesi yönetimini ayırın diyor.  Bu yasayla çok net bir şekilde belirtilmiş. Bunu diğer Organize Sanayi Bölgeleri yaparken bizim Organize Sanayi Bölgemiz henüz yapmadı. Bizim itirazımız burada başlıyor. Bununla 1 Temmuz 2017 tarihinde Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ruhsatlı parsel oranı yüzde 50’nin üzerinde. Yani ilk yapılacak altı ay içerisinde hemen kararını alıp, genel kurulu toplamak. Aslında bir site yöneticisi seçiyoruz veya bir apartman yöneticisi. Aslında Organize Sanayi Bölgesi için bir belediye başkanı seçeceğiz. Bu genel seçimlerin dışında aslında yerel bir seçim haline geliyor.  ‘Yüzde 50’nin altında dahi olsa mutlaka yine genel kurula gidin’ diyor yasa koyucu emir veriyor.  Ama bu yapılmıyor.”

ÖZAYDEMİR ESKİ KANUNA GÖRE YAPILAN SEÇİMLE DEVREDİYOR

“26 Temmuz 2017 tarihinde Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti eski kanununa göre seçim yapıyor. Yıllardır Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığını yapan Sayın Savaş Özaydemir görevini eski kanuna göre yapılan seçimle Sayın Nadir Bey’e devrediyor. Sayın Savaş Özaydemir,  18.01.2018 tarihindeki bir konuşmasında diyor ki; ‘Kısa bir süre sonra zaten seçim yapılacaktı.  Biz de arkadaşlar seçime kadar devam etsin düşüncesiyle seçimi yaptık.’”

NADİR KÜPELİ’NİN BAŞKAN OLDUĞUNU GAZETELERDEN ÖĞRENDİK

“27 Temmuz 2017’de gazetelerden Sayın Nadir Küpeli’nin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı olduğunu kamuoyu ile birlikte öğrendik.  3 Ağustos 2017 tarihinde Sayın Nadir Küpeli başkanlık adaylığını açıklıyor.  EOSB’nin imkânlarını da kullanarak seçim çalışmalarına başlıyor. 4 Ağustos 2017’de Bakanlık diyor ki; ‘1 Temmuz’da yeni yasa çıktı. Genel kurula gidin. EOSB yönetimini yeni kanuna göre seçin.’ Uyarı yazısını gönderiyor. 11 Temmuz’da da bu yazı ellerine geçiyor. 24 Eylül 2017 tarihinde Türkiye genelinde oda seçimleri altı ay süreyle erteleniyor.”

146 GÜN KAMUOYUNDAN SAKLANIYOR

“12 Aralık 2017 tarihinde ‘Birlikte Biz Kazanacağız’ ekibi olarak noter aracılığıyla Organize Sanayi Bölgesi’ne bir dilekçe gönderdik.  Üç temel üç soru sorduk; Genel kurul şartları oluşmasına rağmen  neden genel kurula gidilmiyor? 26 Temmuz ‘da yapılan seçim yeni kanuna göre mi yapıldı? Genel kurula ne zaman gideceksiniz?  Bu sorularda hiçbir terbiyesizlik yok. Son derece basit ve net. Biz bu dilekçemize yazılı ve resmi cevap alamadık. 13 Aralık 2017 tarihinde  Sayın Nadir Küpeli ve İsmail Kunduracı basın toplantısında ve 25 Aralık  2017’de Sayın Nadir Küpeli basın yoluyla bir cevap veriyor. Diyor ki; ‘Kanun  tebliğ edilmedi. Kanundan haberimiz yok.”  Bunlar basında var. Ancak sorumlu her Türk vatandaşının  bildiği gibi kanunu herkes bilmek zorunda.  “Gündemimizde seçim yok” diyor.  Ancak 3 Ocak 2018 tarihinde seçim kararı alıyorlar.  “27327 sayılı  22.08.2017 sayılı resmi gazeteye göre seçim yaptık” diyorlar. 27327 sayılı resmi gazete 2017 yılında değil, 2009 yılında yayınlamış bir resmi gazete. “ O yönetmeliğe göre seçim yaptık” diyorlar.  Bunu da yanlış yazmışlar ya bilerek ya da bilmeyerek. “09.08.2017 otuz bir, otuz iki sayılı yazı ile bakanlık bizi  onayladı” diyorlar.  Ancak bakanlığın bir onay mekanizması yok. Ayrıca 4 Ağustos ‘ta bakanlık  zaten uyarı yazısı gönderiyor. Bu yazıyı, kendi basın toplantılarında ve basın bildirilerinde de görüleceği üzere bizlerden ve kamuoyundan saklıyorlar.  Tam 146 gün geçiyor. Bize ayrıca ağır ithamlarda bulunuyorlar. Kıskançlık, çekememezlik, iş bilmezlik, tecrübesizlik, kanunlara hâkim olmamakla suçluyorlar. Biz bu kısmı vicdanlara bırakıyoruz. 27 Aralık 2017’de Meclis üyesi bazı arkadaşlarımız yazılı medyada ‘Seçim yapılmalı, aksi takdirde bakanlık kayyum atayacak. Organize Sanayi Bölgesi’nde bakanlık resen seçim yapacak’ diyor.”

BAKANLIK, ‘SEÇİMLERİ YENİ YASAYA GÖRE YAPIN’ DİYOR

“3 Ocak 2018’de Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti olağanüstü toplanıyor. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin hayatında görülmemiş olağanüstü toplanmak. Bu toplantında Sayın Nadir Küpeli, 4 Ağustos 2017 tarihli ve 11 Ağustos 2017 tarihinde kendilerine tebliğ edilen yazıya istinaden seçim kararı alınması gerekliliğine, Müteşebbis Heyet Toplantısında beyan ediyor. Aylardır “Bakanlık bize yazı göndermedi, tebliğ etmedi” diyor ama 3 Ocak 2017 tarihinde Meclis’te “Bu yazılar ” geldi diyor. “4 aydır bunu niye söylemiyorsunuz” diye sorduk. 16 Ocak 2018’de Sayın Nadir Küpeli ve Sayın İsmail Kunduracı basın toplantı düzenliyor.  Basın bülteniyle diyor ki; “Aşağıdaki konularla ilgili Bakanlıktan görüş aldık.  İlgi 08.01.2018 tarihli 73 sayılı yazınızda, 26. 07.2017 tarihli Müteşebbis Heyetiniz tarafından yapılan seçimde yönetim kurulu üyelerinin iki yıllığına seçilmiş olması ile genel kurula gitme sürecinde yapılan işlemlerin usulen ya da kanunen meşru olmayan bir yönün olup olmadığı konusunda” bakanlığın görüşü isteniyor. Bakanlık bir cevap veriyor. Bakanlık diyor ki; “4562 Sayılı OSB Kanunun geçici 2. Maddesi OSB’nin onaylı parselasyon planında yer alan sanayi parselleri ile hizmet ve destek alanında ki toplam parsellerin ½’sini iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alması halinde en geç altı ay içerisinde yapılacak ilk genel kurul toplantısında Oda Meclisi’nin görevi sona erer hükmü gereğince 07.02.2018 tarihinde yapılacak ilk genel kurulda yönetim kurulunun da görev süresinin sona ereceği ve seçimlerin yapılacağı, yönetim kurulu üyelerinin iki yıllığına seçilmiş olmasının önemli olmadığı ayrıca genel kurul süreciyle ilgili olarak bakanlığımıza gönderilen evraklar incelendiğinde herhangi bir eksik olmadığıyla ilgili…” bir görüş bildiriyor. Bu yazı çok net.  26 Temmuz 2017 tarihinde yapılan seçimin meşru olup olmadığıyla ilgili bir görüş bu yazıda bildirilmiyor.  Onlar diyor ki; ‘Bizim meşruluğumuz ispat edildi.’ “Genel kurula gidin, OSB seçimini yeni yasaya göre yapın” diyor bakanlık.”

30 YILDIR ZATEN BAŞKANDINIZ, NEDEN 3 AY DAHA DURMADINIZ?

“Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil. Bizim derdimiz seçim yapılmalıydı. Bunu uyardık ve seçim yapılacak. Usulsüz bir seçim yapılmış 26 Temmuz’da. Bunu ben artık kamuoyu ve sanayicinin vicdanına bırakıyorum. Savaş Özaydemir de diyor ki, ‘Biz bu işi kısa süre için arkadaşlara verdik.’ diyor. Siz 30 senedir ordasınız zaten. Neden 3 ay daha duramadınız. 30 sene 3 ay olurdu bir sıkıntı olmazdı. Bu seçimler bitecek 3 hafta sonra ve birbirimizin yine yüzüne bakacağız. Bizim derdimiz bir kanunsuzluk varsa bunu siz önleyin. Ben hâkim, yargıç değilim. Biz uyardık. Hâlbuki deselerdi ki, ‘İnsanoğlu beşer, şaşar. Bir sıkıntı olmuş ama bu seçimi yapacağız’ deseler, inkâr etmeseler aslında bir problem yok.”

  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.