İSTİKRAR DEVAM EDERSE KONUT SATIŞLARI ARTAR

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası (ESEKO) Başkanı Gazi Çelik ile Eskişehir’deki konut satışlarındaki artış, Kentsel dönüşüm ve İmar Planları ile ilgili görüşlerini Gözde Çelik’e anlattı.

İSTİKRAR DEVAM EDERSE KONUT SATIŞLARI ARTAR
04 Mart 2017 Cumartesi 13:22

Konut satışlarında 2016 Ocak ayına oranla 2017 Ocak ayında 25.9’luk bir artış var bu artışı neye bağlıyorsunuz?
Bunun sebeplerini sıralarsak öncelikle, konut kredi faiz oranlarındaki düşüşü söyleyebiliriz, son 2 aydır konut faiz oranında 0.87’lerdeyiz. Lüks konutlarda KDV yüzde 18’den yüzde 10’a düşürüldü. Ve en önemlisi sebep ise istikrar. Ülke içi huzur ve sakinlik, komşular ile olan ilişkiler insanları konut almaya yöneltti. Ülkedeki olaylar, doların yükselmesi ve huzursuzluklar durgunluğa sebepti. Nisan ayından sonrada istikrar böyle devam ederse konut satışlarının daha  çok artacağını düşünüyorum.
 
Ekonomik krizden bahsedilirken bu kadar gayrimenkulün satışı ters orantıda değil mi?
Dar gelirli insanlar genelde TOKİ' ye başvurarak uzun vadede ev sahibi oluyorlar. İnsanların para bulma imkanları artık daha geniş. Kredi olanakları ile gayrimenkul sahibi olmak mümkün hale geliyor.
 
Gayrimenkul alımlarında en çok hangi mahalleler tercih ediliyor?
Eskişehir tek merkezli bir şehir olduğundan insanlar genelde şehir merkezine yakın mahalleleri tercih ediyorlar. Vişnelik Mahallesi, Kırmızıtoprak Mahallesi, Sümer Mahallesi en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Şehir merkezinden sıkılıp sakin bir hayat sürmek isteyen insanlar ise Karabayır Bağları ve Batıkent taraflarını tercih ediliyor.
 
Yapılacak olan Şehir Hastanesi 71 Evler Mahallesi'nin gelişimine katkı sağlayacak mı?
71 Evler Mahallesi'nde İmar durumu olarak baktığımızda 2 ve 3 kata müsaade ediliyor.  Şimdi yapılacak olan Bölge Hastanesi ve Ticaret Odası'nın yapımına başladığı Kongre Merkezi ile 71 Evler Mahallesi'nin gelişmesine ve dönüşmesine katkı sağlayacaktır.
 
'71 Evler Mahallesi'ne Tramvay şart oldu'
71 Evler Mahallesi'nin en büyük eksikliği raylı sistemdir. Bu eksiklik hastane bitiminde büyük oranda hissedilecektir. Otobüs ve minibüsler bunu kaldırmayacaktır. Yetkililerin bu anlamda çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum.
 
Organize Sanayi Bölgesi kentleşme neticesinde merkezde kaldı bununla ilgili ne yapılabilir?
Şu an var olan sanayi bölgesinin kısa vadede oradan taşınacağını düşünmüyorum fakat bundan sonraki etabı Kanlıpınar'ın diğer tarafına yapmaları gerektiğini düşünüyorum.
 
Mahallelere göre konut fiyatları ne oranda değişiyor?
Arsa payından dolayı mahallelerde konut fiyatları değişkenlik gösteriyor. Sümer Mahallesi, Batıkent Mahallesi, Fabrikalar Bölgesi gibi semtler en pahalı semtler. Örneğin Fabrikalar Bölgesi ticari alan ve yeni gelişmekte olan bir bölge, şu an daire fiyatları metre karesi 4 milyardan satışa sunuluyor.  Sümer Evleri’nde metre kare fiyatları 2 ile 4 milyar arasında değişiyor. Bu fiyatların yüksel olma sebebi Arsa paylarıdır. 
'Belediyelerimiz İmarlı Arsa yönetiminde sınıfta kaldı'
Arsa Paylarının yüksek olma nedeni; Belediyelerimiz arsa üretemedi. Eskişehir'de bu yönden üç belediye de sınıfta kaldı. 71 Evler Bölgesi'ni Odunpazarı Bölgesi 5 yıldan beri açılmaya çalışılıyor ama çok da yeterli değil. Arsa üretilir ise konut sayısındaki artış ev fiyatlarındaki yüksek rakamları düşürecektir.
 
 'Emlak ve Emlak Müşavirliği Yasa Tasarısı ile her önüne gelen emlakçı olamayacak'
Emlak Komisyoncuları Odası ile 'Emlak ve Emlak Müşavirliği' yasa tasarısı çıkarmaya çalışıyoruz. Bu tasarıda son aşamaya geldik diyebilirim. Emlakçılara bir standart gelecek her önüne gelen Emlakçı olamayacak. Belirli kişilere yetki verilecek. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Ticaret ve Sanayi Bakanı Bülent Tüfekçi ile görüştük. Olumlu bir görüşmeydi.
 
'Kentsel Dönüşümü Eskişehir'de kaplumbağa hızında'
Şehrimizde kentsel dönüşüm kaplumbağa hızı ile oluyor diyebiliriz. Belediyeler ile olan ilişkiler ve insanlara iyi anlatılmadığını düşünüyorum. Şehrin şu an şantiye gibi olması gerekirken diğer şehirlere oranla çok yavaş olduğunu düşünüyorum.
 
 
Gazi Çelik Kimdir?
Eskişehir Çifteler Körhasan köyünde 1963 yılında doğdu. 28 yıldır Gayrimenkul piyasası ile uğraşan bir esnaf. Eskişehir Emlakçılar Odası'nın kurucusudur. Türkiye Emlakçılar Federasyonu’nda yönetim kurulu üyesi olan Çelik, aynı zamanda Eskişehir Esnaf ve Odalar Birliği'nde Başkan Vekilidir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.