İŞ DÜNYASI İÇİN CORANA EYLEM PLANI

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Corona virüse (COVID-19) karşı önlemler her geçen gün artıyor. Dünyadaki birçok şirkette Corona virüs için önlemlerini artırmaya başladı. Kurumlar, dezenfektan kullanmaktan toplu taşımayı azaltmaya, yurt dışı seyahatleri sınırlamaktan zorunlu izne kadar birçok yeni uygulama başlattı. İş dünyasının Corona virüsü vakalarının küresel ekonomiye etkilerini hafifletmede ve bu süreci yönetmesinde etkili olacak yöntemler de 7 temel adımda toplanıyor. Eskişehir Sanayi Odası koronaya karşı 7 adımdan oluşan iş dünyası eylem planını paylaştı.

İŞ DÜNYASI İÇİN CORANA EYLEM PLANI
12 Mart 2020 Perşembe 15:51

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Corona virüse (COVID-19) karşı önlemler her geçen gün artıyor. Dünyadaki birçok şirkette Corona virüs için önlemlerini artırmaya başladı. Kurumlar, dezenfektan kullanmaktan toplu taşımayı azaltmaya, yurt dışı seyahatleri sınırlamaktan zorunlu izne kadar birçok yeni uygulama başlattı. İş dünyasının Corona virüsü vakalarının küresel ekonomiye etkilerini hafifletmede ve bu süreci yönetmesinde etkili olacak yöntemler de 7 temel adımda toplanıyor..
Corona virüsü vakalarının yoğun görüldüğü ülkelerde eğitim başta olmak üzere toplumsal ve ekonomik aktiviteler duraksıyor. Diğer ülkelerde de alınan önlemler, turizm ve havacılık başta olmak üzere pek çok endüstriyi derinden etkiliyor. Bu durum virüsün dünya çapında yayılımı ve ülkelerin virüsü etkisiz hale getirme sürecine bağlı olarak değişiklik göstereceği biliniyor.
Peki şirketler, Corona virüsü sürecini nasıl yönetmeli?
1.Çalışanlarınızı koruyun
Corona virüs krizi pek çok insan için duygusal etkileri olan ve günlük yaşamlarını etkileyen bir süreç. Bu süreci yönetmek üzere şirketlerin öncelikle iş yerlerinde çalışanlarının sağlığını korumak üzere en üst seviyede önlemler almaları gerekiyor. Bununla birlikte süreçte şirket liderlerinin bu konuyu sahiplenmeleri ve çalışanlar ile yakın iletişimde olmaları ve şirketin hastalık izni politikalarının esnek olduğundan çalışanların haberdar olmaları önem taşıyor.
2.Uzmanları ve çıkarımları dikkatli kullanın
Her salgın tahmin edilemez ve benzersizdir. Halen mevcut virüsün özelliklerini öğrenmeye devam ediyoruz. Neler olduğunu ve neyin işe yaradığını anlamak için, uzman görüşlerini analiz edin. Gerçekler ve çıkarımların düzenli olarak güncellendiğini ve uzmanların açıklamalarına göre bilgilerinizi ve eylemlerinizi yenileyin. Ayrıca virüs ile ilgili yapılan haber ve sosyal medya paylaşımlarının doğruluğu ve güvenilirliğine de dikkat edilmesi önemli. Panik oluşturabilecek, kaynağı belli olmayan haberlere itibar edilmemelidir.
3.Likidite yönetimini güçlendirin
Şirketler, bulundukları sektör ve pazar dinamiklerini analizler, veriler ve uzman görüşleri ile değerlendirerek gelir ve gider risklerini ortaya koyan senaryolar hazırlamalı. Her bir senaryoya göre de nakit akışı, kar-zarar ve bilanço tabloları gibi finansallarını etkileyebilecek ve likiditeyi azaltabilecek faktörleri ortaya koyan modeller oluşturmalı. Her bir faktör için ise gelir-gider hesaplarının optimize edilmesi, maliyet yönetimi, birleşme-satın alma analizleri gibi şirketin istikrarını koruyacak önlemler planlanmalı.
4.Tedarik zincirini dengeli tutun
Şirketler, tüm tedarik zinciri boyunca mevcut ya da olası ürün temini aksamalarını belirlemeli ve bir envanter çıkarmalı. Örneğin; Çin’de üretimin durduğu tesislerle iş birliği içerisinde olan şirketler, bu tesislerin yeniden çalışmaya başlamasına dek geçen süreci planlamalı. Bu doğrultuda tedarikçilerin desteklenmesi, ürün tedarik edilememe durumlarına karşı planların yapılması, üretimin başlaması ile birlikte yaşanacak yoğunluğu yönetmek üzere ön siparişlerin yapılması ve nakliye sistemlerinin organize edilmesi gerekiyor. Bu dönemde ürünlerin online satışına başlanmasıyla birlikte stok yapmak isteyen diğer şirketler tarafından yoğun sipariş alması durumuna karşı da şirketler planlama yapmalı.
5.İş takibi
Krizin öngörülemeyen dalgalanmalar yaratması muhtemeldir. Bu nedenle işletmelerin nasıl etkilendiğini, azaltmanın nerede gerekli olduğunu ve operasyonların ne kadar çabuk iyileştiğini anlayabilmek için hızlı raporlama döngülerinin devreye alınması gerekiyor.
6.Planın uygulanabilirliği
Virüsten korunmak için hazırlanan planların etkinliği, kararların ve sürecin uygulanabilirliği ve herkesin kriz planlarını doğru şekilde anlayıp anlamadığını ortaya koymak amacı için simülasyon, önemli bir araçtır. Bu sayede şirketler, yıkıcı durumlarda hızlı ve esnek davranabilmeyi ve kritik konularda hazırlıkların tam olup olmadığını önceden fark edebiliyor.
7.Değişime hazırlanın
Corona virüsü krizinin işletmeleri ve toplumu önemli şekillerde değiştirmesi olasıdır. Örneğin, çevrimiçi alışveriş, çevrimiçi eğitim ve halk sağlığı yatırımları gibi alanları beslemek muhtemeldir. Ayrıca, şirketler tedarik zincirlerini nasıl yapılandıracaklarını ve birkaç mega fabrikaya bağımlı olmaktan çıkma eğilimini değiştirmeleri de muhtemeldir. Bu nedenle krizin acil bir kısmı ele alındığında, şirketlerin bu krizle neyin değiştiğini öğrenme ve öğrendiklerini planlarına yansıtabilmeleri önem taşıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.