Günay: Küresel spekülatörler devreye girdi

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Dolar ve Euro’daki artışı ekonomik göstergelerle değerlendirdi. Günay, döviz kurundaki artışın spekülatörlerden kaynaklandığını belirterek, “Türkiye’ye karşı ekonomik saldırı başladı” dedi.

Günay: Küresel spekülatörler devreye girdi
11 Ağustos 2018 Cumartesi 14:08

Açıklamasında üç ay önceki rakamları ve gelişmeleri dikkat alan Günay, 31 Mart 2018 itibari ile Türkiye’nin brüt dış borcunun 466.7 milyar Dolar, net dış borcunun 303.2 milyar Dolar olduğunu söyledi.  Yılın ilk çeyreğinde brüt dış borcun GSYH’ya oranının yüzde 52.9, net dış borcun GSYH’ya oranının ise yüzde 34.3 olduğunu anlatan Günay, “Kamunun net borç stokunun milli gelire oranı ise son 16 yılda yüzde 60'tan yüzde 8.4'e düştü. Özel sektör dahil dış borç oranı da yüzde 57'den yüzde 53.3'e indi. Yani 2002 yılında Türkiye'nin 200 milyar Dolarlık gelirine karşılık 120 milyar Dolar borcu vardı. 2017 sonu itibari ile 856 milyar dolarlık gelirine karşılık 453 milyar Dolar borcu var” dedi.

Türkiye’nin kamu borcu 271 milyar TL

31 Mart 2018 itibari ile kamu net borcu 271,6 milyar TL olarak gerçekleştiğini, stokun milli gelire oranının ise 8,4 olduğunu ifade eden Günay, “Aynı tarihte AB tanımlı genel yönetim borç stoku ise 922,3 milyar TL olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı yüzde 28,4 olmuştur” diye konuştu.

Dünya devleri borç batağında

Günay, IMF`nin verilerine göre küresel kamu borcunun 2018 sonunda 71.3 trilyon dolar, dünya milli geliri ise 86.8 trilyon dolar olacağını belirterek, “ Böylece küresel kamu brüt borcu, yıl sonunda dünya milli gelirinin yüzde 82,2'sine denk gelecek. Küresel kamu borcunun 180 ülkenin milli geliri toplamından (66.8 trilyon dolar) daha fazla olması üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. IMF'nin 181 ülke için yaptığı tahminler, 2018 sonunda 11 ülkenin kamu borcunun 71 trilyon doları aşacağını ortaya koydu. Birçok ülke yüzde 60 olan kriterin üzerinde, Türkiye’nin kamu borcunun GSYH içindeki oranı yüzde 28.4.

Kamu borcu büyüklüğü açısından ABD 22,1 trilyon dolarla ilk sırada, ABD'yi 12,2 trilyon dolarla Japonya ve 7,2 trilyon dolarla Çin takip etti.” ifadelerini kullandı. 

Türkiye az borçlu ülkeler liginde

En fazla kamu borcunu azaltan ülke olarak 55,9 milyar dolarla Norveç başı çekerken, Türkiye 38,8 milyar dolarla ikinci sırada yer aldığına dikkat çeken Günay, “IMF'nin 2008-2018 verilerine göre, 10 yıllık süreçte kamu borcunun 14 ülkede azalacağı belirtiliyor. En fazla kamu borcunu azaltan ülke olarak 55,9 milyar dolarla ile Norveç olurken, Türkiye 38,8 milyar dolarla ikinci sırada geliyor” dedi.

 

İşsizlik oranı tek haneye indi

Açıklamasında işsizlik rakamlarına da değinen Günay, şunları kaydetti: “ 2018 Nisan ayı istihdam verileri bir önceki yılın aynı ayına göre karşılaştırıldığında; işgücü 651 bin artarken, istihdam edilenler 852 bin artmıştır. İşgücüne katılım 0.3 puan artarken, istihdam oranı 0.7 puan artmıştır. İşsizlik oranı yüzde 9.6 ile tek haneli orana gerilemiştir.”

Bütçe açığı için yeni önlemler yolda

Bütçe açığının azaltılmasına yönelik gerekli tedbirlerin ise alındığına vurgu yapan Günay, “Enflasyon daha yüksek, bütçe açığı devam ediyor. Ancak MB faiz artırımı gerçekleştirdi, yeni hükümet programında özellikle bütçe açığının azaltılmasına yönelik tedbirler alındı.2018 sonuna kadar 35milyar TL tasarruf sağlanacak. Üstelik bankacılık ve finans sistemi ciddi bir şekilde yabancı sermaye ile güç kazanmış, sermaye yeterlilik oranı Basel kriterlerine göre dünyada en yüksekleri arasında, takipteki krediler oranında dünyada en düşük ülkeler arasında yer alırken, bankacılık sistemimiz her zamankinden çok daha güçlü” dedi.

Turizm cari açığı kapatıyor

Günay, Türkiye’nin Haziranda 2 milyar 973 milyon dolar açık veren  cari işlemler hesabına ilişkin  “Cari açığımızı en çok etkileyen dünya petrol ve doğal gaz fiyatları aynı veya daha düşük. Buna karşın yabancı turist sayısı ve turizm gelirlerimiz önceki yıllara göre çok yüksek. Cari açıkta düzelme beklemeli.  Cari açığın GSYH içimdeki payı yüzde 5.6, enerji hariç yüzde 1.7’dir. Geçmiş yıllarda bu oran çok daha yükseklerde olduğu halde bu tür bir döviz atağı yaşanmamıştır” diye konuştu.

Türkiye’ye karşı ekonomik saldırı başladı

Türkiye’nin bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stokunun Nisan 2018’de, Ağustos 2015’te gördüğü 126,8 milyar dolar seviyesinden sonra en yüksek seviyeye yükseldiğine dikkat çeken Günay, “ İşte bu ortamı fırsat bilen küresel spekülatörler devreye girdi ve Türkiye’ye karşı ekonomik saldırı başladı. Nisan sonu itibarıyla kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonuna bakıldığında, yüzde 49,9’unun dolar, yüzde 31,7’sinin avro, yüzde 15,6’sının TL ve yüzde 2,8’inin diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.