Güler: Kendi finans kaynaklarımızla bitirme şansımız yok

Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu, ETO Meclisi'nden Fuar, Kongre ve Hizmet binası tefrişinde kullanılmak üzere devlet bankalarından uzun vadeli kredi kullanılması talebiyle yetki istedi.

Güler: Kendi finans kaynaklarımızla bitirme şansımız yok
26 Haziran 2018 Salı 20:35

esgündem26.com / Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Oda'nın tarihi boyunca hiç kredi talebinde bulunmadığını, ilk defa böyle bir süreç ile karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Güler, Oda bütçesiyle projeyi bitirme şanslarının olmadığını belirterek, "Odalar Birliği'nin Vakıfları'nda, Odalar Birliği'nin kendi bütçelerinden uzun vadeli uygun faiz oranlarıyla ancak böyle bir kredi kullanabiliriz. Odamız gerçekten 125 yıllık Oda tarihinin en büyük projesini hayata geçiriyor. İhale miktarı 76 milyonlarıdır. Kendi bütçelerimizle, kendi finans kaynaklarımızla bunu bitirme şansımız yoktu. Sponsorluk noktasında bazı girişimlerimiz var. Üç firmayla yürütüyoruz. Kongre Merkezi'nin isim hakkını daha önce vermiştik. Şuan itibariyle Fuar Merkezi'nin isim hakkını da vermek üzere üç tane firmayla kontak halindeyiz. Odalar ve Borsalar Birliği'nden gelecek hibe rakamı belirlendi. Nefes kredisiyle ilgili bankaya yatırmış olduğumuz para var. Bunu 1,5 yıl sonra çekiyoruz. Odamızın parasıdır. BEBKA'da iskanı aldığımız takdirde hesabımıza yatacak paralar vardır" dedi.

Kredinin miktarı ve süresi nedir?

ETO Meclis Üyesi Erdoğan Tekgöz, Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınacak kredinin miktarının ve süresinin açıklanmasını isteyerek, şunları kaydetti: "Kongre binamız için bu hizmetin ve diğer işlemlerin tamamlandığı düşünürsek, hizmet binamız için kullanacağımız kredinin öncelikle miktarını ve oranını da bilmemiz gerekir. Yasal olarak buradan alınacak yetkinin hem miktar ile yapılmak istenen işin cinsi ile sınırlandırılması gereketiğini düşünüyorum. Belki oranlar çok sağlıklı değilse biz

hizmet binamızın planlamasını daha sonraki sürece de bırakmıştık. Öncelikle çok büyük para getireceğine inandığımız, ayda 50 milyon lira gelir elde edeceğimiz fuar ve kongre binamızın getirisi ile bu hizmet binamızın tefrişatını çok rahatlıkla yapabiliriz. Ancak bu faiz oranlarının yüksekliğinin veyahut da Odalar ve Borsalar Birliği'nin bize vereceği faiz oranlarının ne olduğunun Meclis tarafından da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. "

Gecikmenin nedeni nedir?

Tekgöz, Fuar ve Kongre Merkezi yapım işinin yapılan sözleşmeye göre 15 ay içerisinde bitirilmesi gerekirken, alt, yedi aylık bir gecikme yaşandığına dikkat çekti. Tekgöz bu gecikmenin nedenini sorararak, "Fuar ve Kongre Merkezi'mizin sözleşme tarihi ve bitim tarihini bilmiyorum ama dosyada incelediğimde 15 ay olarak gözüküyor. 21.05. 2016 tarihinde ihaleye çıktı. Tahminen altı, yedi aylık bir gecikme oldu. Bu gecikmenin nedenini merak ediyorum. Çünkü ayda 50 milyon lira, yılda 600 milyon liralık bir kaybın nereden kaynaklandığını bilelim" ifadelerini kullandı.

Biz süreci başlattık

Tekgöz'ün sorularına yanıt veren Güler, "Hepiniz işadamısınız. Hangi şartlarda bugün ki rakamlarla, bir ay sonraki rakamları neye göre planlayacaksınız, neye göre yetkilendireceksiniz, neye göre kullanacaksınız. Bugünün faiz oranlarıyla yarının faiz oranları arasında fark var. Biz görüşmleri yürütme adına şuanda Meclisimizden yetki istiyoruz. Biz yetkiyi kullandıktan sonra zaten sonuç itibariyle Meclisimizin adına Hesapları İnceleme Komisyonumuz var. O paranın nasıl alındığı, nasıl kullanıldığı, nasıl kullanılacağı... Önce tabiki sizler tarafından takip edilecek. Biz süreci başlattık."

İlgili madde oy çokluğuyla kabul edildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.