GÜLER: “AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE’NİN YANINDA OLMALI”

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve beraberindeki heyet ile bir araya gelen ETO Başkanı Metin Güler, Türkiye’ye uygulanan vize zorunluluğunu, Avrupa Birliği’nin mülteci sorunundaki tavrını ve terör örgütlerine karşı tutumunu eleştirdi.

GÜLER: “AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE’NİN YANINDA OLMALI”
12 Mart 2018 Pazartesi 15:24

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve beraberindeki heyet ile 12 Mart Pazartesi günü bir araya geldi. Eskişehir ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin değerlendirildiği toplantıya, AB Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Bölümü Selda Paydak, Mülteci Yardım Aracı Bölümü’nden Dimitrina Karayotova, ETO Meclis Başkanı A. İskender Bayar, Hürriyet, Cumhuriyet, Sabah, Daily Sabah, Sözcü gazetesi ve Anadolu Ajansı’nın temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir Ticaret Odası’nın Eskişehir’in ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olması yolundaki çabalarını desteklediğini belirterek, bu misyon doğrultusunda oda bünyesinde Eskişehir AB Bilgi Merkezi’nin 2010 yılından beri faaliyet gösterdiğini ve merkezin düzenlediği 102 etkinlikte 25 bin kişiye ulaştığını kaydetti. Son dönemde Avrupa Birliği’nin AB Bilgi Merkezlerine desteğinin azaldığını ve bütçelerde kısıtlamaya gittiğini kaydeden Güler, bütçelerin azalmasının düzenlenen etkinlik sayısını da düşürdüğünü kaydetti.

Güler: “Vize için Türkiye üzerine düşeni yapıyor”

Türk iş dünyasına uygulanan vize zorunluluğuna da değinen ETO Başkanı Metin Güler, Avrupa Birliği ile çalışan ve iş yapan firmaların mallarının serbest dolaştığını ancak firma sahipleri ve iş adamalarının vize engeline takıldığını söyledi. Yıllardır yaşanan bu sıkıntıların karşılıklı ticaretin gelişmesine engel olduğunu kaydeden Güler, Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşması’nın gerekliliklerini yerine getirmesine rağmen vize muafiyeti konusunda bir sonuca varılamamasının üzüntü verici olduğunu kaydetti.  Eskişehir Ticaret Odası’nın vize sorununu kendi bünyesindeki Vize Ofisi ile çözmeye çalıştığını belirten Güler, bu güne kadar 1500’den fazla iş insanına uzun süreli Schengen Vizesi temin ettiklerini dile getirdi. Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin yaşadığı mülteci sorununda da gerekli yardımı ve desteği vermediğini hatırlatan Güler, Avrupa Birliği’nin terör örgütlerine karşı sert tedbirler alması ve Türkiye’nin yanında olması gerektiğinin altını çizdi.

Berger: “Gümrük Birliği’nin kapsamının genişletilmesi gündemde”

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ise, vize sorununda Türk iş dünyasının taleplerini haklı bulduğunu belirterek, vize sorunu ile ilgili birkaç hafta önce gelişme yaşandığını, Brüksel’deki AB Delegasyonu yetkililerinin konu hakkında inceleme yaptıklarını kaydetti. Yakın zamanda vize sorunu ile ilgili süreçte gelişme kaydedilmesini umduğunu belirten Berger, sürecin teknik yanının yanı sıra siyasi boyutunun da olduğunu kaydetti.  Gümrük Birliği meselesinin diğer bir önemli konu olduğunu belirten Berger, Gümrük Birliği’nin kapsamının genişletilmesinin ve kapsamına tarımın da dahil edilmesinin söz konusu olduğunu, bu sayede Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının 12 milyar Euro daha artacağını dile getirdi. Türkiye’nin terör örgütleri ile mücadelesine de değinen Berger, PKK’nın Avrupa Birliği’nin terör örgütü listesinde olduğunu ve Avrupa Parlementosu’na girişinin yasaklandığını kaydetti.  AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger toplantı daveti için ETO Başkanı Metin Güler’e teşekkür ederek, Eskişehir Ticaret Odası ile işbirliğine açık olduğunu dile getirdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.