GELECEĞE DEĞER KATAN LİDERLERE ETO’DAN ÖDÜL

Eskişehir Ticaret Odası tarafından düzenlenen Geleceğe Değer Katan Liderler Ödül Töreni, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’ın yanı sıra protokol ve iş dünyasının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

GELECEĞE DEĞER KATAN LİDERLERE ETO’DAN ÖDÜL
22 Ocak 2020 Çarşamba 16:47

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) tarafından düzenlenen ‘Geleceğe Değer Katan Liderler Ödül Töreni’ Vehbi Koç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.  Törende,  kurumlar, gelir, ihracat kategorilerinde ve 50 yılını dolduran ETO üyelerine ödülleri takdim edildi. Eskişehir’de gerçekleşen ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı ve Maliye eski Bakanı Naci Ağbal, 2018 ve 2019 yılında ekonomide bir daralma yaşandığını belirterek, 2020’den umutlu olduklarını kaydetti. 

Türkiye’nin içinden geçtiği dönemin ekonominin açısından önemli bir dönem olduğunu ifade eden Ağbal, “2018 yılında yaşadığımız kur şoku sonrası yatırım, üretim ve tüketimde bir daralma meydana geldi. Yine bu dönemde döviz kuru hızlı bir şekilde artarken, enflasyon tarihi ortalamalarının üzerine çıktı. Bununla birlikte faiz oranlarında çok ciddi bir yükselme gördük. 2018 yılı aslında gerek Türkiye ekonomisi bakımından gerekse global ekonomi bakımından birçok meydan okumanın olduğu bir yıl oldu. 2018 yılında yaşamış olduğumuz krize karşı hükümetimizin almış olduğu tedbirler ve uygulamaya koyduğu politikalar son derece kıymetli. Çünkü alınan bu tedbirler sayesinde 2019 yılında enflasyon hızlı bir şekilde tekrar tek haneye indiğini gördük, gerekse de çok yüksek oranlara ulaşan faiz hadlerinin de hızlı bir şekilde tekrar aşağıya gelmiş olduğunu gördük. 2018 yılında Türkiye ekonomisi yaşadığı tüm bu şoka rağmen yüzde 2’nin üzerinde bir büyüme kaydetti. 2019 yılının ilk yarısında bir daralma meydana geldi ama 2019’nun 3’üncü çeyreğinde tekrar pozitif büyümeği yakaladık.  Yıllık bazda ekonomimiz yüzde 0,9 büyüdü.  2019’nun 4’üncü çeyreğinde beklentimiz o ki yıllık bazda yüzde 5 civarında büyümeyi yakalayacak. Özellikle 4’üncü çeyrekte sanayi katma değerinde yüzde 5’in üzerinde bir büyüme, yine özel tüketim harcamalarında yüzde 5’in üzerinde büyüme bekliyoruz. Sanayi katma değerinin tekrar yukarı yönlü güçlü bir şekilde gelmesi ve özel tüketimin canlanması son derece önemli. Yine ekonomimizin uzun vadeli büyümesi için makine teçhizat harcamalarına baktığımızda burada da pozitif büyüme yakalayacağız” ifadelerini kullandı.

“2020 yılında büyümenin iç talebe dayalı olarak gelişmesini bekliyoruz”

2020 yılında Türkiye'nin yüzde 5 oranında büyüme hedefi olduğunu aktaran Ağbal, şunları kaydetti: “Gerek 2019 yılından gelen baz etkisi, gerekse ekonomide yakalamış olduğumuz fiyat istikrarı sayesinde yüzde 5’lik büyüme oranını yakalayabileceğimize inanıyoruz. Öncü göstergeler şimdiden ekonominin bu yönde yeni bir atılım dönemine girdiğini gösteriyor. Özellikle faizlerin tek haneli rakamlara gelecek olması büyümeyi önemli ölçüde destekleyecek. Yine 2019 yılında kamu bankalarının öncülüğünde başlayan kredi genişlemesi de büyümeye çok önemli katkı veriyor. 2019’un son çeyreğinde özel bankalarında kredi genişlemesi çalışmalarına olumlu destek vermeye başladıklarını görüyoruz.  2020 yılında büyümenin iç talebe dayalı olarak gelişmesini bekliyoruz. Aslında gerek özel tüketimde gerekse yatırım harcamalarında bekletilen bir talep olduğunu söyleyebiliriz. Uzun dönemde büyümenin esas itici gücü yatırımlar olacak. 2020 yılı özel sektör yatırımları bakımından hepimizin tam bir birlik ve beraberlik içerisinde gayret göstermesi gereke bir yıl olacak. Yatırımların önünün açılması, ilave destek ve teşvik çalışmalarını yapılması, yatırımcı güveninin daha da yukarıya gelmesini sağlayacak ilave politikaların devreye sokulması, iç ve dış politikada yatırımcı güvenini artıracak adımların devreye konulması ile fiyat ve finans istikrarı konusunda hükümete düşen görevler var.  Son üç yıldır gerek makine teçhizat yatırımlarında, gerekse de inşaat yatırımlarında önceki dönemlerin altındayız.  O açıdan 2020 yılı inşallah özel sektör yatırımlarının tekrar canlandığı bir yıl olur. Yüzde 5 büyüme hedefi içerisinde sabit sermaye yatımları olarak yaklaşık 1 trilyon 400 milyar liralık yatırım olmasını bekliyoruz. 1 trilyon 260 milyar liralık nominal yatırımı ise özel sektörden gelmesini bekliyoruz.”

“Bankalar sadece iyi günde peşimizden koşmasınlar”

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz,  finansmana erişim konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, bankaları eleştirdi.  Yavuz, “Bankalar sadece iyi günde peşimizden koşmasınlar. Kötü günde de tahsilat için yakamızdan tutmasınlar.  Hepimiz aynı gemideyiz. Biz olmasak bunlarda olmaz” dedi.

“Eskişehir, Milli Yüksek Hızlı Tren’i yapar, tüm dünyaya da satar”

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ise, iş dünyası olarak 2019’da zor bir yıl geçirdiklerini belirterek, ihracat yapan üyelerin dövizdeki dalgalanmadan, tüccarın piyasadaki durgunluktan, sanayicinin ise artan maliyetlerden olumsuz etkilendiğini ifade etti.  İşverenin prim ve yüklerinin azaltılması gerektiğine vurgu yapan Güler, krediye ulaşma noktasında kamu bankalarının gösterdiği sorumluluğu özel bankaların da üstlenmesi gerektiğini dile getirdi. Güler ayrıca, Eskişehir Kuzey Çevre Yolu projesi konusunda adım atılması, Eskişehir’in Gemlik limanı ile bağlantısının en kısa sürede yapılması ve Milli Yüksek Hızlı trenin Eskişehir’de üretilmesi için siyasi iradenin desteğine ihtiyaçları olduğunu vurguladı. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden de kredi konusunda destek isteyen Güler, şunları kaydetti:  “Üyelerimiz bizden maddi destek bekliyor.  Ancak mevcut sistemimiz kredi desteği vermemize olanak sağlamıyor.  Üyelerimizin kredi imkanlarına daha kolay ulaşması için Tüccar Kredi Kefalet Kooperatifi gibi bir yapının oluşması gerekiyor. Bu konuda da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin desteğine ihtiyacımız var.”

Eskişehir’in iş camiası ödül töreninde buluştu

Konuşmaların ardından Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, En Yüksek İhracat, Yılın İstihdam Lideri, Yılın İnovasyon Lideri, Kente Değer Katan Lider, Yılın Yerel Yüksek Teknoloji Lideri, Yılın Marka Lideri, Yılın İstihdam Lideri kategorilerinde ve Eskişehir Ticaret Odası’nda 50. yılını dolduran üyelere ödül takdim edildi. İlçelerde Ahmet Sarı,  Mehmet Beşir Keskin, Mehmet Erçelebi ve Ömer Bülent Ünal’a gelir vergisi kategorisinde, Çekimsan Çelik Konstrüksiyon İnşaat ve Malzemeleri Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Karaçay Madencilik Hayvancılık Zirai Ürünler ve İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi, Lütfü Yüksel Gıda Yağ Yem Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Magnesit Anonim Şirketi kurumlar vergisi kategorisinde ödül aldı.

Gelir vergisi ödülleri sahiplerini buldu

Eskişehir şehir merkezi gelir vergisi kategorisinde Ahmet Çam, Ahmet İskender Bayar, Ali İnci, Atila Ölce, Birol Çabuk, Cem Günsaçgün, Durmuş Karabağlı, Enver Öztürk, Hüseyin Kurtuluş, İbrahim Bektaş, İbrahim Zengin, Mehmet Ali Savuran, Mehmet Erçelebi, Mehmet Kent, Metin Soyiç, Nurettin Bilek, Nurullah Şen, Ömer Zeydan, Rate Kollektif Şirketi Mehmet Ali Yavuz Ve Ortakları, Riza Zeydan,Savaş Mehmet Özaydemir,Ünal Çeşme, Ürün Ticaret Kollektif Şirketi Taner Tamer Uygur ve Ortakları ödüle layık görüldü.

Kurumlar vergisi kategorisinde 24 firmaya ödül

Eskişehir kurumlar vergisi kategorisinde ise Altınbilek Makina İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Atışkan Yapı ve Endüstriyel Alçı Ürünleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Çekiçler İnşaat Taşımacılık Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi, Ertanlar Makina Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, ESGAZ-Eskişehir Şehir içi Doğalgaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi, Eti Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Eti Makine Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Europen Endüstri İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, GKN Eskişehir Otomotiv Ürünleri Üretim ve Satış Anonim Şirketi, Kıraç Elektrik İnşaat Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, KWS Türk Tarım Ticaret Anonim Şirketi, KYK Yapı Kimyasalları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Magnesit Anonim Şirketi, Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Osmangazi Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi, Peyman Kuruyemiş Gıda Aktariye Kimyevi Maddeler Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Sanovit Seramik Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Sarar Giyim Tekstil Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Sarar Otomotiv Petrol Ürünleri Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Sarp Havacılık Lojistik Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Selka Hazır Beton Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, TUSAŞ Motor Sanayii Anonim Şirketi, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi Anonim Şirketi, Yasin Çakır Un Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ödül alan firmalar oldu.

İhracatta 3 firmaya ödül

 İhracat kategorisinde ise Alp Havacılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Magnesit Anonim Şirketi, TUSAŞ Motor Sanayii ödüle layık görüldü.

50 yıllık ETO üyelerine ödül takdimi

Celman Akaryakıt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Çıldıroğulları Kollektif Şirketi Mustafa Çıldır ve Ortakları/Eskişehir Şubesi,  Eriş Kollektif Şirketi Uğur Bayar ve Oğulları Murat - Hasan Hakan Bayar, Feridun Küçüktiryaki, Göker Demir, Güreller Kollektif Şirketi’ne, Halim Pamukçu,Hikmet Çakmaklısoy, İsmet Özerdoğan, Makaslı Makina Metal Ve Pres İşleri Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi, Mete Yalama, Orhan Öğüt, Şoför ve Nakliyeciler Oto Ticaret Limited Şirketi, Yalçın Onrat ise Eskişehir Ticaret Odası’na 50 yıldır hizmet ederek ödül alan üyeler ve şirketler oldu.

Yılın enleri ödülleri 5 firmanın oldu

Yılın İstihdam Lideri ödülü Arçelik A.Ş. Buzdolabı İşletmesi’ne, Yılın İnovasyon Lideri Ödülü Albila Serum Biyolojik Ürünler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne, Yılın Yerel Yüksek Teknoloji Lideri Ödülü Alp Havacılık Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’ne, Yılın Kente Değer Katan Lideri Ödülü Polimeks Holding’e, Yılın Marka Lideri Ödülü Eti Gıda Sanayi A.Ş’ye verildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.