ETO BAŞKANI GÜLER 2019’UN EKONOMİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Aralık meclis toplantısında 2019 yılında Eskişehir ekonomisinin performansını değerlendirerek, büyümek ve rekabet edebilmek için ihracatın ve dijitalleşmenin önemine değindi.

ETO BAŞKANI GÜLER 2019’UN EKONOMİSİNİ DEĞERLENDİRDİ
27 Aralık 2019 Cuma 13:32

Eskişehir Ticaret Odası’nın 2019 yılındaki son meclis toplantısı yapıldı. Toplantı 26 Aralık Perşembe günü ETO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Halil İbrahim Ara’nın konuşması ile başlayan toplantıda gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, 2019 yılının tüm ülkede olduğu gibi Eskişehir’de de tüccar ve sanayiciler için zor geçtiğini belirterek, dövizde yaşanan dalgalanma, cari açık, enflasyonun ekonomiyi olumsuz olarak etkilediğini dile getirdi. Eskişehir Ticaret Odası’nın 2010 yılından bu yana ilk kez faal üye sayısının azaldığını belirten Güler, 2018 yılında 8 milyar 551 milyon lira olan Eskişehir’deki sermaye yapısının 2019 yılında 8 milyar 396 milyon liraya gerilediğini söyledi. Eskişehir’de protesto edilen senet sayısının 2018 yılında 6710 iken 2019 yılında bu rakam 7523’ye ulaştığını belirten Güler, yine de Eskişehir’in protestolu senet ve çekte diğer illere göre çok daha iyi konumda olduğunu ifade etti. Konut satışında da 2019 yılında ciddi bir düşüş olduğunu belirten Güler, faiz oranlarının düşmesi ile birlikte 2020 yılında konut satışlarının artmasını umduklarını kaydetti.

2020 yılında da umutla ve kararlılıkla çalışacağız

2020 yılı için ekonomiye yönelik beklentilerini de aktaran Güler, ekonomide son dönemde meydana gelen gelişmelerin yeni yıl için umut verdiğini ifade etti. Merkez Bankası’nın faiz indirimleri sonrası bankaların kredi faizlerini düşürmesinden memnuniyet duyduklarını belirten Güler, bu sayede artık hem vatandaşların hem de iş dünyasının daha uygun koşullarda kredi kullanabildiğine dikkat çekti. Kurumlar vergisinde indirim yapılmasına dair çalışmaların sevindirici olduğunu belirten Güler, böylece tüccar ve sanayicinin yüklerinin bir nebze de olsa azalacağını, işverenlerin tüm enerjisini istihdama ve üretime odaklayabileceğini söyledi. Büyümek ve dünya ile rekabet etmek isteyen firmalar için ihracatın ve e-ticaretin önemine dikkat çeken Güler, hiç ihracat yapmayan üreticinin ihracata odaklanması, ihracat yapanın ise daha çok ülkeye ulaşması gerektiğini ifade etti. Güler, tüccar ve sanayiciler olarak yeni yılda umutla ve kararlılıkla Eskişehir ve ülke ekonomisi için çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.