ESKİŞEHİR'E 3 DEV PROJE

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yaşam Parkı, Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Sınav ve Belgelendirme Merkezi projelerinin lansmanı Tasigo Otel’de gerçekleşti. 

ESKİŞEHİR'E 3 DEV PROJE
18 Temmuz 2019 Perşembe 13:26

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yaşam Parkı, Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Sınav ve Belgelendirme Merkezi projelerinin lansmanıTasigo Otel’de gerçekleşti. 

Lansman; Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Vali YardımcılarıBekir Şahin Tütüncü, Akın Ağca, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Tepebaşı Kaymakamı Dr. Erdinç Yılmaz,  Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler,  Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcıları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Eskişehir sanayisine yön veren sanayicilerin katılımı ile gerçekleşti. 

Açılış konuşmanı gerçekleştiren Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli “Bizler sizlerin destekleriyle göreve geldiğimiz ilk günden bugüne aralıksız olarak büyük bir gayretle sanayimiz ve şehrimiz için en iyi olanı; gelişimimiz ve geleceğimiz için en iyisini istemeyi yönetim olarak amaç edindik. Bugün burada paylaşacağımız projelerimiz de 2023 Türkiye hedefinin ve bu yolda edindiğimiz kararlılığın birer yansımasıdır” diye konuşu. 

Sanayici ve çalışanların yoğun iş temposundan çıkıp zaman geçirebilecekleri bir  proje fikri ile EOSB Yaşam Parkı Projesi’nin ortaya çıktığını dile getiren Küpeli projenin detayları hakkında şu şekilde konuştu: “Bu proje ile ayni zamanda, şehrimiz halkına  ve özellikle de gençlerimize Organize Sanayi Bölgesi’nin sadece fabrikalardan ibaret olmadığını, çalışma ve yaşama alanları ile  birlikte var olduğunu  göstermeyi  amaçladık.EOSBYaşam Parkı toplam 150 bin metrekarelik alanıyla OSB’ler içinde bu anlamda tek ve en büyük Yaşam Parkı olacaktır. Yaklaşık  1 yıldır ilgili, bilgili tüm kesimlerinin görüşleri alınmak suretiyle oluşmuş bir projedir.Açık alanı bol, spor alanı bol, etkinlik alanları bol bir projeyle karşınızdayız.”

Yaşam Parkı bünyesinde yer alan birimler; 
1.    Peyzaj alanı
2.    Çok amaçlı salon
3.    Kreş
4.    Müze
5.    Açik amfi
6.    Fitness-Spor merkezi
7.    Açık spor alanları
8.    Restoran-kafeler
9.    Ticari alanlar  ve
10.   Yürüyüş alanları bulunacaktır. 

Küpeli “Yaşam Parkı bünyesinde yer alan birimler sayesinde sanayicimizin ve çalışanların her türlü sportif, sosyal ve temel ihtiyaçlarına karşılık vermeyi hedefliyoruz.Ortaya koyduğumuz bu proje ile Türkiye’mizde tüm sanayi bölgelerine örnek olacağımıza inancım tamdır. Projenin bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. 


Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Cumhuriyetimizin 100.yıl hedefleri arasında,  dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olunmasının kesin çizgilerle yer aldığını vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Küpeli “En büyük ekonomilerden biri olma strateji içinde en önemli rol, sanayi sektörünündür. Ülkemizin gelişmesi büyümesi refah seviyesinin  artırmasında ve bunun sürdürülebilir olmasında sanayi sektörü ne kadar önemli ise nitelikli işgücüne sahip olma da bir o kadar önem arz etmektedir. İşte şimdi sizlerle paylaşacağım ve OSB’de mesleki eğitim verecek ‘Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ yatırımının temel felsefesi sanayicimizin ihtiyacı olan mesleki becerisi yüksek, yenilikçi, üretken, yüksek ahlaklı, Atatürkçü vizyona sahip gençlerin yetiştirilmesidir. EOSB yönetimi, öngördüğü nitelikteki gençlerin yetiştirilmesinde ihtiyaç duyulan binaların yapımını bütün alt ve üst yapıları, kendi bütçesinden karşılamak suretiyle gerçekleştirilecektir. Yine okulumuzun tüm öğrencilerinin ulaşım ve yemek ihtiyaçları Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi  bütçesinden karşılanacaktır. Okulumuz ücretsizdir. Okulumuz, sanayi ile iç içe uygulamalı üst düzey eğitim verecektir” diye konuştu. 

65 bin metrekare arazi üzerinde;
1. İdari binalar ve derslikler
2. Atölyeler
3.Çok amaçlı salon
4. Spor salonu
5.Öğrenci pansiyonu
6.Destek tesis ve teknik   birimler den oluşan 20 bin 500 metrekare hizmet alanında faaliyet gösterecektir.
Okulumuz ilk etapta 900 öğrenci kapasiteli olacaktır. Ancak,zaman içinde oluşacak talebe göre büyüme imkânı da mevcuttur. Okulda açılacak bölümlerin tespiti katılımcılarla yapılan yüz  yüze anket ve elde edilen  verilerin karşılaştırmalarına göre belirlenmiştir.   Buna göre okulda: 
1.    Makine teknolojileri alanında bilgisayarlı makine imalatı, endüstriyel kalıp, makine bakim onarım dalları bulunacaktır.
2.    elektrik elektronik  alanında; elektrik pano monitörlüğü, endüstriyel bakim onarım dalları bulunacaktır.
3.    Metal teknolojisi alanında; kaynakçılık dalı bulunacaktır.
4.    Endüstriyel otomasyon alanında mekatronik, endüstriyel kontrol alanları bulunacaktır.
5.    Plastik teknolojisi alanında ise plastik işleme ve plastik kalıp dalları bulunacaktır. 
Küpeli, bu alan ve dalların sanayimizin yoğunlaştığı işveren açısından nitelikli işgücü ihtiyacının daha çok hissedildiği mezun açısından da daha kolay staj ve iş bulabileceği sektörler olacağını vurguladı.  

Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi

Şehrimizde ve sanayi sektöründe eksikliğinin en çok hissedilen bir diğer konunun Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi olduğunu dile getiren Küpeli “Bu amaç doğrultusunda  bilindiği gibi, mesleki yeterlilik kurumu tarafından standardıyayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra mesleki yeterlilik kurumu kanununda düzenlenen esaslara göre her çalışanın mesleki yeterlilik belgesine sahip olması zorunlu hale gelmiştir. Ancak, çalışanın yaptığı işle ilgili diplomasi veya ustalık belgesi varsa bundan muaftır. Bugün itibariyle zorunlu meslek sayısı 117’dir. Biz de sanayicimizin bu konudaki ihtiyacın tespitine yönelik anket yaparak,  sanayicimizin bu konudaki ihtiyacını anlamak suretiyle ilk aşamada en çok ihtiyaç duyulan 4 sektör ve 20 meslekte  merkez  kurma çalışmalarını başlattık” dedi. 

1.    Metal sektöründe; kaynakçı, metal saç işlemecisi, metal kesimci, metal tezgah işçisi ve operatörü
2.    Makine sektöründe; makine bakımcı, CNC tezgah işçisi, makine montajcısı,
3.    Kimya  sektöründe; plastik enjeksiyon elemanı, plastik şişirme üretim elemanı ve operatörü,
4.    Ulaştırma sektöründe deköprülü vinç operatörü branşlarında 
merkezin kurulmasına yönelik ilk müracaat yapılmıştır. 

Merkezin 1000 metrekarelik bina alanında faaliyetlerine başlayacağını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli Ddeğerli sanayicilerimiz biz bu göreve gelirken  ekip olarak tek bir sloganla yola çıktık; bu da Geleceğiniz İçin Çalışıyoruz. Bir yılı aşkındır bu projeleri  sizlerde dahil olmak üzere bir çok kesimden aldığımız görüşlerle bu noktaya getirdik. bundan sonrada bu projeleri yürütecek, bunların çıktılarından yararlanacaklar sizler olacaksınız. Bu vesileyle il ekonomisi için önem verdiğimiz bir konuya da vurgu yapmak isterim. İl sanayiinde rekabet üstünlüğü olan sektörlerden birisi de RayliSistemler sektörüdür. Ülkemiz dünyada hızlı terene sahip 8 ülkeden biridir. önümüzdeki yıllarda ihtiyacımız olan 96 adet hızlı tren setinin 3.5 milyar EURO bedeli olacaktır. Bu trenlerin  ilimizde, Tülomsaş gibi dev bir üretim gücü olan fabrikamızda yapılması için karar vericiler nezdinde çalışmalar yapılmaktadır. Bu konuda her türlü desteğe, birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır. İlimizin sanayisinin yüz akı olacağına inandığım bu projelerimizi sizlerin de beğendiğinizi ümit ediyorum” diye konuştu. 


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.