ESKİŞEHİR'DE PANCAR ALIMLARI BAŞLADI

Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası’nın 2019-2020 Yılı Pancar Alım ve Şeker Üretim İşleme döneminin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

ESKİŞEHİR'DE PANCAR ALIMLARI BAŞLADI
17 Eylül 2019 Salı 14:36

Açılış törenine; Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Sezer, Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası Müdürü Ekrem Meydanlı, Şeker-İş Eskişehir Şube Başkanı Hamit Dokuzlar, Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Halil Ünal ve çok sayıda çalışan katıldı.

2019 – 2020 Sezonu, 87. Kampanya Dönemi, şeker pancarı alımı için düzenlenen törende fabrika yönetiminin, işçilerin ve çiftçilerin heyecanına ortak olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Vali Çakacak, programda yaptığı konuşmada,  “Bu vesileyle Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası’nın 87. Kampanya Dönemi’nin hem fabrikamıza hem şeker işçilerimize hem çiftçilerimize hem de Eskişehir’imize hayırlı ve verimli olmasını diliyorum.” dedi.

“Şeker fabrikalarımızın Türk sanayisi üzerinde ayrı bir önemi vardır. Tarımla sanayinin birleştiği öncü kuruluşlarımızdan biridir şeker fabrikalarımız. Şeker fabrikalarının kuruluş tarihlerine baktığımızda nerede ise Cumhuriyetimizle yaşıt olduğunu görürüz.” diyen Vali Çakacak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllardan bugüne bakıldığında gelinen noktanın son derece sevindirici ve ümit verici olduğunu ifade etti. Vali Çakacak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Geriye dönüp baktığımızda Türkiye’nin sanayileşme süreci içinde dokuma fabrikalarıyla birlikte şeker fabrikalarının çok önemli bir yerinin olduğunu görmekteyiz. Cumhuriyetimizin kurulmasıyla birlikte bağımsızlığını kazanan Anadolu insanı derhal çalışmalara başlamış ve ekonomik bağımsızlığını da kazanma adına şeker fabrikaları ile dokuma fabrikalarının öncülük ettiği bir sanayileşme hamlesine girişmiştir. Eskişehir özelinde baktığımızda 1894 yılında kurulan Demiryolları Fabrikası bugünün Tülomsaş’ı, Şeker Fabrikası ve Sümerbank Dokuma Fabrikası Eskişehir’de sanayinin temelini oluşturmuş; o gün oluşan sanayi bugün dünyayla rekabet edebilir bir duruma gelmiştir. İlimizde gerçekten ileri teknolojiye dayalı özellikle raylı sistemlerde, havacılıkta ve diğer sektörlerde dünyayla rekabet halinde olan sanayi tesislerimiz bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti olarak hedeflerimiz büyük olduğundan hiçbir zaman bulunduğumuz yerle yetinmek durumunda değiliz. Tarımsal üretimde de, sanayi alanındaki üretimde de daima ileriye bakıyoruz.”

Sınırlı tarım alanlarında verimliliği arttırıcı çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yapan Vali Çakacak; sertifikalı tohumlar, tohumculuk ıslahı ve ileri teknoloji ile tarım üretiminin daha çok artabileceğini söyledi.

Vali Çakacak, “İhracatımıza baktığımızda, tarımsal alanda 22,5 milyar dolara çıkmış durumdayız. Üretim alanlarımızı artırma şansımız çok fazla olmadığından ihracatımızı arttırmak için sertifikalı tohumculuğu yaygınlaştırmalı ileri tarım teknolojilerini yaygınlaştırmalıyız. Bu sayede ihracatımızı ikiye, üçe katlama şansını yakalamış olacağız. Ben, çalışkan çiftçimizin bunu başaracağına inanıyorum. Çiftçimize devletimiz tarafından her türlü destek verilmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımıza çiftçilere verdiği desteklerden dolayı huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.” diye konuştu.

Tarımsal alanda bakıldığında Eskişehir çiftçisine 1 milyar 300 milyonu aşan destek sağlandığını bildiren Vali Çakacak, Türkiye’nin 2023 hedefleri ve 2071 vizyonundan bahsederek, her alanda olduğu gibi tarımsal alanda da ülkemizin hedeflerine ulaşacağını belirtti.

BU YIL 345 MİLYON TL'Yİ BULUR 

Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası’nın ülkemiz için çok önemli olduğunu ifade eden Vali Çakacak, “Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası 2018 – 2019 kampanya döneminde 210 milyon TL pancar alımı ödemesi yapmıştır. Bu kampanya dönemindeki ödeme rakamının 354 milyon TL’yi bulacağı tahmin edilmektedir. Çalışanlarına yaptığı ödemeler de düşünüldüğünde şeker fabrikasının Eskişehir ekonomisine büyük katkısının olduğu görülecektir.” dedi.

Vali Çakacak sözlerini “Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası 87. Kampanya Dönemi pancar alımlarının fabrikamıza, işçilerimize, çiftçi kardeşlerimize ve Eskişehir’imize hayırlar ve bereketler getirmesini diliyorum.” şeklinde bitirdi.

Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Sezer, Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası Müdürü Meydanlı da yaptıkları konuşmalarda, çiftçilere ve fabrika çalışanlarına yoğun gayretlerinden dolayı teşekkür ederek, kampanyanın hayırlı ve uğurlu olması diledi. Konuşmalardan sonra pancarını ilk getiren çiftçilere Vali Çakacak, Milletvekili Çakırözer, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Sezer, tarafından çeşitli hediyeler verildi. Kurban kesimi ve sonrasında edilen duanın ardından protokol üyeleri yeni dönemin açılış kurdelesini keserek, ilk gelen pancarın alımını yaptı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.