ÇİFTÇİNİN BORÇLARI YAPILANDIRILACAK

AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay’ın imzası ile verilen önerge ile çiftçinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yapılandırılarak, faizin yarısı devlet tarafından ödenecek.

ÇİFTÇİNİN BORÇLARI YAPILANDIRILACAK
17 Şubat 2017 Cuma 15:46

Maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 31.12.2106 tarihi itibariyle ve öncesi takip hesaplarında izlenen tarımsal kredi alacakları kapsıyor. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar çiftçiler Ziraat Bankası veya kooperatife başvurabilir. Tarımsal kredi alacakları 5 yıl yapılandırılabilecek ve basit usulde hesaplama yapılacak. Yapılandırmaya esas tutar defaten veya taksitlendirilerek ödenebilecek. İlk taksiti, 2017 yılının Ekim ayı sonuna kadar, izleyen taksitleri 2018 yılının Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödenecek.
Yapılandırma taksitlerine, yıllık %11 oranında basit usulde yürütülecek taksitlendirme faizi uygulanacak. Borçlunun ödeyeceği miktar yıllık %5 oranında basit usulde yürütülecek faiz borcu olarak hesaplanacak. Komisyonda verilen bilgiye göre, bütün borçluların yapılandırmaya başvurması durumunda Hazineye maliyeti 825 milyon lira olacak. 120 bin kişinin düzenlemeden yararlanması bekleniyor. Ayrıca, TEDAŞ’a olan sulama borçları yeniden yapılandırma kapsamına alındı.
TEDAŞ’ın 2.2 milyar liralık alacağı yapılandırılacak Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (TEDAŞ) elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından vadesi 15 Şubat 2017 tarihi itibarıyla geldiği halde maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmemiş olanlar yeniden yapılandırılacak. TEDAŞ’ın tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları da yine aynı kapsamda yeniden yapılandırılacak.  Ayrıca torba yasa dahilinde Esnaf Ahilik Sandığı kurulması, Sulama birliklerinin elektrik borçlarının yeniden yapılandırılması, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere vergi indirimi ve genel sağlık sigortası prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına dair tasarı da kabul edildi.
ÇİFTÇİMİZ RAHATLAYACAK
Yasa tasarısı ile ilgili Prof. Dr. Emine Nur Günay, “Bu tasarıyla birlikte borcu olan çiftçilerimiz rahat bir nefes alacak. Borçları 5 yıl yapılandırılmakla birlikte basit usulde hesaplanacak. Çiftçilerimizden gelen bu talebi meclise taşımak bizim görevimizdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan da hızla geçirdik. Haftaya TBMM Genel Kurul gündemine alınarak kanunlaşmasını bekliyoruz. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun. Ayrıca Esnaf Ahilik Sandığı’ da esnafımızın sigortası olacak. Herhangi bir sebeple sıkıntıya düşen esnafımız devletten maaş alacak. Son olarak vergisini düzenli ödeyene vergi indirimi yapılıyor. Bu tarz reformlarla Türkiye ekonomisi gücüne güç katacak” ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.