AŞURE MALZEMELERİNİN FİYATLARI DÜŞÜK AMA TALEP AZ

Eskişehir’de aktarlık yapan Koray Özkılıç, bu sene aşure malzemelerinin fiyatlarının uygun olduğunu ancak satışlarının geçen yıla göre düştüğünü söyledi.

AŞURE MALZEMELERİNİN FİYATLARI DÜŞÜK AMA TALEP AZ
30 Eylül 2017 Cumartesi 10:48


Muharrem Ayı’nın 10. günü olarak bilinen Aşure Günü’ne bir gün kala aşure malzemeleri tezgahlardaki yerlerini aldı. Aşurenin temel malzemelerinden olan göce, kayısı, nohut, fasulye, üzüm gibi gıdaların fiyatlarında geçen yıla göre bir değişiklik olmadı.
Aşure malzemelerinin fiyatlarında geçen yıla oranla pek bir farkın olmadığını söyleyen aktar Koray Özkılıç, "Geçen seneyle bu sene arasında pek fiyat farkı yok. Aynı diyebilirim. Bu da Cenab-ı Allah’ın bize verdiği bir lütuf. Fiyatların değişmemesindeki sebep ise kuraklık olmadı ve bol yağış oldu. Aşure malzemeleri arasından en çok rağbet görenlerden göce 2 buçuk lira, nohut 10 lira, fasulye 7 lira, kayısı 10 lira, kavrulmuş tuzlu fıstık 12 lira, çekirdeksiz üzüm 8 lira, incir ise 22 lira. Aşureye her şey katılabiliyor zaten. Aşure ayrıca yapılan araştırmalarda besin değeri olarak en yüksek materyallerdendir ama halkımız bu yıl pek talep etmiyor" dedi.

"Önceden insanlar kapı kapı aşure dağıtırlardı"
Aşure malzemelerindeki satışların düşmesinin nedeninin, Muharrem Ayı ve aşureye olan ilginin azalmaya başlaması olduğunu vurgulayan Özkılıç, "Aşure malzemelerinin fiyatlarında pek bir pahalılık yok ama aşure yapmakta yavaş yavaş azalma var. Bugün mesela yarın aşurenin 10. günü olmasına rağmen daha çarşıda bir kıpırtı yok. Şu an aşure malzemelerine pek talep yok. Bunun sebebi de halkımızın Muharrem Ayı’na, aşureye olan ilgiyi yavaş yavaş kaybetmesi. Şehir hayatı bunu da baltalamaya başladı. Önceden insanlar aşure yapıp kapı kapı dağıtırlardı ve bereketinin her yere gideceğini düşünürlerdi ama bunlar artık ortadan kalkıyor. Eğer insanlar düşünse Muharrem Ayı’nın çok önemli bir ay olduğunu anlar. İslam’da Muharrem Ayı’nın çok büyük önemi vardır" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.