VELİLERİN TARİKATA KARŞI ZAFERİ

Menzil Tarikatının lideri ve müritlerinin yaşadığı Sivrihisar’ın Buhara Mahallesi’nde bulunan ve bu sene devlet okuluna başlayan çocuklarını göndermek istemeyen velilerin bir haftadır sürdürdüğü boykot bugün sonuç verdi. Çocukların eski okullarına dönmeleri için olumlu adım atıldı.

VELİLERİN TARİKATA KARŞI ZAFERİ
16 Eylül 2019 Pazartesi 11:16

Haber: Ayşe Kaytan Uçak

Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi’nde Milli Eğitim Müdürlüğünün Göktepe, Kaldırım ve Ahiler Mahallesi’nde yaşayan 60 öğrenciyi, Menzil tarikatının merkezi olduğu ve tarikatın önde gelen isimlerinin yaşadığı iddia edilen Buhara köyünde açılan yeni ilköğretim okuluna gitmeye zorlaması kriz yaratmıştı. Milli Eğitimin ‘Buhara dayatmasına’ karşı çıkan veliler ise boykot kararı alarak çocuklarını bir haftadır okula göndermiyor.

Okulumuzu istiyoruz

Bugün sabah saatlerinde eski okullarının bulunduğunu Ertuğrul Mahallesi’ndeki Yavuz Gülerce İlk ve Ortaokulu’na aileleri ile birlikte gelen öğrenciler ‘okulumuzu istiyoruz’ diyerek, okul müdüründen kendilerini içeri almasını istediler.

Çocuklarımız okula alınana kadar buradayız

Veliler, okul müdürü ile yaptıkları görüşmede çocuklarının kayıtlarının yeniden okula alınmasını isteyerek, “Çocuklarımız bu okula alınana kadar her sabah buraya gelip bekleyeceğiz. Çocuklarımız diğer okula gitmek istemiyor. Resmi olarak bu sorunun çözülmesini istiyoruz” dedi.

Haberimiz olmadan kayıtları alınmış

Veliler, yıllardır çocuklarını Ertuğrul Mahallesi’ndeki okula gönderdiklerini, bu sene ise kendilerinin haberi olmadan Buhara’daki okullara kayıtlarının alındığını belirterek, “Bu okul 1997 yılında eğitime başladı. Benim oğlum bu okuldan mezun. Torunlarım da bu okula geliyordu. Çocuklar neden bu okuldan başka bir okula gönderiliyor. Buradaki okul neden boşaltılmaya çalışılıyor. Amaç nedir? Yol yok, iz yok. Kışın bu çocuklar nasıl gidecekler bu okula. Orası sonradan köy olan bir yer. Köy olması için en az 5 kişi, 10 kişi olması lazım. İnsanların orada arazisi, kurulu bir düzeni olur. Tapu bir kişiye ait. Okul devletin okulu. Öğretmen devletin öğretmeni. Bizim ondan bir şüphemi yok.  Ama başka kuşkularımız var” ifadelerini kullandılar. 

FETÖ olayı daha dün geçti başımızdan

Sivrihisar’a bağlı 62 mahalle varken, nüfusun olmadığı bir mahalleye neden okul açıldığını soran veliler, “Ne kadar devlet okulu olursa olsun biz inanmıyor ve güvenmiyoruz. Biz kendimiz gitmeye korkuyoruz o köye, çocuklarımızı nasıl gönderelim. Neden bizlere sorulmadan çocuklarımızın kaydı oraya alındı. Kuşkularımız var. FETÖ olayı daha dün geçti başımızdan.  Bizim de çocuklarımızın hayatları kararırsa, bunun hesabını kim verecek. Tanıdıklarımızın çocukları FETÖ okullarında okudular diye işe almıyorlar. Bizim çocuklarımızda damgalanacak” dedi.

Milli Eğitim veliler ile görüştü

Bunun üzerine okul müdürü, cep telefonunun hoparlörünü açarak, öğrenci velilerini İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Mutlu ile görüştürdü. Veliler, bir an önce sorunun çözülmesini ve çocuklarının eski okullarına gönderilmesini istedi. Eyüp Mutlu ise velileri, ilçe milli eğitim müdürlüğüne davet ederek görüşmek istedi. Müdürlük toplantı salonunda yapılan görüşme olumlu sonuçlandı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu, “çocuklarınızı istediğiniz okula göndermekte özgürsünüz” dedi. Veliler bu ifadeye alkışla karşılık verdiler.

Ulaşım ve yemek çözüm bekliyor

Okullarını geri kazanan öğrencilerin şimdi tek sorunu ücretsiz ulaşım ve yemek. Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Mutlu, çocukların eski okullarına kayıt yaptırdıktan sonra, gerekli prosedürlerin yerine getirilmesiyle beraber ücretsiz servis ve yemek probleminin de çözüleceğini söyledi.

Ne olmuştu?

Sivrihisar’ın Göktepe, Kaldırım ve Ahiler köylerindeki çocukların uzun yıllardır İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden sağlanan servislerle Ertuğrul Mahallesi’ndeki Yavuz Gülerce İlk ve Ortaokulu’na taşınıyordu. 2019-2020 eğitim öğretim yılının başlamasıyla Ertuğrul Mahallesi’nde eğitim gören öğrencilerin kaydı Menzil Tarikatı’nın liderinin yaşadığı Buhara Mahallesi’ndeki okula alındı. Çocuklarını Buhara’ya göndermek istemeyen veliler ise bir haftadır boykot yapıyor. Velileri ikna etmek için Milli Eğitim yetkilileri, kaymakam ve jandarma köylere giderek velilerle ile görüştü. Aileler Buhara’daki okula göndermemek için çocuklarının ikametini başka köylerde göstereceklerini belirtince, para cezası ise tehdit edildi.

Dört dörtlük okul

Ertuğrul Mahallesi’nde bulunan Yavuz Gülerce İlk ve Ortaokulu, hayırsever işadamı Yavuz Gülerce tarafından 1997 yılında yaptırılmış. Okula 12 çevre köyden taşımalı sistemle öğrenci taşınıyor. Okulda modern sınıflıklar, yemekhane, tiyatro sahnesi ve kütüphane yer alıyor.  Okulun bulunduğu mahalle ilçe merkezine 19 kilometrede bulunurken, çevre köylere de yakın mesafede bulunuyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Allah dostu - 5 yıl önce
Menzil tarikatı birde Sakarya ırmağının tam üzerine petrol istasyonu ve dinlenme tesisi açıyor bunlara bu ruhsatı kim veriyor